Czy rodzina mieszkająca w bloku może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Witam
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?
anonim cytuj
19-07-2022
Może.

anonim cytuj
19-07-2022
Tak

anonim cytuj
19-07-2022
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Tak, rodzina mieszkająca w bloku i korzystająca z tzw. ogrzewania centralnego z miasta może ubiegać się o dodatek osłonowy. Dodatek osłonowy jest świadczeniem, które ma na celu pomoc rodzinom w pokrywaniu kosztów ogrzewania mieszkania. Aby móc się o niego ubiegać, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Warunki dochodowe: Aby kwalifikować się do dodatku osłonowego, dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć określonej kwoty. Wartości te są aktualizowane corocznie i można je znaleźć w rozporządzeniach dotyczących dodatku osłonowego.

Dokumentacja: Aby uzyskać dodatek osłonowy, konieczne jest złożenie odpowiedniego wniosku wraz z wymaganą dokumentacją potwierdzającą spełnienie warunków dochodowych.

Rodzaj ogrzewania: Ogrzewanie centralne z miasta kwalifikuje się do dodatku osłonowego, pod warunkiem spełnienia pozostałych kryteriów.

Dodatek osłonowy ma na celu wsparcie rodzin w trudniejszej sytuacji materialnej, a korzystanie z ogrzewania centralnego nie jest przeszkodą do jego uzyskania, pod warunkiem spełnienia wymienionych warunków.
+1  
anonim cytuj
28-08-2023
Tak, osoby mieszkające w budynku wielorodzinnym z miejskim systemem ciepłowniczym mogą ubiegać się o dodatek osłonowy, o ile spełniają kryteria określone w art. 2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 2021 r. o dodatku osłonowym (Dz.U. z 2021 r. poz. 2446 ze zm.).

Decydujące znaczenie ma dochód gospodarstwa domowego: nie może on przekraczać 2100 zł na osobę w gospodarstwie jednoosobowym albo 1500 zł na osobę w gospodarstwie wieloosobowym (art. 2 ust. 1 ustawy). Przekroczenie tych progów nie wyklucza świadczenia, lecz powoduje zastosowanie tzw. zasady złotówka za złotówkę (art. 2 ust. 5).

Rodzaj ogrzewania (np. sieć ciepłownicza) nie ma znaczenia dla prawa do dodatku osłonowego. Wniosek należy złożyć w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

L4 po ustaniu zatrudnienia
Dzień dobry, mam pytanie 02.10 ustało zatrudnienie u pracodawcy (umowa na zastępstwo). 04.10 zostało mi wystawione zwolnienie l4 na okres 2 tygodni. Mam pytanie bo gdzieś wyczytałam. Czy po ustaniu zatrudnienia żeby l4 było wypłacone musi trwać min. 30 dni? Czyli gdyby lekarz nie przedłużył l4 to nie dostane pieniędzy za te 2 tygodnie?...
jak pomóc osobie dotkniętej przemocą domową?
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie. Znam osobę pełnoletnią dotkniętą przemocą domową ze strony rodziców. Chodzi przede wszystkim o ciągłe obrażanie, szantaż emocjonalny (np. grożenie samobójstwem oprawcy), ingerowanie w prywatną korespondencję, uniemożliwianie kontaktu, wchodzenie do łazienki w trakcie mycia. Ogólnie naprawdę jest słabo. Trwa to od klilku lat. Nie pomagały słowa otuchy, pomoc w wyprowadzce. Rozmawialiśmy z dzielnicowym, który...
Jakie są konsekwencje braku badań medycyny pracy?
Chciałam się dopytać jakie są konsekwencje braku badań medycyny pracy, zarówno wstępnych jak i okresowych? Pracuje w mojej obecnej firmie na umowę o pracę od ponad 4 latach lat i nigdy nie miałam zleconych żadnych badań - ani na początku ani później. Dopiero ostatnio ktoś ze znajomych wspomniał że wybiera się na te badania i dopiero wtedy zaświeciła mi się lampka w głowie. Wiem że to moja własna głupota i powinnam tego dopilnować, ale wcześnie...
Zbycie pojazdu.
Mój ojciec jest pierwszym właścicielem pojazdu ja jestem drugim współwłaścicielem w dowodzie rejestracyjnym. Chciałbym się z tego samochodu wypisać. Wystarczy złożyć wniosek na gov.pl i to wszystko? Samochód w pełni przejdzie na mojego ojca? Co potem z dowodem rejestracyjnym, muszę jeszcze udać się do W. Komunikacji żeby wyrobić nowy czy można to z poziomu strony? Czy ojciec będzie musiał zapłacić jakiś podatek?...

Wyszukiwarka