Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.

Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy swoich rodziców również Pani pozwie o alimenty?
Nie, natomiast beż problemu okaże w Sądzie, jak rodzice pomagają mi np. w spłacie kredytu który posiadam z ojcem dziecka, a którego on zaprzestał spłacać. Ja ze swojej strony wydaję tyle samo na dziecko plus to czego nie płaci ojciec.

anonim cytuj
02-11-2023
Złożyłaś wniosek do FA ?
Jeśli ojciec będzie miał zaległość w wysokości 3 krotności zasadzonych alimentów możesz zgłosić w prokuraturze przestępstwo niealimentacji. Możesz złożyć wniosek (po 6 miesiącach nie płacenia) o zatrzymanie prawa jazdy.
Alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, więc są zazwyczaj niższe i ciężej je otrzymać, ponieważ musisz wykazać niedostatek dziecka.
na FA nie mam co liczyć na własnej działalności niestety, a dziadkowie utrzymują tatusia. Na razie mam zasądzone zabezpieczenie, a wystąpiłam o alimenty trochę wyższe niż zabezpieczenie. Pytanie czym jest niedostatek dziecka. Czy spadek tzw. "poziomu życia" jest takim niedostatkiem? Nie wiem czy w tym roku będzie mnie stać na ferie dla dziecka, lub zakup nowego biurka szkolnego. Ja pracuje coraz więcej, a coraz częściej muszę odmawiać dziecku różnych codziennych zakupów bo zwyczajnie mnie na to nie stać.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Nie otrzymałam PIT-u, gdzie to zgłosić?
Jestem studentka i od czerwca 2021 do września 2022 roku pracowałam na umowę zlecenie w jednym ze sklepów odzieżowych. Na początku 2022 roku otrzymałam od pracodawcy PIT-11 za 2021 rok, jednak teraz go nie otrzymałam (inni pracujący w tym sklepie już otrzymali) i dowiedziałam się od współpracownic ze prawdopodobnie go nie otrzymam lub ewentualnie wyślą mi go poczta. W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania i nikt nie kontaktował się ze mną w ...
Jak zgodnie z prawem pozbyć się rzeczy pozostawionych przez najemcę?
Mam taką sprawę najemca nie płaci za 5 czynsz i rachunek za prąd . Wiec 31 lipca 2023 roku skończyła mu się umowa najmu . Wiec zmieniłam zamki w mieszkaniu. Tam zostało trochę jego rzeczy. Napisał mi ze nie mam prawa przetrzymywać jego rzeczy. Czy jest jakaś ustawa lub Kodeks mówiący o tym ? Z góry dziękuję za odpowiedź....

Wyszukiwarka