Czy przewoźnik może zakazać używania telefonów komórkowych?
Dzień dobry,
Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną nad wejściem. Pierwszy raz spotkałam się z takim zakazem w transporcie i rozumiem, że chodzi tu o wyeliminowanie czynnika rozpraszającego kierowcę podczas jazdy i zwyczajne zadbanie o komfort pozostałych pasażerów na co mogłaby mieć wpływ czyjaś rozmowa telefoniczna. Niemniej zastanowiło mnie czy:
- Istnieje prawo i artykuł, który mówiłby o ewentualnej karze za używanie telefonu? I jeśli tak, to co za to grozi?
- Czy kobieta, rozmawiająca przez telefon w czasie postoju została słusznie upomniana?
I na koniec to co mnie zastanawia najbardziej, czyli co dokładnie rozumiemy pod hasłem "zakaz używania telefonów komórkowych"? Ad literram, czyli można zostać upomnianym za samo na przykład pisanie sms'ów etc.? Czy chodzi tylko o rozmowy telefoniczne?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
30-11-2021
Kupując bilet na przejazd zaakceptowała regulamin przewoźnika. Co dokładnie jest w regulaminie nie wiemy.
anonim cytuj
30-11-2021
Praktycznie każdy przewoźnik ma w regulaminie coś takiego:
"5) Obsługa pojazdu i kierowcy BUS mogą wydawać wskazówki, uwagi oraz polecenia mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów, prawidłowe wykonywanie przewozu oraz egzekwowanie postanowień Regulaminu.
6) Pasażerowie zobowiązani są podporządkować się wskazówkom, uwagom oraz poleceniom osób, o których mowa w ustępie 5."
Więc jeśli ktoś jest burakiem nie potrafiącym uszanować innych pasażerów i musi gadać głośno przez telefon, a co za tym idzie rozpraszać kierowcę i zagrażać bezpieczeństwu przewozu - kierowca może zakazać używania telefonu nawet jeśli nie ma żadnego znaczka naklejonego w pojeździe.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników.
Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...
Dzień dobry.
W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku....
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama.
6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12.
Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem.
Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła.
W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia.
Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku.
Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty?
Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: