Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?

Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?
Czy Czy jeśli jest przysądzone 500zl to ojciec może wystąpić do sądu o obniżenie?
anonim cytuj
25-10-2021
Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

anonim cytuj
25-10-2021
Alimenty na rzecz dziecka są ustalane przez sąd na podstawie potrzeb dziecka oraz możliwości zarobkowych i majątkowych osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Sąd ocenia te kwestie indywidualnie dla każdej sprawy, opierając się na konkretnych dowodach oraz okolicznościach sprawy.

Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

To prawda. Polskie prawo nie określa konkretnej minimalnej kwoty alimentów. Jednakże, sąd może ustalić minimalną kwotę opartą na minimum egzystencji, które może być różne w zależności od konkretnych okoliczności.

W odniesieniu do pytania o możliwość wystąpienia do sądu o obniżenie alimentów:
Jeżeli ulegną zmianie okoliczności mające wpływ na wysokość alimentów (np. pogorszenie sytuacji materialnej alimentodawcy), to osoba zobowiązana do płacenia alimentów ma prawo wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę wysokości alimentów. Wniosek taki powinien być oparty na konkretnych argumentach i dowodach wskazujących na zmienione okoliczności.

Podkreślić jednak należy, że decyzja o obniżeniu alimentów leży w gestii sądu i zostanie podjęta po analizie przedstawionych argumentów i dowodów oraz po uwzględnieniu aktualnych potrzeb dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mają prawo żądać jakiejkolwiek dopłaty, skoro wysłali przedmiot, po cenie po jakiej został kupiony?
Cześć, proszę o poradę. Przedmiot kupiony przez stronę internetową, promocja z 1400 na około 30 zł, 130 zł z przesyłką. Dostaliśmy wiadomość, że jest to pomyłka w cenie, z prośbą o dopłatę. Mimo to przedmiot został wysłany. W trakcie wysyłki odpowiedzieliśmy, że po regularnie cenie przedmiot nas nie interesuje i jeśli będzie to przesyłka pobraniowa to paczki nie odbierzemy. Paczka jednak przyszła, faktura wystawiona na kwotę po jakiej przedmiot k...
Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?...
Czy właściciel posesji może samodzielnie usunąć plakat wyborczy?
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie kwestii bilbordów wyborczych. Wynajmuje połowę domu, na ogrodzeniu należącym do mojej części wywieszono plakaty wyborcze nie pytając mnie o zdanie, z kolei na płocie drugiego domu nic nie wywieszono. Czy mam prawo ściągać banery?...
Regularne niszczenie samochodu.
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...

Wyszukiwarka