Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?

Dzień dobry.
Czy właściciel lokalu przeznaczonego na działalność gospodarczą musi zapewnić najemcy ogrzewanie?
anonim cytuj
19-07-2022
Można się umówić jak się chce.

anonim cytuj
19-07-2022
O tym decyduje umowa

anonim cytuj
19-07-2022

Kwestia zapewnienia ogrzewania w lokalu przeznaczonym na działalność gospodarczą jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Głównie wynika ona z postanowień umowy najmu oraz ogólnych zasad dotyczących najmu lokali:

Zgodnie z art. 664 Kodeksu cywilnego, wynajmujący jest zobowiązany oddać najemcy rzecz do używania oraz zapewnić jej pokojowe używanie przez czas trwania najmu. Oznacza to, że jeżeli w umowie nie zastrzeżono inaczej, to wynajmujący powinien dostarczyć lokal w stanie nadającym się do umówionego użycia – w tym przypadku do prowadzenia działalności gospodarczej. Jeśli zimne temperatury uniemożliwiają prowadzenie działalności, wówczas wynajmujący może nie wypełniać swojego obowiązku.

Jeśli w umowie najmu zawarto postanowienia dotyczące zapewnienia ogrzewania lub zostawienia tego obowiązku na najemcę, to takie postanowienie będzie miało pierwszeństwo.

Odpowiadając więc na pytanie – nie ma bezwzględnego obowiązku zapewnienia ogrzewania przez wynajmującego. Jednak w praktyce, jeśli brak ogrzewania uniemożliwia korzystanie z lokalu zgodnie z jego przeznaczeniem, a w umowie nie zastrzeżono inaczej, najemca mógłby domagać się zapewnienia takiego ogrzewania lub ewentualnie rozwiązania umowy.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy administracja ma obowiązek przeprowadzić dezynfekcje?
Witam. Mieszkam w bloku, mieszkanie własnościowe. Jest zarząd wspólnoty. Od miesiąca w mojej klatce, w moim pionie pojawiły się prusaki. Czy administracja ma obowiązek przeprowadzić dezynfekcje czy muszę we własnym zakresie. Oczywiście zarząd każe przeprowadzać samemu. Co o tym mówi prawo. Z góry dziękuję....
Kupiliśmy mieszkanie z mężem jeszcze przed ślubem w udziałach każdy 1/2. Potem wzięliśmy ślub, jak możemy to sprzedać??
Witam. Mam pytanie. Kupiliśmy mieszkanie z mężem jeszcze przed ślubem w udziałach każdy 1/2. Potem wzięliśmy ślub. Mamy wspólność majątkowa. Teraz chcemy mieszkanie sprzedać. Czy sprzedajemy dalej jako rozdzielnie 1/2 udziałów czy jako jedno? ...
Czy notariusz może mnie oszukać?
Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim....
Alimenty od ojca.
Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie ch...

Wyszukiwarka