Zmiana grafiku

Witam,
Proszę o podpowiedź:
Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?
anonim cytuj
30-06-2022
W przypadku zwolnienia lekarskiego pracownik nie jest zobowiązany do pracy w tym okresie. Jeśli pracownik nie mógł uczestniczyć w pracy w sobotę (02.07) z powodu zwolnienia lekarskiego, to nie ma obowiązku pracy w inną sobotę (09.07) jako zastępstwo za tę nieobecność, chyba że strony (pracodawca i pracownik) dobrowolnie się na to zgodzą.

Co do pracy w soboty oraz dni wolnych, istnieją przepisy Kodeksu pracy, które mogą pomóc w tej sytuacji:

Kodeks pracy (art. 130 § 2) - Jeśli pracownik pracuje w sobotę, powinien dostać inny dzień wolny w ciągu tygodnia roboczego poprzedzającego lub następującego po sobocie.

Kodeks pracy (art. 53) - Jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, nie wykonuje pracy, a jego nieobecność jest usprawiedliwiona. W takim przypadku nie można go karać za brak obecności w pracy.

Podsumowując, pracodawca nie może "nakazać" pracownikowi przyjścia do pracy w inną sobotę, jeżeli nie ma zgody pracownika na taki sposób odrobienia dnia wolnego. Pracownik może jednak dobrowolnie zgodzić się na taki sposób odrobienia dnia wolnego, jeżeli będzie to dla niego korzystne.

anonim cytuj
29-04-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód i podział majątku wspólnego.
Witam, dostałam w darowiźnie działkę od rodziców, później darowałam pół działki mężowi, zaczęliśmy budowę domu w tym momencie sso, będziemy brać rozwód. Jak wygląda sprawa z podziałem majątku ? Czy mężowi należy się połowę naszego majątku, jeżeli działka była darowana z mojej strony i większość pieniędzy na budowę domu też było ode mnie ?...
kontrola kuratorium
Chciałabym zamieścić post z prośbą o poradę. W szkole, gdzie pracuję była kontrola kuratorium - w podsumowaniu kontroli była sugestia iż stosuję przemoc wobec 3 dzieci a mianowicie zadaję dodatkowe prace. Niestety nie otrzymałam kopii tego dokumentu tylko został publicznie odczytany. Uważam , że kuratorium nie dopełniło należytej staranności podczas kontroli , ponieważ mamy wewnętrzny regulamin - podpisany przez dzieci , który mówi , że jeżeli dz...
odzyskanie wynagrodzenia
Pracownik jest zatrudniony od marca tego roku w Spolce Z o.o . Na prośbę pracodawcy wynagrodzenie na umówie wpisano w kwocie 5200 brutto . Faktycznie (potwierdzone przelewami ) miesięczne wynagrodzenie to ponad 6 000 netto. W zeszłym miesiącu pracownik otrzymał przelew około 3500 (netto z kwoty na umówie) W tym miesiącu nie otrzymał wynagrodzenia . Tydzień temu poczta przyszło wypowiedzenie ze ze względu na Covid spółka utraciła płynność finans...
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swoj samochód od mechanika?
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swój samochód od mechanika? Sytuacja wygląda tak że oddałem samochód do warsztatu, na serwis skrzyni biegów (rutynowa wymiana sprzęgła/olej/filtry) Podczas jazdy próbnej/ testowej pojawiły się problemy. Nie odebrałem wtedy auta i od 3 tygodni samochód stoi w krzakach a ja jestem zbywany. Kontakt został praktycznie znikomy Chce zabrać auto do innego serwisu. Jednak jak wygląda to z perspektywy prawne...

Wyszukiwarka