Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?

Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?
Czy Czy jeśli jest przysądzone 500zl to ojciec może wystąpić do sądu o obniżenie?
anonim cytuj
25-10-2021
Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

anonim cytuj
25-10-2021
Alimenty na rzecz dziecka są ustalane przez sąd na podstawie potrzeb dziecka oraz możliwości zarobkowych i majątkowych osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Sąd ocenia te kwestie indywidualnie dla każdej sprawy, opierając się na konkretnych dowodach oraz okolicznościach sprawy.

Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

To prawda. Polskie prawo nie określa konkretnej minimalnej kwoty alimentów. Jednakże, sąd może ustalić minimalną kwotę opartą na minimum egzystencji, które może być różne w zależności od konkretnych okoliczności.

W odniesieniu do pytania o możliwość wystąpienia do sądu o obniżenie alimentów:
Jeżeli ulegną zmianie okoliczności mające wpływ na wysokość alimentów (np. pogorszenie sytuacji materialnej alimentodawcy), to osoba zobowiązana do płacenia alimentów ma prawo wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę wysokości alimentów. Wniosek taki powinien być oparty na konkretnych argumentach i dowodach wskazujących na zmienione okoliczności.

Podkreślić jednak należy, że decyzja o obniżeniu alimentów leży w gestii sądu i zostanie podjęta po analizie przedstawionych argumentów i dowodów oraz po uwzględnieniu aktualnych potrzeb dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

umowa na czas nieokreślony / własna działalność
Jestem zatrudniony w firmie na podstawie umowy o prace na czas nieokreślony. Czy jeżeli bym otworzył własna działalność to muszę zgłaszać ten fakt pracodawcy wymagana jest jakaś zmiana umowy ? Co z płatnością ZUS jeżeli została by umowa o prace to płaci ja dalej pracodawca?...
Tajemnica korespondencji.
Mamy w pracy pewien problem. Otóż skierowaliśmy do Prezesa zarządu pismo dotyczące pracownika, który nie przestrzega norm życia społecznego. Pismo podpisane przez kilka osób zostało skierowane do Zarządu, ale Zarząd udostępnił treść pisma osobom trzecim, tj. jemu, kierownikowi będącego jednocześnie przewodniczącym OPZZ. I od tego momentu zaczęła się awantura. Czy Prezes popełnił wykroczenie służbowe, udostępniając autorów pisma?...
praca w swieta w niemczech
Pracuje w Niemczech Jak to wygląda z pracą w niedzielę i święta?? Normalnie pracujesz bo musisz ?Czy należy się za to jakiś dodatek? I czy mozna zwolnić pracownika ma zwolnieniu lekarskim??? W razie czego proszę pytać jak coś nie jasne zaraz odpowiem...
nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...

Wyszukiwarka