Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?

Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?
Czy Czy jeśli jest przysądzone 500zl to ojciec może wystąpić do sądu o obniżenie?
anonim cytuj
25-10-2021
Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

anonim cytuj
25-10-2021
Alimenty na rzecz dziecka są ustalane przez sąd na podstawie potrzeb dziecka oraz możliwości zarobkowych i majątkowych osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Sąd ocenia te kwestie indywidualnie dla każdej sprawy, opierając się na konkretnych dowodach oraz okolicznościach sprawy.

Ustawa nie reguluje minimalnej wysokości alimentów

To prawda. Polskie prawo nie określa konkretnej minimalnej kwoty alimentów. Jednakże, sąd może ustalić minimalną kwotę opartą na minimum egzystencji, które może być różne w zależności od konkretnych okoliczności.

W odniesieniu do pytania o możliwość wystąpienia do sądu o obniżenie alimentów:
Jeżeli ulegną zmianie okoliczności mające wpływ na wysokość alimentów (np. pogorszenie sytuacji materialnej alimentodawcy), to osoba zobowiązana do płacenia alimentów ma prawo wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę wysokości alimentów. Wniosek taki powinien być oparty na konkretnych argumentach i dowodach wskazujących na zmienione okoliczności.

Podkreślić jednak należy, że decyzja o obniżeniu alimentów leży w gestii sądu i zostanie podjęta po analizie przedstawionych argumentów i dowodów oraz po uwzględnieniu aktualnych potrzeb dziecka.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...
Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
Zaległości alimentacyjne.
Zmarł mój ojciec który żył w konkubinacie z moją mamą, miał zasądzone alimenty nade mną, przez długi czas nie płacił i narosło mu około 20 tysięcy polskich złotych zaległości, część komornik zajął z tej kwoty około 300zł + bieżące alimenty. Wiem że spadkobiercy przejmują długi, lecz zobowiązania alimentacyjne już nie. Spadkobiercami są dwaj bracia którzy mają wysokie emerytury górnicze (5-7tyś zł) + dorabiają, więc żyją dość zamożnie. Dodatkow...

Wyszukiwarka