Czy rodzina mieszkająca w bloku może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Witam
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?
anonim cytuj
19-07-2022
Może.

anonim cytuj
19-07-2022
Tak

anonim cytuj
19-07-2022
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Tak, rodzina mieszkająca w bloku i korzystająca z tzw. ogrzewania centralnego z miasta może ubiegać się o dodatek osłonowy. Dodatek osłonowy jest świadczeniem, które ma na celu pomoc rodzinom w pokrywaniu kosztów ogrzewania mieszkania. Aby móc się o niego ubiegać, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Warunki dochodowe: Aby kwalifikować się do dodatku osłonowego, dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć określonej kwoty. Wartości te są aktualizowane corocznie i można je znaleźć w rozporządzeniach dotyczących dodatku osłonowego.

Dokumentacja: Aby uzyskać dodatek osłonowy, konieczne jest złożenie odpowiedniego wniosku wraz z wymaganą dokumentacją potwierdzającą spełnienie warunków dochodowych.

Rodzaj ogrzewania: Ogrzewanie centralne z miasta kwalifikuje się do dodatku osłonowego, pod warunkiem spełnienia pozostałych kryteriów.

Dodatek osłonowy ma na celu wsparcie rodzin w trudniejszej sytuacji materialnej, a korzystanie z ogrzewania centralnego nie jest przeszkodą do jego uzyskania, pod warunkiem spełnienia wymienionych warunków.
+1  
anonim cytuj
28-08-2023
Tak, osoby mieszkające w budynku wielorodzinnym z miejskim systemem ciepłowniczym mogą ubiegać się o dodatek osłonowy, o ile spełniają kryteria określone w art. 2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 2021 r. o dodatku osłonowym (Dz.U. z 2021 r. poz. 2446 ze zm.).

Decydujące znaczenie ma dochód gospodarstwa domowego: nie może on przekraczać 2100 zł na osobę w gospodarstwie jednoosobowym albo 1500 zł na osobę w gospodarstwie wieloosobowym (art. 2 ust. 1 ustawy). Przekroczenie tych progów nie wyklucza świadczenia, lecz powoduje zastosowanie tzw. zasady złotówka za złotówkę (art. 2 ust. 5).

Rodzaj ogrzewania (np. sieć ciepłownicza) nie ma znaczenia dla prawa do dodatku osłonowego. Wniosek należy złożyć w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...
Wadliwe wypowiedzenie umowy
Na jaki artykuł kodeksu pracy mogę się powołać jeżeli wypowiedzenie umowy o pracę jest wadliwe? Chodzi tu o brak podpisu kwalifikowanego na wypowiedzeniu przesłanym drogą mailową....
Gdzie wyciągnę akt zgonu ?
Witam ,zmarł mój ojciec z którym od lat nie miałam kontaktu. Dowiedziałam się, że pochowało go miasto natomiast nie wiem kiedy zmarł, gdzie leży....potrzebuje akt zgonu w celu zrzeczenia się spadku przeze mnie i córkę, jest szansa, że uzyskam takowy w USC?...
Rozwiązanie umowy przed czasem, spłacanie kary w ratach.
Mam umowę z firmą x na pozycjonowanie strony. Zaczęło się całkiem ciekawie, frazy z dalekich pozycji szybko wpadły do top10, a umowa obowiązywała stałą kwotę 400zł na wszystkie frazy przy pozycjach 1 - 10. Im dalej to trwa tym jest gorzej, więc zwyczajnie widzę, że kasują co miesiąc po 400 netto, a nic dalej nie robią, bo pozycje od ponad pół roku z pierwszej piątki zleciały już na 8 czy 9 miejsce. Mogę ją wypowiedzieć, a wykonawca może żądać o...

Wyszukiwarka