Czy rodzina mieszkająca w bloku może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Witam
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?
anonim cytuj
19-07-2022
Może.

anonim cytuj
19-07-2022
Tak

anonim cytuj
19-07-2022
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Tak, rodzina mieszkająca w bloku i korzystająca z tzw. ogrzewania centralnego z miasta może ubiegać się o dodatek osłonowy. Dodatek osłonowy jest świadczeniem, które ma na celu pomoc rodzinom w pokrywaniu kosztów ogrzewania mieszkania. Aby móc się o niego ubiegać, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Warunki dochodowe: Aby kwalifikować się do dodatku osłonowego, dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć określonej kwoty. Wartości te są aktualizowane corocznie i można je znaleźć w rozporządzeniach dotyczących dodatku osłonowego.

Dokumentacja: Aby uzyskać dodatek osłonowy, konieczne jest złożenie odpowiedniego wniosku wraz z wymaganą dokumentacją potwierdzającą spełnienie warunków dochodowych.

Rodzaj ogrzewania: Ogrzewanie centralne z miasta kwalifikuje się do dodatku osłonowego, pod warunkiem spełnienia pozostałych kryteriów.

Dodatek osłonowy ma na celu wsparcie rodzin w trudniejszej sytuacji materialnej, a korzystanie z ogrzewania centralnego nie jest przeszkodą do jego uzyskania, pod warunkiem spełnienia wymienionych warunków.
+1  
anonim cytuj
28-08-2023
Tak, osoby mieszkające w budynku wielorodzinnym z miejskim systemem ciepłowniczym mogą ubiegać się o dodatek osłonowy, o ile spełniają kryteria określone w art. 2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 2021 r. o dodatku osłonowym (Dz.U. z 2021 r. poz. 2446 ze zm.).

Decydujące znaczenie ma dochód gospodarstwa domowego: nie może on przekraczać 2100 zł na osobę w gospodarstwie jednoosobowym albo 1500 zł na osobę w gospodarstwie wieloosobowym (art. 2 ust. 1 ustawy). Przekroczenie tych progów nie wyklucza świadczenia, lecz powoduje zastosowanie tzw. zasady złotówka za złotówkę (art. 2 ust. 5).

Rodzaj ogrzewania (np. sieć ciepłownicza) nie ma znaczenia dla prawa do dodatku osłonowego. Wniosek należy złożyć w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Komornicy zabierają mi wszystkie pieniądze na życie. Co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż otrzymuję rentę rodzinną po mężu, mam 2 komorników, gdzie pierwszy zabiera mi 400zl z renty, a drugi że pracuje na umowę zlecenie zabrał mi całe wynagrodzenie. Wynajmuje mieszkanie gdzie moje opłaty wynoszą więcej niż renta rodzinna I dokładam 600zl z wynagrodzenia, którego nie dostałam i nie mam z czego żyć, co mogę zrobić w tej sytuacji?...
PIP - roszczenia pracownicze - przedawnienie.
Jak wynika z mojej ubogiej wiedzy , roszczenia pracownicze , konkretnie -zaległe składniki wynagrodzenia ( nadgodziny dobowe , nocne, dodatki nocne itd . przedawniają się z upływem 3 lat od chwili ich powstania - czyli od dnia w którym pracodawca powinien je wypłacić zgodnie z kodeksem pracy czy też obowiązującym w firmie regulaminem pracy . Dla mnie zrozumiałym jest ,że jeśli pracodawca w wyniku przeprowadzonych z nim rozmów dotyczących zaległy...
Jakie mogę ponieść konsekwencje nie wstawienia się w pracy
Cześć wszystkim.... mam zamiar jechać za granicę po 10 października, jakie mogę ponieść konsekwencje nie wstawienia się w pracy, oczywiście powiem, że rezygnuję z pracy i nawet będę chciał za porozumieniem stron, ale kierownik na pewno się nie zgodzi, bo brakuje ludzi do pracy. Czy dostanę pieniądze za zaległy urlop, gdy odejdę tak na dziko ?? bo mam 24 dni,...
Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...

Wyszukiwarka