Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?

Dzień dobry.
Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?
anonim cytuj
19-07-2022
Można się umówić jak się chce.

anonim cytuj
19-07-2022
O tym decyduje umowa

anonim cytuj
19-07-2022

Kwestia zapewnienia ogrzewania w lokalu przeznaczonym na działalność gospodarczą jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Głównie wynika ona z postanowień umowy najmu oraz ogólnych zasad dotyczących najmu lokali:

Zgodnie z art. 664 Kodeksu cywilnego, wynajmujący jest zobowiązany oddać najemcy rzecz do używania oraz zapewnić jej pokojowe używanie przez czas trwania najmu. Oznacza to, że jeżeli w umowie nie zastrzeżono inaczej, to wynajmujący powinien dostarczyć lokal w stanie nadającym się do umówionego użycia – w tym przypadku do prowadzenia działalności gospodarczej. Jeśli zimne temperatury uniemożliwiają prowadzenie działalności, wówczas wynajmujący może nie wypełniać swojego obowiązku.

Jeśli w umowie najmu zawarto postanowienia dotyczące zapewnienia ogrzewania lub zostawienia tego obowiązku na najemcę, to takie postanowienie będzie miało pierwszeństwo.

Odpowiadając więc na pytanie – nie ma bezwzględnego obowiązku zapewnienia ogrzewania przez wynajmującego. Jednak w praktyce, jeśli brak ogrzewania uniemożliwia korzystanie z lokalu zgodnie z jego przeznaczeniem, a w umowie nie zastrzeżono inaczej, najemca mógłby domagać się zapewnienia takiego ogrzewania lub ewentualnie rozwiązania umowy.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Ukrywanie grafiku / Ukrywanie premii uznaniowej
Witam pisze do was z porada pomocą gdyż Pracuje jako kierowca w firmie produkcyjnej która ma swój transport. Mamy grupę kierowców 10 osób i mieliśmy wspólny grafik gdzie każdy widział co ma dają osoba ewidentnie dało się dostrzec że pewni kierowcy otrzymują lepsze roboty jednodniowe roboty a Ci którzy mają własne zdanie i czasem coś zakwestionują dostają z gola inne roboty. Po zgłoszeniu zauważonego problemu w postaci rozmowy gościowi któr...
Pozew przeciw byłemu pracodawcy
Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy). Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietn...
Sprzedaż samochodu
Witam, sprawa wygląda następująco. Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie. Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą. Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku? Proszę o pomoc. Dzięki....
Kara z UFG.
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...

Wyszukiwarka