Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.

Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?
anonim cytuj
02-11-2023
Czy swoich rodziców również Pani pozwie o alimenty?
Nie, natomiast beż problemu okaże w Sądzie, jak rodzice pomagają mi np. w spłacie kredytu który posiadam z ojcem dziecka, a którego on zaprzestał spłacać. Ja ze swojej strony wydaję tyle samo na dziecko plus to czego nie płaci ojciec.

anonim cytuj
02-11-2023
Złożyłaś wniosek do FA ?
Jeśli ojciec będzie miał zaległość w wysokości 3 krotności zasadzonych alimentów możesz zgłosić w prokuraturze przestępstwo niealimentacji. Możesz złożyć wniosek (po 6 miesiącach nie płacenia) o zatrzymanie prawa jazdy.
Alimenty od dziadków są alimentami uzupełniającymi, więc są zazwyczaj niższe i ciężej je otrzymać, ponieważ musisz wykazać niedostatek dziecka.
na FA nie mam co liczyć na własnej działalności niestety, a dziadkowie utrzymują tatusia. Na razie mam zasądzone zabezpieczenie, a wystąpiłam o alimenty trochę wyższe niż zabezpieczenie. Pytanie czym jest niedostatek dziecka. Czy spadek tzw. "poziomu życia" jest takim niedostatkiem? Nie wiem czy w tym roku będzie mnie stać na ferie dla dziecka, lub zakup nowego biurka szkolnego. Ja pracuje coraz więcej, a coraz częściej muszę odmawiać dziecku różnych codziennych zakupów bo zwyczajnie mnie na to nie stać.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...
Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Nagranie z dyktafonu jako dowód w sprawie.
Witam czy mogę wykorzystać do sprawy nagranie rozmowy z dyktafonu jeśli osoba, która nagrywałam nie wie o tym a przyznała się do winy? Chodzi o sprawę odszkodowania za uszkodzenie mienia....
Brak opłacanych składek zdrowotnych.
Sprawa nie dotyczy mnie ,ale kuzyna. Otóż przez rok czasu nie miał opłacanych składek zdrowotnych. Żeby nie nagła wizyta w szpitalu nic by nie wyszło. Kuzyn jest kierowca Międzynarodowym. Dzwonił w tej sprawie do pracodawcy a on go wyśmiał. Przepisał firmę na prawdopodobnie kogoś z rodziny i umywa ręce. Są świadkowie że kuzyn pracował w tej firmie. Pytanie gdzie się udać żeby to zgłosić....

Wyszukiwarka