Zmiana grafiku

Witam,
Proszę o podpowiedź:
Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?
anonim cytuj
30-06-2022
W przypadku zwolnienia lekarskiego pracownik nie jest zobowiązany do pracy w tym okresie. Jeśli pracownik nie mógł uczestniczyć w pracy w sobotę (02.07) z powodu zwolnienia lekarskiego, to nie ma obowiązku pracy w inną sobotę (09.07) jako zastępstwo za tę nieobecność, chyba że strony (pracodawca i pracownik) dobrowolnie się na to zgodzą.

Co do pracy w soboty oraz dni wolnych, istnieją przepisy Kodeksu pracy, które mogą pomóc w tej sytuacji:

Kodeks pracy (art. 130 § 2) - Jeśli pracownik pracuje w sobotę, powinien dostać inny dzień wolny w ciągu tygodnia roboczego poprzedzającego lub następującego po sobocie.

Kodeks pracy (art. 53) - Jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, nie wykonuje pracy, a jego nieobecność jest usprawiedliwiona. W takim przypadku nie można go karać za brak obecności w pracy.

Podsumowując, pracodawca nie może "nakazać" pracownikowi przyjścia do pracy w inną sobotę, jeżeli nie ma zgody pracownika na taki sposób odrobienia dnia wolnego. Pracownik może jednak dobrowolnie zgodzić się na taki sposób odrobienia dnia wolnego, jeżeli będzie to dla niego korzystne.

anonim cytuj
29-04-2023

Sugerowane Tematy

Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...
Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...
Dyskryminacja? Nieprawidłowość? proszę o radę
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta. Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku. W lipcu był...
Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie (motocykl ma wady prawne i techniczne). Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ?
Dzień dobry. Kupiłem motocykl, który ma wady prawne i techniczne. Zgłosiłem to sprzedającemu w czasie krótszym niż 14 dni. Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie. Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ? Sprzedający zgadza się na odebranie motocykla(nie ma wyjścia), gdyż popełnił kilka przestępstw przy sprzedaży mi motocykla....

Wyszukiwarka