L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu

Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).

Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas określony sprzed pierwszej ciąży też jakoś się liczy czy będzie brane pod uwagę tylko 100% z obydwóch umów na czas nieokreślony?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam
#L4
anonim cytuj
21-10-2021
Witaj,

Twoja sytuacja jest nieco skomplikowana, ale postaram się ją wyjaśnić opierając się na Kodeksie pracy i ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Według art. 177 § 1 Kodeksu pracy, prawo do urlopu wychowawczego przysługuje zatrudnionej na podstawie umowy o pracę kobiecie lub mężczyźnie, po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego, do ukończenia przez dziecko 6. roku życia.

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, do określenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego brane są pod uwagę dochody z tytułu prowadzenia działalności wykonywanej osobiście, z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia i innych tytułów, na podstawie których obowiązkowo opłaca się składki na ubezpieczenia społeczne.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, masz umowę na czas nieokreślony (1/2 etatu) oraz umowę na czas określony (1/2 etatu), które obie są ubezpieczone. Zatem obie umowy powinny być brane pod uwagę przy wyliczaniu Twojego zasiłku chorobowego (L4) oraz zasiłku macierzyńskiego. Natomiast praca na 1/2 etatu podczas urlopu wychowawczego nie powinna wpłynąć na wysokość zasiłków, ponieważ według art. 186 § 3 Kodeksu pracy, pracownik na urlopie wychowawczym może podjąć pracę na podstawie umowy o pracę u innego pracodawcy.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska, umowa adopcyjna na narzeczonego. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną?
Dzień dobry! Otóż 2 lata temu adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska. Umowa adopcyjna została spisana na narzeczonego. W związku z zakończeniem związku partner wyprowadza się ze wspólnego mieszkania, w którym mieszkaliśmy od początku razem, bierze psy ze sobą. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną lub inne, przychylne dla mnie rozwiązanie tej sprawy? Dziękuję....
Zawieszenie postępowania.
W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS...
Ustalenie miejsca pobytu dziecka
Kolejny raz w tym roku tata zabrał dziecko na weekend i nie oddał. Mamy postanowienie o zabezpieczeniu pieczy przy mnie. Nie wiem gdzie jest syn. Nie został zawieziony do przedszkola. Tata napisał tylko, że wyjeżdża z Nim na kilka dni. Kuratorka poinformowana. W jaki sposób mam ustalić miejsce pobytu dziecka? Dziecko w spektrum, bez terapii ze względu na to, co się stało- gdyby to miało znaczenie. Proszę, powiedzcie mi co ja mogę zrobić w takie...

Wyszukiwarka