Dział spadku i zniesienie współwłasności

Dział spadku i zniesienie współwłasności
Proszę o pomoc- założyłam sprawę o zniesienie wspolwlasnosci w 2019, w trakcie zmarła 1 osoba. Zrobiłam postępowanie spadkowe po niej i dalam kopię prawomocnego postanowienia z udziałami do dokumentów w sprawie o zniesienie wspolwlasnosci.
Obecnie Sąd pisze "... Zobowiązuje wnioskodawczynie do zmodyfikowania wniosku poprzez wniesienie o dział spadku po zmarłym... Pod rygorem zawieszenia postępowania o zniesienie wspolwlasnosci".
Co muszę zrobić? Dodać pismo " Wniosek o dział spadku po zmarłym." do tej sygnatury co obecnie jest i dać znowu kopię prawomocnego postanowienia? Zmarły był ubezwłasnowolniony i mieszkał w Domu opieki bez majątku własnego, po nim zostaje tylko udział w przedmiocie sporu ( działka z budynkiem w małym udziale). Po nim dziedziczą osoby występujące już w postępowaniu o zniesienie wspolwlasnosci.
Wniosek o zniesienie wspolwlasnosci był opłacony 1 tys. zł ( brak zgody współwłaścicieli), obecnie nadal nie ma zgody więc wniosek o dział spadku kosztuje 500 zł/300 zł? Czy poprosić we wniosku o przesłanie nr rachunku i wskazanie kwoty do uiszczenia opłaty?
Poproszę o wszelkie wskazówki w tej sytuacji.
anonim cytuj
23-11-2021
1) należy napisać pismo do Sądu, że po zmarłym uczestniku .... zgodnie z postanowieniem Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku dziedziczą (wskazać osoby), które są uczestnikami niniejszego postępowania lub podać dane osobowe spadkobierców (imie, nazwisko, adres),
2) zmodyfikować wniosek o zniesienie współwłasności w ten sposób, aby udział spadkowy zmarłego rozdysponować (złożyć propozycje podziału) na jego spadkobierców stwierdzonych postanowieniem Sądu.

anonim cytuj
23-11-2021
Dzień dobry,

Podobnie jak sugerowano w odpowiedzi na forum, powinna Pani zmodyfikować swój wniosek z uwzględnieniem zmian wynikłych z postępowania spadkowego. Działanie to wynika z art. 676 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że jeżeli przed dokonaniem działu umrze którykolwiek ze współwłaścicieli, na jego miejscu wchodzą jego spadkobiercy.

Pismo, które powinna Pani złożyć, powinno zawierać następujące informacje:

Informacje o śmierci jednego z uczestników postępowania o zniesienie współwłasności, wskazanie postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku oraz dane spadkobierców. Jeśli spadkobiercy są już uczestnikami postępowania, nie ma konieczności ponownego podawania ich danych.

Zmodyfikowany wniosek o zniesienie współwłasności, w którym uwzględnione są udziały spadkobierców zmarłego. Pani propozycja podziału powinna uwzględniać te nowe udziały.

Jeśli chodzi o opłatę, to zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności sądowe w sprawach cywilnych (Dz.U. 2002 nr 163 poz. 1348), wniosek o dział spadku powinien być opłacony. Warto jednak poprosić sąd o przesłanie informacji na temat konkretnego numeru rachunku i kwoty do uiszczenia, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?
Witam serdecznie. Mam pytanie czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?...
Dożywotnia nieodpłatna służebność.
Witam serdecznie. Nurtuje mnie pytanie - czy w przypadku DOŻYWOTNIEJ NIEODPŁATNEJ SŁUŻEBNOŚCI, należy się zachowek po śmierci darczyńcy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Pozew o rozwód z alimentami.
Złożyłam pozew o rozwód razem z alimentami i ograniczeniem praw ojcu.(napisany przez radcę prawnego, powiedziała żeby wszystko, za jednym razem złożyć). Mąż nie odebrał pozwu, wynajęłam komornika, który nie dostarczył również pisma, pod wskazany adres, ponieważ teściowa ukrywa mojego męża, twierdzi że tam nie mieszka, a mieszka i to cały czas, ponieważ nie pracuje.... mam dowody, że tam przebywa oraz inna korespondencja polecona do niego zostaje...
Ograniczona władza rodzicielska.
Oboje z rodziców mają ograniczoną władzę rodzicielską nad małoletnim dzieckiem w postaci nadzoru kuratora. Czy w tej sytuacji jeden rodzic może samodzielnie zdecydować o zmianie trybu edukacji dziecka na edukację domową do czasu wydania przez sąd decyzji o ustalenie przy kim dziecko zostanie?...

Wyszukiwarka