L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu

Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).

Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas określony sprzed pierwszej ciąży też jakoś się liczy czy będzie brane pod uwagę tylko 100% z obydwóch umów na czas nieokreślony?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam
#L4
anonim cytuj
21-10-2021
Witaj,

Twoja sytuacja jest nieco skomplikowana, ale postaram się ją wyjaśnić opierając się na Kodeksie pracy i ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Według art. 177 § 1 Kodeksu pracy, prawo do urlopu wychowawczego przysługuje zatrudnionej na podstawie umowy o pracę kobiecie lub mężczyźnie, po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego, do ukończenia przez dziecko 6. roku życia.

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, do określenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego brane są pod uwagę dochody z tytułu prowadzenia działalności wykonywanej osobiście, z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia i innych tytułów, na podstawie których obowiązkowo opłaca się składki na ubezpieczenia społeczne.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, masz umowę na czas nieokreślony (1/2 etatu) oraz umowę na czas określony (1/2 etatu), które obie są ubezpieczone. Zatem obie umowy powinny być brane pod uwagę przy wyliczaniu Twojego zasiłku chorobowego (L4) oraz zasiłku macierzyńskiego. Natomiast praca na 1/2 etatu podczas urlopu wychowawczego nie powinna wpłynąć na wysokość zasiłków, ponieważ według art. 186 § 3 Kodeksu pracy, pracownik na urlopie wychowawczym może podjąć pracę na podstawie umowy o pracę u innego pracodawcy.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Zobowiązanie do dopłaty.
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia. I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego. ...
Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika?
Witam, Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika (poprzez zrobienie zdjęcia pracownikowi ) ,by pokazać właścicielom firmy ,czy jest on właściwie umundurowany w miejscu pracy ? Właśnie taki (wg mnie żenujący ) sposób na kontrolę umundurowania wymyśliło sobie szefostwo. Ale ja też nie wiem co się dalej ze zdjęciem mojej osoby stanie , czy nikt go w jakikolwiek sposób nie wykorzysta ... Orientuje się ktoś w temaci...
Spadek po ojcu.
Pytanie 1) Zmarł ojciec mojego dziecka z którym żyłam w wolnym związku. Który był po rozwodzie z byłą żoną która zmarła. Z tego małżeństwa są dwoje dorosłych dzieci. Czy majątek ojca jest w tej sytuacji do podziału na troje dzieci?. Pytanie 2) Rodzina chce się umówić, że mną na rozmowę w sprawie podziału dużego majątku, mam wziąć z sobą dwa oryginały skrócone aktów urodzenia mojego niepełnoletniego dziecka. Dzieci z pierwszego małżeństwa wyna...
Nieopłacony semestr za studia
Dzień dobry, problem jaki chcę przedstawić to nieopłacony semestr za studia. Problem dotyczy obcokrajowca. Pomiędzy 2018-2019 zaliczył pierwszym semestr studiów, które miały trwać 3 lata. W 2020 zaprzestał uczęszczać na zajęcia bez wypowiedzenia umowy. Po 6 miesiącach został powiadomiony, że musi opłacić semestr, nawet jeśli na niego nie uczęszczał i powinien zostać wyrzucony z braku egzaminów? Windykacja uczelni upomina się o płatność ponad 3...

Wyszukiwarka