Zmiana grafiku

Witam,
Proszę o podpowiedź:
Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?
anonim cytuj
30-06-2022
W przypadku zwolnienia lekarskiego pracownik nie jest zobowiązany do pracy w tym okresie. Jeśli pracownik nie mógł uczestniczyć w pracy w sobotę (02.07) z powodu zwolnienia lekarskiego, to nie ma obowiązku pracy w inną sobotę (09.07) jako zastępstwo za tę nieobecność, chyba że strony (pracodawca i pracownik) dobrowolnie się na to zgodzą.

Co do pracy w soboty oraz dni wolnych, istnieją przepisy Kodeksu pracy, które mogą pomóc w tej sytuacji:

Kodeks pracy (art. 130 § 2) - Jeśli pracownik pracuje w sobotę, powinien dostać inny dzień wolny w ciągu tygodnia roboczego poprzedzającego lub następującego po sobocie.

Kodeks pracy (art. 53) - Jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, nie wykonuje pracy, a jego nieobecność jest usprawiedliwiona. W takim przypadku nie można go karać za brak obecności w pracy.

Podsumowując, pracodawca nie może "nakazać" pracownikowi przyjścia do pracy w inną sobotę, jeżeli nie ma zgody pracownika na taki sposób odrobienia dnia wolnego. Pracownik może jednak dobrowolnie zgodzić się na taki sposób odrobienia dnia wolnego, jeżeli będzie to dla niego korzystne.

anonim cytuj
29-04-2023

Sugerowane Tematy

Kolizja parkingowa.
Hej słuchajcie, spowodowałem kolizję (drobna obcierka parkingowa). Jestem w kontakcie z drugim kierowcą i szukamy najlepszego rozwiązania czy pisać oświadczenie czy dogadać się między sobą. Jakie konsekwencje poniosę z tego tytułu jeśli napiszemy oświadczenie dla ubezpieczalni? O ile droższe ubezpieczenie i na jak długo będę miał przez kolejne lata? Płacę 600-800 zł od kilku lat za auto....
Jak dostarczyć rzeczy do aresztu śledczego?
Partner został zatrzymany w areszcie śledczym, jak dostarczyć mu ubrania czy golarki i inne środki czystości? Poprostu zrobić paczkę i przesłać do aresztu z jego danymi ? Może ktoś się orientuje co mogę zabrać na widzenie czy wtedy mogę przekazać mu np. znaczki pocztowe pieniądze?...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...
Gwarancja na wymienione części w urządzeniu.
Witam, Oddałem urządzenie elektryczne na gwarancje , została uznana i podczas rozmowy telefonicznej dowiedziałem się,ze praktycznie wszystko zostało wymienione co jest w środku, „ze starych rzeczy została tylko obudowa” . Produkt kupiony w tym roku w marcu i podlega 2 letniej gwarancji. Po naprawie Pan z serwisu powiedział, ze na nowe części zostaje udzielona tylko 6 miesięczna gwarancja. Czy jest to uregulowane jakos prawnie ? Na wszystkich str...

Wyszukiwarka