L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu

Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).

Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas określony sprzed pierwszej ciąży też jakoś się liczy czy będzie brane pod uwagę tylko 100% z obydwóch umów na czas nieokreślony?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam
#L4
anonim cytuj
21-10-2021
Witaj,

Twoja sytuacja jest nieco skomplikowana, ale postaram się ją wyjaśnić opierając się na Kodeksie pracy i ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Według art. 177 § 1 Kodeksu pracy, prawo do urlopu wychowawczego przysługuje zatrudnionej na podstawie umowy o pracę kobiecie lub mężczyźnie, po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego, do ukończenia przez dziecko 6. roku życia.

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, do określenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego brane są pod uwagę dochody z tytułu prowadzenia działalności wykonywanej osobiście, z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia i innych tytułów, na podstawie których obowiązkowo opłaca się składki na ubezpieczenia społeczne.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, masz umowę na czas nieokreślony (1/2 etatu) oraz umowę na czas określony (1/2 etatu), które obie są ubezpieczone. Zatem obie umowy powinny być brane pod uwagę przy wyliczaniu Twojego zasiłku chorobowego (L4) oraz zasiłku macierzyńskiego. Natomiast praca na 1/2 etatu podczas urlopu wychowawczego nie powinna wpłynąć na wysokość zasiłków, ponieważ według art. 186 § 3 Kodeksu pracy, pracownik na urlopie wychowawczym może podjąć pracę na podstawie umowy o pracę u innego pracodawcy.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Płacę alimenty na syna 14 lat. Była partnerka, wniosła o podwyższenie alimentów na kwotę 1000zł i zabezpieczenie które na tą chwilę przyznał Sąd w kwocie 800zł, rozprawa koniec stycznia, czy jest taka możliwość aby Sąd na rozprawie zszedł poniżej zabezpieczenia? Czy kwestia tylko teraz tych 200zł? Z góry dziękuję za odpowiedź. ...
Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...
Wynajem mieszkania zadłużonego.
Witam, wynajmuję mieszkanie od 2019r. Z mojej strony wszystkie opłaty były płacone na czas, dziś dnia 2 października przychodzi syn właściciela i mówi że mieszkanie jest zadłużone na dużą kwotę, a od dnia 4 października rozpoczyna się egzekucja komornicza co przedstawił pismem, i w związku z tym mam następujące pytania: 1. czy muszę wpuścić komornika? 2. czy ma on prawo do zabrania moich rzeczy? 3. czy muszę się wyprowadzić w trybie natyc...
Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.
W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?...

Wyszukiwarka