Czy przewoźnik może zakazać używania telefonów komórkowych?
Dzień dobry,
Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną nad wejściem. Pierwszy raz spotkałam się z takim zakazem w transporcie i rozumiem, że chodzi tu o wyeliminowanie czynnika rozpraszającego kierowcę podczas jazdy i zwyczajne zadbanie o komfort pozostałych pasażerów na co mogłaby mieć wpływ czyjaś rozmowa telefoniczna. Niemniej zastanowiło mnie czy:
- Istnieje prawo i artykuł, który mówiłby o ewentualnej karze za używanie telefonu? I jeśli tak, to co za to grozi?
- Czy kobieta, rozmawiająca przez telefon w czasie postoju została słusznie upomniana?
I na koniec to co mnie zastanawia najbardziej, czyli co dokładnie rozumiemy pod hasłem "zakaz używania telefonów komórkowych"? Ad literram, czyli można zostać upomnianym za samo na przykład pisanie sms'ów etc.? Czy chodzi tylko o rozmowy telefoniczne?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
30-11-2021
Kupując bilet na przejazd zaakceptowała regulamin przewoźnika. Co dokładnie jest w regulaminie nie wiemy.
anonim cytuj
30-11-2021
Praktycznie każdy przewoźnik ma w regulaminie coś takiego:
"5) Obsługa pojazdu i kierowcy BUS mogą wydawać wskazówki, uwagi oraz polecenia mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów, prawidłowe wykonywanie przewozu oraz egzekwowanie postanowień Regulaminu.
6) Pasażerowie zobowiązani są podporządkować się wskazówkom, uwagom oraz poleceniom osób, o których mowa w ustępie 5."
Więc jeśli ktoś jest burakiem nie potrafiącym uszanować innych pasażerów i musi gadać głośno przez telefon, a co za tym idzie rozpraszać kierowcę i zagrażać bezpieczeństwu przewozu - kierowca może zakazać używania telefonu nawet jeśli nie ma żadnego znaczka naklejonego w pojeździe.
Witam, czy pozbawiona praw matka, która nie interesowała się dzieckiem przez ponad 10 lat oraz nie płaciła zasądzonych alimentów, może nagle ubiegać się o alimenty od pełnoletniego dziecka, które dopiero co ukończyło szkołę zawodową ale nadal się uczy ? Ubiega się ze względu na długi oraz sytuację materialną, brak pracy i to, że ma na utrzymaniu dwójkę dzieci. Dziecko zarabia około 2500 zł na rękę uczy się prywatnie, wynajmuje mieszkanie. Jakie s...
Moja mama jest jedynym z ok. 35 spadkobierców (dokładnej ilości nie jestem pewien) 2 działek bo jej dziadkach, którzy zmarli ok 30 lat temu. Mamie prawnie przysługuje 1/5 części tego spadku. Jako, że nikt z rodziny nie chce doprowadzić do podziału tego spadku, a podatek przez tyle lat jest płacony bez sensu, mama postanowiła skorzystać z usług firm, która skupuje udziały w spadkach.
Moje pytanie jest takie, czy ktoś z obecnych tu na forum osób k...
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci.
Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też.
Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp
Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje
Ale chodzi mi o to jak będzie z roz...
Witam,
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: