Odrzucenie spadku

Dziecko urodzone 18.10. Jego babcia zmarla równe 9 miesięcy wcześniej. Czy spadek po babci należy odrzucić? Czy ze względu na to,że w chwili śmierci, dziecka nie było na świecie nie trzeba tego robić?
anonim cytuj
19-07-2022
„dziecko poczęte uważa się za już narodzone, o ile chodzi o korzyści dla niego” w sytuacji, gdy wszyscy spadkobiercy odrzucą spadek, w którym pasywa przewyższają aktywa, na podstawie art. 1015 k.c., gdy spadkobierca nie złoży w terminie sześciu miesięcy od powzięcia informacji o powołaniu do dziedziczenia oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku – jest to równoznaczne z przyjęciem spadku z dobrodzejstwem inwentarza.
W praktyce oznacza to, iż dziecko poczęte, ale jeszcze nienarodzone dziedziczy wyłącznie rzeczy i prawa majątkowe należące do spadku, ale z wyłączeniem długów spadkowych.

anonim cytuj
19-07-2022
czyli nie muszę się martwić,jeśli w spadek wchodziły tylko długi i każdy spadkobierca odrzucił spadek?

anonim cytuj
19-07-2022
dokładnie

anonim cytuj
19-07-2022
No nie do końca z tym nie muszę się martwić, jeśli nie odrzucisz spadku w imieniu dziecka, to dziedziczy ono z dobrodziejstwem inwentarza, co za tym idzie musisz złożyć w sądzie wniosek o spis inwentarza ( to generuje koszty), dwa musisz czynnie uczestniczyć w każdym postepowaniu wytoczonym przez wierzyciela wykazując ograniczenie odpowiedzialności spadkobiercy do wysokości stanu czynnego spadku wykazanego w spisie (art 319 kpc). Moim zdaniem mniej czasochłonnym i stresującym będzie odrzucenie spadku.

anonim cytuj
19-07-2022
Dziecko urodzone 18.10. Jego babcia zmarla równe 9 miesięcy wcześniej. Czy spadek po babci należy odrzucić? Czy ze względu na to,że w chwili śmierci, dziecka nie było na świecie nie trzeba tego robić?

Zgodnie z polskim kodeksem cywilnym, istotnie „dziecko poczęte uważa się za już narodzone, o ile chodzi o korzyści dla niego” (art. 931 k.c.). Jeśli zatem chodzi o korzyści majątkowe, dziecko poczęte, ale jeszcze nienarodzone, ma prawo do dziedziczenia po zmarłej osobie.

Co do kwestii spadku:

Jeżeli w spadku są wyłącznie długi i wszyscy spadkobiercy odrzucili spadek, a nie złożysz w imieniu dziecka oświadczenia o odrzuceniu spadku w terminie sześciu miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się o powołaniu do spadku, to dziecko dziedziczy z dobrodziejstwem inwentarza (art. 1015 k.c.). Oznacza to, że odpowiedzialność spadkobiercy jest ograniczona do wartości aktywów spadkowych.

W sytuacji, gdy spadkobierca dziedziczy z dobrodziejstwem inwentarza, musisz złożyć wniosek o spis inwentarza w sądzie (art. 1018 k.c.). Procedura ta generuje pewne koszty. Jeśli wierzyciele wystąpią przeciwko spadkobiercy, musisz uczestniczyć w postępowaniu, wykazując, że odpowiedzialność spadkobiercy jest ograniczona do wartości aktywów spadkowych (art. 319 kpc).

W związku z powyższym, w sytuacji gdy spadek składa się wyłącznie z długów, zalecane jest odrzucenie spadku w imieniu dziecka, aby uniknąć wymienionych procedur i potencjalnych kosztów.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie długów po śmierci syna.
Zmarły posiada dwójkę rodzeństwa oraz żyjącego ojca (matka nie żyje, brak dzieci). Ze znalezionej korespondencji wynika, że posiada spore długi. Nie posiada jednak żadnego majątku (nieruchomość, samochód etc). Pytanie 1: kto dziedziczy te długi, ojciec czy również rodzeństwo? Pytanie 2: co w sytuacji gdy ojciec umrze i nie zdąży odrzucić spadku po synu? Czy zobowiązania przechodzą na rodzeństwo, czy może zostaną ściągnięte ze spadku, który ojc...
Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?
Płacę od 2 lat alimenty na dwójkę dzieci, nigdy nie było opóźnienia. Niestety wylądowałem w szpitalu, będę tu jeszcze długo i po przebytej chorobie przez długi czas nie będę zdolny do pracy. Nie mam płatnego chorobowego. Zdiagnozowano u mnie gruźlicę a moje płuca były w dużym niedotlenieniu. Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?...
Wynajmuje mieszkanie a właściciel mieszkania nigdzie tego nie zgłosił co zrobić??
Dobry wieczór. Wynajmuję mieszkanie od pana x od 2009 r. Umowę zawarliśmy tzw. ustną.Wszystko ok pięknie przez 13 lat .Właściciel prosił mnie żebym nie płacił mu na konto tylko do ręki . Mówię ok.Teraz po 13 latach żąda horrendalnych pieniędzy za najem gdy poprosiłem go o rachunek za zeszły rok bo chciałem koszty wykazać okazało się że on nigdzie tego wynajmu nie zgłosił .Czy mogę go w jakiś sposób zgłosić nie wiem do urzędu skarbowego? Czy sądu?...
Wniosek o upadłość konsumencką.
Potrzebuję porady w zakresie wypełnienia wniosku o upadłość konsumencką , mianowicie chodzi mi o rubrykę (SPIS WIERZYCIELI ) w tej rubryce jest 5 pul każde pole dla jednego wierzyciela ,więc mogę dodać tylko pięciu wierzycieli a co jeśli mam 7 wierzycieli? . Wtedy muszę dodać kolejne 6 i 7 na kartce a4 i moje pytanie czy każdy dodatkowy wierzyciel musi być na osobnej kartce a4 czy razem na jednej kartce ponumerowany jako szósty i siódmy. i jak tą...

Wyszukiwarka