L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu

Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).

Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas określony sprzed pierwszej ciąży też jakoś się liczy czy będzie brane pod uwagę tylko 100% z obydwóch umów na czas nieokreślony?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam
#L4
anonim cytuj
21-10-2021
Witaj,

Twoja sytuacja jest nieco skomplikowana, ale postaram się ją wyjaśnić opierając się na Kodeksie pracy i ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Według art. 177 § 1 Kodeksu pracy, prawo do urlopu wychowawczego przysługuje zatrudnionej na podstawie umowy o pracę kobiecie lub mężczyźnie, po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego, do ukończenia przez dziecko 6. roku życia.

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, do określenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego brane są pod uwagę dochody z tytułu prowadzenia działalności wykonywanej osobiście, z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia i innych tytułów, na podstawie których obowiązkowo opłaca się składki na ubezpieczenia społeczne.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, masz umowę na czas nieokreślony (1/2 etatu) oraz umowę na czas określony (1/2 etatu), które obie są ubezpieczone. Zatem obie umowy powinny być brane pod uwagę przy wyliczaniu Twojego zasiłku chorobowego (L4) oraz zasiłku macierzyńskiego. Natomiast praca na 1/2 etatu podczas urlopu wychowawczego nie powinna wpłynąć na wysokość zasiłków, ponieważ według art. 186 § 3 Kodeksu pracy, pracownik na urlopie wychowawczym może podjąć pracę na podstawie umowy o pracę u innego pracodawcy.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Oddelegowanie do innej miejscowości.
Witam serdecznie, czy pracodawca może oddelegować pracownika do miejsca pracy oddalonego od miejsca jego zamieszkania i pracy o 700 km, przy czym nie zapewniając mu żadnego lokum na ten okres (do 3 miesięcy)?...
Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku
Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku....
Spłata kredytu hipotecznego po rozwodzie.
Od roku jestem po rozwodzie, wyprowadziłem się ze wspólnego mieszkania, które cały czas jest w wspólnym kredycie, obecnie ten kredyt spłaca była małżonka, która tam mieszka z dziećmi i nowym partnerem. Moja ex żąda ode mnie spłaty połowy tego co zapłaciła po rozwodzie, grożąc sądem i komornikiem. Z racji obecnej słabej sytuacji finansowej, zaproponowałem że spłacę jej to gdy sprzedamy mieszkanie bo jest taki wspólny plan ale ona nie chce czekać. ...
darowizna- jak obliczyć wartosć darowizny?
Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wy...

Wyszukiwarka