Zmiana grafiku

Witam,
Proszę o podpowiedź:
Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?
anonim cytuj
30-06-2022
W przypadku zwolnienia lekarskiego pracownik nie jest zobowiązany do pracy w tym okresie. Jeśli pracownik nie mógł uczestniczyć w pracy w sobotę (02.07) z powodu zwolnienia lekarskiego, to nie ma obowiązku pracy w inną sobotę (09.07) jako zastępstwo za tę nieobecność, chyba że strony (pracodawca i pracownik) dobrowolnie się na to zgodzą.

Co do pracy w soboty oraz dni wolnych, istnieją przepisy Kodeksu pracy, które mogą pomóc w tej sytuacji:

Kodeks pracy (art. 130 § 2) - Jeśli pracownik pracuje w sobotę, powinien dostać inny dzień wolny w ciągu tygodnia roboczego poprzedzającego lub następującego po sobocie.

Kodeks pracy (art. 53) - Jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, nie wykonuje pracy, a jego nieobecność jest usprawiedliwiona. W takim przypadku nie można go karać za brak obecności w pracy.

Podsumowując, pracodawca nie może "nakazać" pracownikowi przyjścia do pracy w inną sobotę, jeżeli nie ma zgody pracownika na taki sposób odrobienia dnia wolnego. Pracownik może jednak dobrowolnie zgodzić się na taki sposób odrobienia dnia wolnego, jeżeli będzie to dla niego korzystne.

anonim cytuj
29-04-2023

Sugerowane Tematy

Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.
Dzień dobry. Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
Otrzymałem uszkodzony towar.
Zamówiłem w sklepie procesor z outletu (ktoś kupuje i zwraca do sklepu w terminie 14 dni, po czym sklep wystawia ten odesłany towar trochę taniej). wczoraj odebrałem paczkę, przyszedłem do domu i pierwsze co zobaczyłem po otwarciu to wygięte 2 piny(gołym okiem ledwo zauważalne. trzeba dokładnie naświetlić i sprawdzać pod kątem żeby to zauważyć). Oczywiście procesor nie działa. od razu napisałem do sklepu z zapytaniem, czy ich towar z outletu jes...
Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później. ...

Wyszukiwarka