Dział spadku i zniesienie współwłasności

Dział spadku i zniesienie współwłasności
Proszę o pomoc- założyłam sprawę o zniesienie wspolwlasnosci w 2019, w trakcie zmarła 1 osoba. Zrobiłam postępowanie spadkowe po niej i dalam kopię prawomocnego postanowienia z udziałami do dokumentów w sprawie o zniesienie wspolwlasnosci.
Obecnie Sąd pisze "... Zobowiązuje wnioskodawczynie do zmodyfikowania wniosku poprzez wniesienie o dział spadku po zmarłym... Pod rygorem zawieszenia postępowania o zniesienie wspolwlasnosci".
Co muszę zrobić? Dodać pismo " Wniosek o dział spadku po zmarłym." do tej sygnatury co obecnie jest i dać znowu kopię prawomocnego postanowienia? Zmarły był ubezwłasnowolniony i mieszkał w Domu opieki bez majątku własnego, po nim zostaje tylko udział w przedmiocie sporu ( działka z budynkiem w małym udziale). Po nim dziedziczą osoby występujące już w postępowaniu o zniesienie wspolwlasnosci.
Wniosek o zniesienie wspolwlasnosci był opłacony 1 tys. zł ( brak zgody współwłaścicieli), obecnie nadal nie ma zgody więc wniosek o dział spadku kosztuje 500 zł/300 zł? Czy poprosić we wniosku o przesłanie nr rachunku i wskazanie kwoty do uiszczenia opłaty?
Poproszę o wszelkie wskazówki w tej sytuacji.
anonim cytuj
23-11-2021
1) należy napisać pismo do Sądu, że po zmarłym uczestniku .... zgodnie z postanowieniem Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku dziedziczą (wskazać osoby), które są uczestnikami niniejszego postępowania lub podać dane osobowe spadkobierców (imie, nazwisko, adres),
2) zmodyfikować wniosek o zniesienie współwłasności w ten sposób, aby udział spadkowy zmarłego rozdysponować (złożyć propozycje podziału) na jego spadkobierców stwierdzonych postanowieniem Sądu.

anonim cytuj
23-11-2021
Dzień dobry,

Podobnie jak sugerowano w odpowiedzi na forum, powinna Pani zmodyfikować swój wniosek z uwzględnieniem zmian wynikłych z postępowania spadkowego. Działanie to wynika z art. 676 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że jeżeli przed dokonaniem działu umrze którykolwiek ze współwłaścicieli, na jego miejscu wchodzą jego spadkobiercy.

Pismo, które powinna Pani złożyć, powinno zawierać następujące informacje:

Informacje o śmierci jednego z uczestników postępowania o zniesienie współwłasności, wskazanie postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku oraz dane spadkobierców. Jeśli spadkobiercy są już uczestnikami postępowania, nie ma konieczności ponownego podawania ich danych.

Zmodyfikowany wniosek o zniesienie współwłasności, w którym uwzględnione są udziały spadkobierców zmarłego. Pani propozycja podziału powinna uwzględniać te nowe udziały.

Jeśli chodzi o opłatę, to zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności sądowe w sprawach cywilnych (Dz.U. 2002 nr 163 poz. 1348), wniosek o dział spadku powinien być opłacony. Warto jednak poprosić sąd o przesłanie informacji na temat konkretnego numeru rachunku i kwoty do uiszczenia, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Jak usunąć dzikich użytkowników z mojej działki?
Kupiliśmy prawa spadkowe po zmarłej osobie w którego skład wchodzi 1/2 działki budowlanej. Gdy pojechaliśmy na ta działkę okazało się , że jest ogrodzona przez sąsiada od 10-12 lat. Poszliśmy do niego prosić go by przesunął płot w granice swojej działki. Na początku był miły i proponował odkup jednak po jakimś czasie zaczął nam grozić prokuratura, że go nachodzimy. Posiadamy wszystkie dokumenty które potwierdzają współwłasność tej zmarłej pani po...
Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...
Mobbing w pracy.
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy. Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat. Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium. Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki. Sytuacja jest nie do zniesie...
niepełnoletnie dziecko na wakacjach
Chodzi o dwuletnie dziecko które ma jechać na wakacje z dziadkami ( do nich do domu , dom w Polsce) Chodzi o upoważnienie w razie potrzeby pójścia do lekarza , szpitala ) czy wystarczy napisane odręcznie ? ( Jakie informacje powinno zawierać ) Czy powinnam coś jeszcze napisać w razie nagłej sytuacji , co może się przydać ? Lub co powinni dziadkowie mający wnuczkę pod opieką mieć przy sobie ? Czy w ogóle muszę pisać jakiekolwiek upoważnienia...

Wyszukiwarka