Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?

Dzień dobry.
Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?
anonim cytuj
19-07-2022
Można się umówić jak się chce.

anonim cytuj
19-07-2022
O tym decyduje umowa

anonim cytuj
19-07-2022

Kwestia zapewnienia ogrzewania w lokalu przeznaczonym na działalność gospodarczą jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Głównie wynika ona z postanowień umowy najmu oraz ogólnych zasad dotyczących najmu lokali:

Zgodnie z art. 664 Kodeksu cywilnego, wynajmujący jest zobowiązany oddać najemcy rzecz do używania oraz zapewnić jej pokojowe używanie przez czas trwania najmu. Oznacza to, że jeżeli w umowie nie zastrzeżono inaczej, to wynajmujący powinien dostarczyć lokal w stanie nadającym się do umówionego użycia – w tym przypadku do prowadzenia działalności gospodarczej. Jeśli zimne temperatury uniemożliwiają prowadzenie działalności, wówczas wynajmujący może nie wypełniać swojego obowiązku.

Jeśli w umowie najmu zawarto postanowienia dotyczące zapewnienia ogrzewania lub zostawienia tego obowiązku na najemcę, to takie postanowienie będzie miało pierwszeństwo.

Odpowiadając więc na pytanie – nie ma bezwzględnego obowiązku zapewnienia ogrzewania przez wynajmującego. Jednak w praktyce, jeśli brak ogrzewania uniemożliwia korzystanie z lokalu zgodnie z jego przeznaczeniem, a w umowie nie zastrzeżono inaczej, najemca mógłby domagać się zapewnienia takiego ogrzewania lub ewentualnie rozwiązania umowy.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony, co z tym zrobić.? Właściciel nie reaguje na rozmowy
Witam przy mojej posesji trwają prace budowlane . Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony wszystko się brudzi co mogę w związku z tym zrobić.? Odpowiadając na pytanie nie których to byłem rozmawiałem a właściciel odwrócił głowę i poszedł dalej...
Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?
Płacę od 2 lat alimenty na dwójkę dzieci, nigdy nie było opóźnienia. Niestety wylądowałem w szpitalu, będę tu jeszcze długo i po przebytej chorobie przez długi czas nie będę zdolny do pracy. Nie mam płatnego chorobowego. Zdiagnozowano u mnie gruźlicę a moje płuca były w dużym niedotlenieniu. Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?...
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...
Czy pasierb może dziedziczyć?
Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić częś...

Wyszukiwarka