Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.

Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy swoich rodziców również Pani pozwie o alimenty?
Nie, natomiast beż problemu okaże w Sądzie, jak rodzice pomagają mi np. w spłacie kredytu który posiadam z ojcem dziecka, a którego on zaprzestał spłacać. Ja ze swojej strony wydaję tyle samo na dziecko plus to czego nie płaci ojciec.

anonim cytuj
02-11-2023
Złożyłaś wniosek do FA ?
Jeśli ojciec będzie miał zaległość w wysokości 3 krotności zasadzonych alimentów możesz zgłosić w prokuraturze przestępstwo niealimentacji. Możesz złożyć wniosek (po 6 miesiącach nie płacenia) o zatrzymanie prawa jazdy.
Alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, więc są zazwyczaj niższe i ciężej je otrzymać, ponieważ musisz wykazać niedostatek dziecka.
na FA nie mam co liczyć na własnej działalności niestety, a dziadkowie utrzymują tatusia. Na razie mam zasądzone zabezpieczenie, a wystąpiłam o alimenty trochę wyższe niż zabezpieczenie. Pytanie czym jest niedostatek dziecka. Czy spadek tzw. "poziomu życia" jest takim niedostatkiem? Nie wiem czy w tym roku będzie mnie stać na ferie dla dziecka, lub zakup nowego biurka szkolnego. Ja pracuje coraz więcej, a coraz częściej muszę odmawiać dziecku różnych codziennych zakupów bo zwyczajnie mnie na to nie stać.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca spóźnia się z wynagrodzeniem. Co zrobić
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Zniesienie współwłasności nieruchomości
Dzień dobry. Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości. Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość. Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...
Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?
Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady....
Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...

Wyszukiwarka