Czy rodzina mieszkająca w bloku może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Witam
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?
anonim cytuj
19-07-2022
Może.

anonim cytuj
19-07-2022
Tak

anonim cytuj
19-07-2022
Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?

Tak, rodzina mieszkająca w bloku i korzystająca z tzw. ogrzewania centralnego z miasta może ubiegać się o dodatek osłonowy. Dodatek osłonowy jest świadczeniem, które ma na celu pomoc rodzinom w pokrywaniu kosztów ogrzewania mieszkania. Aby móc się o niego ubiegać, konieczne jest spełnienie określonych warunków:

Warunki dochodowe: Aby kwalifikować się do dodatku osłonowego, dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć określonej kwoty. Wartości te są aktualizowane corocznie i można je znaleźć w rozporządzeniach dotyczących dodatku osłonowego.

Dokumentacja: Aby uzyskać dodatek osłonowy, konieczne jest złożenie odpowiedniego wniosku wraz z wymaganą dokumentacją potwierdzającą spełnienie warunków dochodowych.

Rodzaj ogrzewania: Ogrzewanie centralne z miasta kwalifikuje się do dodatku osłonowego, pod warunkiem spełnienia pozostałych kryteriów.

Dodatek osłonowy ma na celu wsparcie rodzin w trudniejszej sytuacji materialnej, a korzystanie z ogrzewania centralnego nie jest przeszkodą do jego uzyskania, pod warunkiem spełnienia wymienionych warunków.
+1  
anonim cytuj
28-08-2023
Tak, osoby mieszkające w budynku wielorodzinnym z miejskim systemem ciepłowniczym mogą ubiegać się o dodatek osłonowy, o ile spełniają kryteria określone w art. 2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 2021 r. o dodatku osłonowym (Dz.U. z 2021 r. poz. 2446 ze zm.).

Decydujące znaczenie ma dochód gospodarstwa domowego: nie może on przekraczać 2100 zł na osobę w gospodarstwie jednoosobowym albo 1500 zł na osobę w gospodarstwie wieloosobowym (art. 2 ust. 1 ustawy). Przekroczenie tych progów nie wyklucza świadczenia, lecz powoduje zastosowanie tzw. zasady złotówka za złotówkę (art. 2 ust. 5).

Rodzaj ogrzewania (np. sieć ciepłownicza) nie ma znaczenia dla prawa do dodatku osłonowego. Wniosek należy złożyć w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów.
Witam ktoś może mi udzielić informacji dlaczego osadzony w więzieniu nie otrzymuje moich listów, ojczymowi zmarła mama, przekazałam w nim ważne informacje dotyczące spadku. Ojczym telefonicznie poinformował mnie że nie dostawał listów, sam do mnie je wysyła, dobrze się sprawuje, wychodzi na zwolnieniu warunkowym wkrótce prawdopodobnie. Bardzo mi zależy na odpisaniu sytuacji spadkowej ojczymowi. Telefonicznie nie chcą udzielić mi informacji....
Sprzedaż mieszkania siostrze.
Siostra chce w przyszłym roku ode mnie i męża kupić mieszkanie. Mieszkanie na ten moment warte ok 370 tys. Jednak na chwilę obecną ma 200 tys. Resztę zadeklarowała się, że może zapłacić za kilka lat. (Kredytu nie dostanie) My budujemy się, siostra może już nam dać te 200 tys. Jednakże my jeszcze musimy w tym mieszkaniu mieszkać do czasu wykończenia domu. Ona wyraża na to zgodę. Jak to udokumentować aby było zgodne z prawem ? I pytanie czy już w...

Wyszukiwarka