Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.

Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy swoich rodziców również Pani pozwie o alimenty?
Nie, natomiast beż problemu okaże w Sądzie, jak rodzice pomagają mi np. w spłacie kredytu który posiadam z ojcem dziecka, a którego on zaprzestał spłacać. Ja ze swojej strony wydaję tyle samo na dziecko plus to czego nie płaci ojciec.

anonim cytuj
02-11-2023
Złożyłaś wniosek do FA ?
Jeśli ojciec będzie miał zaległość w wysokości 3 krotności zasadzonych alimentów możesz zgłosić w prokuraturze przestępstwo niealimentacji. Możesz złożyć wniosek (po 6 miesiącach nie płacenia) o zatrzymanie prawa jazdy.
Alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, więc są zazwyczaj niższe i ciężej je otrzymać, ponieważ musisz wykazać niedostatek dziecka.
na FA nie mam co liczyć na własnej działalności niestety, a dziadkowie utrzymują tatusia. Na razie mam zasądzone zabezpieczenie, a wystąpiłam o alimenty trochę wyższe niż zabezpieczenie. Pytanie czym jest niedostatek dziecka. Czy spadek tzw. "poziomu życia" jest takim niedostatkiem? Nie wiem czy w tym roku będzie mnie stać na ferie dla dziecka, lub zakup nowego biurka szkolnego. Ja pracuje coraz więcej, a coraz częściej muszę odmawiać dziecku różnych codziennych zakupów bo zwyczajnie mnie na to nie stać.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca?
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca? Czy należy w imieniu niepełnoletniego złożyć wniosek o odrzucenie spadku.? Jak to teraz po nowelizacji prawa spadkowego wygląda? I jeśli trzeba odrzucić spadek w jego imieniu jak to najszybciej zrobić?...
Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...
Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...

Wyszukiwarka