L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu

Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).

Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas określony sprzed pierwszej ciąży też jakoś się liczy czy będzie brane pod uwagę tylko 100% z obydwóch umów na czas nieokreślony?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam
#L4
anonim cytuj
21-10-2021
Witaj,

Twoja sytuacja jest nieco skomplikowana, ale postaram się ją wyjaśnić opierając się na Kodeksie pracy i ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Według art. 177 § 1 Kodeksu pracy, prawo do urlopu wychowawczego przysługuje zatrudnionej na podstawie umowy o pracę kobiecie lub mężczyźnie, po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego, do ukończenia przez dziecko 6. roku życia.

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, do określenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego brane są pod uwagę dochody z tytułu prowadzenia działalności wykonywanej osobiście, z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia i innych tytułów, na podstawie których obowiązkowo opłaca się składki na ubezpieczenia społeczne.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, masz umowę na czas nieokreślony (1/2 etatu) oraz umowę na czas określony (1/2 etatu), które obie są ubezpieczone. Zatem obie umowy powinny być brane pod uwagę przy wyliczaniu Twojego zasiłku chorobowego (L4) oraz zasiłku macierzyńskiego. Natomiast praca na 1/2 etatu podczas urlopu wychowawczego nie powinna wpłynąć na wysokość zasiłków, ponieważ według art. 186 § 3 Kodeksu pracy, pracownik na urlopie wychowawczym może podjąć pracę na podstawie umowy o pracę u innego pracodawcy.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo ujawnić chorobę pracownika?
Po kilkunastu latach pracy w charakterze kierownika zakładu, trafiłem do firmy dla której wyzysk i "zajeżdżanie" pracowników to norma. Po roku pracy znalazłem się na L4 - od psychiatry - wypalenie zawodowe. Dziś dowiedziałem się, że szef w/w firmy na spotkaniach przekazał pracownikom od jakiego lekarza mam zwolnienie. Już chyba nie ma osoby, która nie wie. Czy takie zachowanie nie jest poważnym naruszeniem moich praw? Pomimo, że nie pla...
Współwłasność samochodu.
Ojciec kupuje córce samochód, na umowie są wpisani ojciec i córka. Ojciec płaci całą kwotę, córka jeździ samochodem, płaci za paliwo. Czy córce przy sprzedaży przysługuje połowa wartości samochodu?...
Nękanie ze strony byłej partnerki o zwrot jej własności.
Sytuacja wygląda następująco, od kilku miesięcy była partnerka nęka mnie z domaganiem się oddania jej własności, ale nie chce po to przyjechać, bo ją to będzie kosztować ponad czterokrotnie, ani też nie odbiera wysyłek za pobraniem, bo ubzdurała sobie, że ma to być na mój koszt i ostatnio praktycznie co tydzień idzie na policję w tej sprawie, że ja mam jej rzecz i jej nie wysyłam, potem policjant do mnie dzwoni i muszę mu to samo cały czas mówić,...
Sprzedaż mieszkania po rozwodzie.
Jeden z współmałżonków posiada mieszkanie które jest tylko jego własnością - otrzymał je w spadku przed zawarciem małżeństwa. Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu mieszkanie ma być przekazane temu drugiemu małżonkowi - mimo że tak naprawdę nie jest to majątek wspólny. Pytanie: jak to zrobić najprościej zgodnie z prawem (jeśli w ogóle taka możliwość istnieje) zakładając że ta druga strona chce potem to mieszkanie szybko...

Wyszukiwarka