Czy przewoźnik może zakazać używania telefonów komórkowych?
Dzień dobry,
Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną nad wejściem. Pierwszy raz spotkałam się z takim zakazem w transporcie i rozumiem, że chodzi tu o wyeliminowanie czynnika rozpraszającego kierowcę podczas jazdy i zwyczajne zadbanie o komfort pozostałych pasażerów na co mogłaby mieć wpływ czyjaś rozmowa telefoniczna. Niemniej zastanowiło mnie czy:
- Istnieje prawo i artykuł, który mówiłby o ewentualnej karze za używanie telefonu? I jeśli tak, to co za to grozi?
- Czy kobieta, rozmawiająca przez telefon w czasie postoju została słusznie upomniana?
I na koniec to co mnie zastanawia najbardziej, czyli co dokładnie rozumiemy pod hasłem "zakaz używania telefonów komórkowych"? Ad literram, czyli można zostać upomnianym za samo na przykład pisanie sms'ów etc.? Czy chodzi tylko o rozmowy telefoniczne?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
30-11-2021
Kupując bilet na przejazd zaakceptowała regulamin przewoźnika. Co dokładnie jest w regulaminie nie wiemy.
anonim cytuj
30-11-2021
Praktycznie każdy przewoźnik ma w regulaminie coś takiego:
"5) Obsługa pojazdu i kierowcy BUS mogą wydawać wskazówki, uwagi oraz polecenia mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów, prawidłowe wykonywanie przewozu oraz egzekwowanie postanowień Regulaminu.
6) Pasażerowie zobowiązani są podporządkować się wskazówkom, uwagom oraz poleceniom osób, o których mowa w ustępie 5."
Więc jeśli ktoś jest burakiem nie potrafiącym uszanować innych pasażerów i musi gadać głośno przez telefon, a co za tym idzie rozpraszać kierowcę i zagrażać bezpieczeństwu przewozu - kierowca może zakazać używania telefonu nawet jeśli nie ma żadnego znaczka naklejonego w pojeździe.
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć, czy przysługuje mi dodatek osłonowy. Mieszkam w domu jednorodzinnym razem z mężem, ale mam jeszcze mieszkanie które też ogrzewam. Mieszkanie jest moje, a nie wspólne z mężem....
Witam, 19.11.2015 wprowadziłam pół samochodu do firmy, odprowadziłam pół podatku. W marcu br. samochód został rozbity. Chciałabym go sprzedać. Po jakim czasie od wprowadzenia samochodu do firmy moge go sprzedać bez odprowadzenia kolejnego podatku? Słyszałam, że po dwóch latach, księgowa wspominała coś o pięciu latach. Jak to z tym jest ?...
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada.
31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną.
6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada.
1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić.
2) A co jeśli...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: