Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.

Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy swoich rodziców również Pani pozwie o alimenty?
Nie, natomiast beż problemu okaże w Sądzie, jak rodzice pomagają mi np. w spłacie kredytu który posiadam z ojcem dziecka, a którego on zaprzestał spłacać. Ja ze swojej strony wydaję tyle samo na dziecko plus to czego nie płaci ojciec.

anonim cytuj
02-11-2023
Złożyłaś wniosek do FA ?
Jeśli ojciec będzie miał zaległość w wysokości 3 krotności zasadzonych alimentów możesz zgłosić w prokuraturze przestępstwo niealimentacji. Możesz złożyć wniosek (po 6 miesiącach nie płacenia) o zatrzymanie prawa jazdy.
Alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, więc są zazwyczaj niższe i ciężej je otrzymać, ponieważ musisz wykazać niedostatek dziecka.
na FA nie mam co liczyć na własnej działalności niestety, a dziadkowie utrzymują tatusia. Na razie mam zasądzone zabezpieczenie, a wystąpiłam o alimenty trochę wyższe niż zabezpieczenie. Pytanie czym jest niedostatek dziecka. Czy spadek tzw. "poziomu życia" jest takim niedostatkiem? Nie wiem czy w tym roku będzie mnie stać na ferie dla dziecka, lub zakup nowego biurka szkolnego. Ja pracuje coraz więcej, a coraz częściej muszę odmawiać dziecku różnych codziennych zakupów bo zwyczajnie mnie na to nie stać.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.
Dzień dobry, Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie...
Jak napisać testament?
Zaczynam myśleć o spisaniu testamentu. Sytuacja jest taka: 1. Żyję w związku nieformalnym; 2. Mam dorosłe dziecko 3. Mam nieletnie dziecko. Majątek jakiś jest, mieszkanie póki co na hipotekę. Chciałbym aby żadne z nich nie było pokrzywdzone (zwłaszcza partnerka) a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka. Jak to ogarnąć? Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy...
pytanie odnośnie wniosku do sądu
Witam, mam pytanie odnośnie wniosku do sądu, który muszę sformułować. Mam do napisania wniosek o wydanie z archiwum dokumentów dotyczących mojej osoby odnośnie odebrania/ograniczenia praw rodzicielskich moim rodzicom. Jak taki wniosek ma wyglądać? Na internecie jest masa wniosków do pobrania, jednak żaden nie dotyczy podobnej sprawy. Proszę o szybką pomoc....

Wyszukiwarka