Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?

Dzień dobry.
Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?
anonim cytuj
19-07-2022
Można się umówić jak się chce.

anonim cytuj
19-07-2022
O tym decyduje umowa

anonim cytuj
19-07-2022

Kwestia zapewnienia ogrzewania w lokalu przeznaczonym na działalność gospodarczą jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Głównie wynika ona z postanowień umowy najmu oraz ogólnych zasad dotyczących najmu lokali:

Zgodnie z art. 664 Kodeksu cywilnego, wynajmujący jest zobowiązany oddać najemcy rzecz do używania oraz zapewnić jej pokojowe używanie przez czas trwania najmu. Oznacza to, że jeżeli w umowie nie zastrzeżono inaczej, to wynajmujący powinien dostarczyć lokal w stanie nadającym się do umówionego użycia – w tym przypadku do prowadzenia działalności gospodarczej. Jeśli zimne temperatury uniemożliwiają prowadzenie działalności, wówczas wynajmujący może nie wypełniać swojego obowiązku.

Jeśli w umowie najmu zawarto postanowienia dotyczące zapewnienia ogrzewania lub zostawienia tego obowiązku na najemcę, to takie postanowienie będzie miało pierwszeństwo.

Odpowiadając więc na pytanie – nie ma bezwzględnego obowiązku zapewnienia ogrzewania przez wynajmującego. Jednak w praktyce, jeśli brak ogrzewania uniemożliwia korzystanie z lokalu zgodnie z jego przeznaczeniem, a w umowie nie zastrzeżono inaczej, najemca mógłby domagać się zapewnienia takiego ogrzewania lub ewentualnie rozwiązania umowy.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Na jakich podstawach mam prawo zabrać kaucję lokatorowi? Jeśli w ogóle.
Dzień dobry państwu. Mój problem polega głównie na mojej naiwności. Pierwszy raz wynająłem komuś mieszkanie i nie ogarnąłem podstaw. Umówiłem się z lokatorem, że pozwolę mu usunąć z mieszkania wersalkę i przenieść ją do piwnicy, jeżeli odpowiednio o nią zadba i zabezpieczy, żeby nic się jej nie przytrafiło. Umówiliśmy się słownie, że zwrócenie jej w nienagannym stanie jest warunkiem dla wykonania tego ruchu. Pięć miesięcy później przy odbiorze m...
Sprzedaż mieszkania siostrze.
Siostra chce w przyszłym roku ode mnie i męża kupić mieszkanie. Mieszkanie na ten moment warte ok 370 tys. Jednak na chwilę obecną ma 200 tys. Resztę zadeklarowała się, że może zapłacić za kilka lat. (Kredytu nie dostanie) My budujemy się, siostra może już nam dać te 200 tys. Jednakże my jeszcze musimy w tym mieszkaniu mieszkać do czasu wykończenia domu. Ona wyraża na to zgodę. Jak to udokumentować aby było zgodne z prawem ? I pytanie czy już w...
Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.
Witajcie, przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?...
Blokada środków przez bank.
Dn.22 czerwca została mi pobrana kaucja w wysokości 200zl na poczet pobytu w hotelu. Hotel dwukrotnie próbował zwrócić ta kwotę, ale zamiast zwrotów następowała blokada moich pieniędzy. W tej chwili mam nie wiedzieć czemu zablokowane 600 zł. zamiast oddanych 200zł....

Wyszukiwarka