Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka?

Dzień dobry
Przychodzę z takim zapytwniem;
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci?
Może ktoś z was się orientuje lub podesłałby link do wiarygodnych źródeł?
anonim cytuj
20-10-2021
Ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Do tego kontakt z powiatowym centrum pomocy rodzinie w przypadku powiatu lub miejskim ośrodkiem pomocy społecznej w przypadku miasta na prawach powiatu oraz z ośrodkami adopcyjnymi

anonim cytuj
20-10-2021
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci?

Adopcja i zostanie rodziną zastępczą to dwie różne instytucje prawne, które regulowane są przez polskie prawo i każda z nich ma swoje specyficzne wymagania. Przytoczę te najistotniejsze.

Adopcja:

Zgoda sądu opiekuńczego: Zgodnie z art. 114 i następującymi Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), adopcja wymaga zgody sądu opiekuńczego.
Wiek: Osoba przyjmująca dziecko na wychowanie (adoptująca) musi być co najmniej o 16 lat starsza od adoptowanego.
Zgoda biologicznych rodziców: Zgodnie z art. 117 K.r.o., jeżeli dziecko ma obu rodziców, ich zgoda jest potrzebna. Jeśli jedno z rodziców jest nieznane, nie żyje, ma zawieszoną władzę rodzicielską lub jest pozbawionej tej władzy – wymagana jest zgoda jednego z rodziców.
Interes dziecka: Sąd opiekuńczy, dokonując adopcji, musi brać pod uwagę przede wszystkim dobro dziecka.
Rodzina zastępcza:
Zgodnie z ustawą o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej, do zostania rodziną zastępczą należy spełnić m.in. następujące kryteria:

Brak pozbawienia praw rodzicielskich w stosunku do własnych dzieci.
Niekaralność za przestępstwa przeciwko wolności seksualnej, przeciwko życiu i zdrowiu oraz przeciwko rodzinnie i opiece.
Zdrowie psychiczne i fizyczne umożliwiające opiekę nad dzieckiem.
Posiadanie odpowiednich warunków mieszkaniowych oraz sytuacji materialnej.
Przejście szkolenia przygotowującego do pełnienia funkcji rodziny zastępczej.
Ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Do tego kontakt z powiatowym centrum pomocy rodzinie w przypadku powiatu lub miejskim ośrodkiem pomocy społecznej w przypadku miasta na prawach powiatu oraz z ośrodkami adopcyjnymi

Dokładnie, aby uzyskać więcej szczegółów i konkretnych informacji zalecam zapoznanie się z treścią ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej oraz nawiązanie współpracy z właściwymi ośrodkami, które prowadzą postępowania w sprawie adopcji oraz rodzin zastępczych.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Koszty pochówku (umiera ojciec alkoholik, od lat bez kontaktu)
Dzień dobry , Chciałam zapytać jak to wygląda w sytuacji gdy umiera ojciec , alkoholik, od lat zero kontaktu z dziećmi. Zły człowiek. Kto pokrywa koszty pochówku. Będę wdzięczna za odpowiedź....
Dziedziczenie długów.
Piszę w sprawie cioci. Ciocia ma 4 dzieci. Jednemu dziecku wzięła kredyt pod zastaw mieszkania na 25 lat. Syn spłaca kredyt już 10 lat. Ciocia i wujek jeszcze żyją ale są już starszymi ludźmi. Co w takim przypadku jak umrą obydwoje. Syn już powiedział cioci, że nie wie czy będzie spłacał kredyt bo jedynie bank sobie zabierze mieszkanie. Co w takim przypadku z 3 pozostałego rodzeństwa. Czy jakoś ciocia może zabezpieczyć pozostałe dzieci względem ...
Kwalifikacja czynu.
Szanowni Państwo. Wynająłem osobę fizyczną do wykonania remontu mieszkania. Podpisaliśmy umowę. Jak to w remoncie, miesiąc po ostatecznym terminie ale trwa nadal. Umówiliśmy się z Fachowcem tak, że materiały do remontu będzie kupował sam, będzie dzwonił z kasy (Leroy, Obi itd) a my płacimy Blikiem. Okazało się przypadkowo, że z każdego z większych paragonów, tego samego lub następnego dnia Fachowiec robił zwroty, przyjmując gotówkę. Nigdy o zwrot...
Czy starsze niepełnoletnie rodzeństwo może odebrać młodsze z przedszkola?
Problem może banalny ale nie wiem jak mogę go prawnie załatwić. Dziecko 5 latek chodzi do publicznego przedszkola ja z racji wykonywania swojej pracy (godziny pracy 6-18) nie jestem w stanie odebrać go o 16 z przedszkola i wysłałam 15 letnią córkę. Pani dyrektor(osoba stanowcza i bez chęci współpracy z rodzicami ) uświadomiła mnie ze jest to osoba nieletnia i nie może wydać jej malucha. Nawet nie mogę napisać oświadczenia ze na moją odpowiedzial...

Wyszukiwarka