Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?

Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?
Czy Czy jeśli jest przysądzone 500zl to ojciec może wystąpić do sądu o obniżenie?
anonim cytuj
25-10-2021
Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

anonim cytuj
25-10-2021
Alimenty na rzecz dziecka są ustalane przez sąd na podstawie potrzeb dziecka oraz możliwości zarobkowych i majątkowych osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Sąd ocenia te kwestie indywidualnie dla każdej sprawy, opierając się na konkretnych dowodach oraz okolicznościach sprawy.

Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

To prawda. Polskie prawo nie określa konkretnej minimalnej kwoty alimentów. Jednakże, sąd może ustalić minimalną kwotę opartą na minimum egzystencji, które może być różne w zależności od konkretnych okoliczności.

W odniesieniu do pytania o możliwość wystąpienia do sądu o obniżenie alimentów:
Jeżeli ulegną zmianie okoliczności mające wpływ na wysokość alimentów (np. pogorszenie sytuacji materialnej alimentodawcy), to osoba zobowiązana do płacenia alimentów ma prawo wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę wysokości alimentów. Wniosek taki powinien być oparty na konkretnych argumentach i dowodach wskazujących na zmienione okoliczności.

Podkreślić jednak należy, że decyzja o obniżeniu alimentów leży w gestii sądu i zostanie podjęta po analizie przedstawionych argumentów i dowodów oraz po uwzględnieniu aktualnych potrzeb dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

umowa na 1/2 etatu a urlop
Osoba zatrudniona od 01.10.2019r do chwili obecnej. Umowa na czas nieokreślony. 1/2 etatu, 4 godzinny dziennie od Poniedziałku do Piątku. Czy to prawda że nie należy się jej urlop no chyba że bezpłatny? Ps: Ktoś mógłby mi wyliczyć ile się ewentualnie należy tych dni urlopu? ...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.
Dzień dobry. Pewnien kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto. Zgłosiłam zdarzenie na policję podałam nazwisko oraz nr rej auta sprawcy. I co ciekawe otrzymałam informację z policji że sprawca przyznał się do dokonania kolizji jednak nie udostępniono mi nr polisy,oraz nazwy ubezpieczyciela. Czy policja nie ma obowiązku udostępnienia tych informacji pokrzywdzonemu, bo w jaki sposób mam zgłosić szkodę. Dodam...
Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...

Wyszukiwarka