Czy rodzina mieszkająca w bloku może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Witam
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?
anonim cytuj
19-07-2022
Może.

anonim cytuj
19-07-2022
Tak

anonim cytuj
19-07-2022
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Tak, rodzina mieszkająca w bloku i korzystająca z tzw. ogrzewania centralnego z miasta może ubiegać się o dodatek osłonowy. Dodatek osłonowy jest świadczeniem, które ma na celu pomoc rodzinom w pokrywaniu kosztów ogrzewania mieszkania. Aby móc się o niego ubiegać, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Warunki dochodowe: Aby kwalifikować się do dodatku osłonowego, dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć określonej kwoty. Wartości te są aktualizowane corocznie i można je znaleźć w rozporządzeniach dotyczących dodatku osłonowego.

Dokumentacja: Aby uzyskać dodatek osłonowy, konieczne jest złożenie odpowiedniego wniosku wraz z wymaganą dokumentacją potwierdzającą spełnienie warunków dochodowych.

Rodzaj ogrzewania: Ogrzewanie centralne z miasta kwalifikuje się do dodatku osłonowego, pod warunkiem spełnienia pozostałych kryteriów.

Dodatek osłonowy ma na celu wsparcie rodzin w trudniejszej sytuacji materialnej, a korzystanie z ogrzewania centralnego nie jest przeszkodą do jego uzyskania, pod warunkiem spełnienia wymienionych warunków.
+1  
anonim cytuj
28-08-2023
Tak, osoby mieszkające w budynku wielorodzinnym z miejskim systemem ciepłowniczym mogą ubiegać się o dodatek osłonowy, o ile spełniają kryteria określone w art. 2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 2021 r. o dodatku osłonowym (Dz.U. z 2021 r. poz. 2446 ze zm.).

Decydujące znaczenie ma dochód gospodarstwa domowego: nie może on przekraczać 2100 zł na osobę w gospodarstwie jednoosobowym albo 1500 zł na osobę w gospodarstwie wieloosobowym (art. 2 ust. 1 ustawy). Przekroczenie tych progów nie wyklucza świadczenia, lecz powoduje zastosowanie tzw. zasady złotówka za złotówkę (art. 2 ust. 5).

Rodzaj ogrzewania (np. sieć ciepłownicza) nie ma znaczenia dla prawa do dodatku osłonowego. Wniosek należy złożyć w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.
Witam, Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek. Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...
Czy jako osoba fizyczna mam obowiązek podlegania ubezpieczeniu (zdrowotne, emerytalno-rentowe, społeczne)?
Czy jako osoba fizyczna mam obowiązek podlegania ubezpieczeniu (zdrowotne, emerytalno-rentowe, społeczne)? Nie mam działalności, nie pracuję....
Komornik zajął garaż
Witam komornik zajal garaz córce ale garaż wziela rodzicom i mama za niego placila co teraz mozna jakos sie odwolac czy co z tym robic?...
Prace społeczne.
Witam serdecznie mam pytanie miałem zasądzone prace społeczne nie odrobiłem wszystkiego że względu na chorobę (depresja urojeniowe lękowa) jestem z tego tytułu osobą niepełnosprawną. Wyrok przedawnił się 1 stycznia czy będę musiał trafić do odbycia kary za te nie odrobione godziny....

Wyszukiwarka