Zmiana grafiku

Witam,
Proszę o podpowiedź:
Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?
anonim cytuj
30-06-2022
W przypadku zwolnienia lekarskiego pracownik nie jest zobowiązany do pracy w tym okresie. Jeśli pracownik nie mógł uczestniczyć w pracy w sobotę (02.07) z powodu zwolnienia lekarskiego, to nie ma obowiązku pracy w inną sobotę (09.07) jako zastępstwo za tę nieobecność, chyba że strony (pracodawca i pracownik) dobrowolnie się na to zgodzą.

Co do pracy w soboty oraz dni wolnych, istnieją przepisy Kodeksu pracy, które mogą pomóc w tej sytuacji:

Kodeks pracy (art. 130 § 2) - Jeśli pracownik pracuje w sobotę, powinien dostać inny dzień wolny w ciągu tygodnia roboczego poprzedzającego lub następującego po sobocie.

Kodeks pracy (art. 53) - Jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, nie wykonuje pracy, a jego nieobecność jest usprawiedliwiona. W takim przypadku nie można go karać za brak obecności w pracy.

Podsumowując, pracodawca nie może "nakazać" pracownikowi przyjścia do pracy w inną sobotę, jeżeli nie ma zgody pracownika na taki sposób odrobienia dnia wolnego. Pracownik może jednak dobrowolnie zgodzić się na taki sposób odrobienia dnia wolnego, jeżeli będzie to dla niego korzystne.

anonim cytuj
29-04-2023

Sugerowane Tematy

Nadpłata w spółdzielni, a wynajem mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie w bloku, osobno płaciłam do spółdzielni faktury ze swojego konta bankowego i osobno do właściciela mieszkania. Przez okres 3 lat za który okazało się że powinny być mniej naliczane stawki w spółdzielni, okazało się że muszą to podliczyć i zwrócić pieniądze. Nasza spółdzielnia musi zwrócić pieniądze (3090zl.) Właściciel mieszkania otrzymał list że mają wyliczone ile zwrotu pieniędzy i podać numer konta. No i podał swój numer k...
Komornik zabrał wynagrodzenie narzeczonej.
Witam, jak w tytule. Piszę do Was w sprawie zajęcia komorniczego pieniędzy mojej narzeczonej. 02.11.2023 wpłynęło moje wynagrodzenie, które nie przekraczało progu minimalnej krajowej. Stety albo niestety jak dla nas na ten sam dzień wpłynęło na moje konto wynagrodzenie mojej narzeczonej. W tym momencie automatycznie zablokowali nam 2200 zł. Po rozmowie z komornikiem ten zadeklarował się, że odblokuje konto i rozłoży mi na raty tylko muszę napisać...
przymusowy i bezpłatny urlop
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...
Niechciani lokatorzy
Dzień dobry. Nie wiem za bardzo co zrobić w sytuacji w jakiej znalazła się moja rodzina i pisze w prośba do osób, które znają się na tym temacie o pomoc. Moja babcia ma 80 lat, przez większość życia wychowywała mojego kuzyna, mieszkał u niej ponad 30 lat. Jego matka nie interesowała sie nim za bardzo. Dodam, ze w tym samym bloku, w którym mieszka babcia z kuzynem, piętro niżej mieszka jego druga babcia, matka jego ojca, która nie uznaje go za swo...

Wyszukiwarka