Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?

Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?
Czy Czy jeśli jest przysądzone 500zl to ojciec może wystąpić do sądu o obniżenie?
anonim cytuj
25-10-2021
Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

anonim cytuj
25-10-2021
Alimenty na rzecz dziecka są ustalane przez sąd na podstawie potrzeb dziecka oraz możliwości zarobkowych i majątkowych osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Sąd ocenia te kwestie indywidualnie dla każdej sprawy, opierając się na konkretnych dowodach oraz okolicznościach sprawy.

Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

To prawda. Polskie prawo nie określa konkretnej minimalnej kwoty alimentów. Jednakże, sąd może ustalić minimalną kwotę opartą na minimum egzystencji, które może być różne w zależności od konkretnych okoliczności.

W odniesieniu do pytania o możliwość wystąpienia do sądu o obniżenie alimentów:
Jeżeli ulegną zmianie okoliczności mające wpływ na wysokość alimentów (np. pogorszenie sytuacji materialnej alimentodawcy), to osoba zobowiązana do płacenia alimentów ma prawo wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę wysokości alimentów. Wniosek taki powinien być oparty na konkretnych argumentach i dowodach wskazujących na zmienione okoliczności.

Podkreślić jednak należy, że decyzja o obniżeniu alimentów leży w gestii sądu i zostanie podjęta po analizie przedstawionych argumentów i dowodów oraz po uwzględnieniu aktualnych potrzeb dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat). Na początku miałyśmy umowę pisemną. Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna). Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem). I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
Podatek od sprzedaży mieszkania ze spadku.
Witam sprzedałam mieszkanie które nabyłam w spadku po rodzicach ustawowo nastąpiło to w 2012 roku a sądownie 2019 czy muszę zapłacić podatek od sprzedaży....
Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...

Wyszukiwarka