Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?

Dzień dobry.
Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?
anonim cytuj
19-07-2022
Można się umówić jak się chce.

anonim cytuj
19-07-2022
O tym decyduje umowa

anonim cytuj
19-07-2022

Kwestia zapewnienia ogrzewania w lokalu przeznaczonym na działalność gospodarczą jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Głównie wynika ona z postanowień umowy najmu oraz ogólnych zasad dotyczących najmu lokali:

Zgodnie z art. 664 Kodeksu cywilnego, wynajmujący jest zobowiązany oddać najemcy rzecz do używania oraz zapewnić jej pokojowe używanie przez czas trwania najmu. Oznacza to, że jeżeli w umowie nie zastrzeżono inaczej, to wynajmujący powinien dostarczyć lokal w stanie nadającym się do umówionego użycia – w tym przypadku do prowadzenia działalności gospodarczej. Jeśli zimne temperatury uniemożliwiają prowadzenie działalności, wówczas wynajmujący może nie wypełniać swojego obowiązku.

Jeśli w umowie najmu zawarto postanowienia dotyczące zapewnienia ogrzewania lub zostawienia tego obowiązku na najemcę, to takie postanowienie będzie miało pierwszeństwo.

Odpowiadając więc na pytanie – nie ma bezwzględnego obowiązku zapewnienia ogrzewania przez wynajmującego. Jednak w praktyce, jeśli brak ogrzewania uniemożliwia korzystanie z lokalu zgodnie z jego przeznaczeniem, a w umowie nie zastrzeżono inaczej, najemca mógłby domagać się zapewnienia takiego ogrzewania lub ewentualnie rozwiązania umowy.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozwolenie na broń.
Witam, czytałem ostatnio o możliwościach uzyskania pozwolenia na posiadanie broni. W jednym z punktów widnieje: dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej, osób i mienia: - stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenia życia, zdrowia lub mienia; Rozumiem, że trzeba tutaj przedstawić dokument potwierdzający realne zagrożenie np. groźby....
Pożyczka koleżeńska.
Dzień dobry, Zgodziłem się pożyczyć znajomemu niecałe 100 zł. Powiedział, że odda sto. Gdy dostał przelew, kontakt z nim się urwał. Pieniądze miałem odzyskać już następnego dnia, ale minął już tydzień, a wciąż ich nie otrzymałem. Na szczęście mam logi z komunikatora potwierdzające te wydarzenia. Znam imię, nazwisko, miasto i profil na stronie społecznościowej tego kolegi. Dowiedziałem się ponadto, że pieniądze wydał na narkotyki, te naprawdę naj...
Meldunek
Dzień dobry, Piszę z takim pytaniem Jestem osobą pełnoletnią i nie mam własnego mieszkania wynajmuję po prostu i nie mieszkam z moją mamą a chciałabym żeby mnie zameldowała bo nie chcę widnieć jako osoba bezdomna i bez możliwości uczęszczania na wybory. Moja mama mieszka w btbs. Z tego co mi wiadomo zameldowanie kogoś nie wiąże się z dodatkowymi opłatami bo ilość używanych zasobów nie zmienia się. Mimo wszystko btbs chce aby moja mama płaciła dod...
Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...

Wyszukiwarka