Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka?

Dzień dobry
Przychodzę z takim zapytwniem;
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci?
Może ktoś z was się orientuje lub podesłałby link do wiarygodnych źródeł?
anonim cytuj
20-10-2021
Ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Do tego kontakt z powiatowym centrum pomocy rodzinie w przypadku powiatu lub miejskim ośrodkiem pomocy społecznej w przypadku miasta na prawach powiatu oraz z ośrodkami adopcyjnymi

anonim cytuj
20-10-2021
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci?

Adopcja i zostanie rodziną zastępczą to dwie różne instytucje prawne, które regulowane są przez polskie prawo i każda z nich ma swoje specyficzne wymagania. Przytoczę te najistotniejsze.

Adopcja:

Zgoda sądu opiekuńczego: Zgodnie z art. 114 i następującymi Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), adopcja wymaga zgody sądu opiekuńczego.
Wiek: Osoba przyjmująca dziecko na wychowanie (adoptująca) musi być co najmniej o 16 lat starsza od adoptowanego.
Zgoda biologicznych rodziców: Zgodnie z art. 117 K.r.o., jeżeli dziecko ma obu rodziców, ich zgoda jest potrzebna. Jeśli jedno z rodziców jest nieznane, nie żyje, ma zawieszoną władzę rodzicielską lub jest pozbawionej tej władzy – wymagana jest zgoda jednego z rodziców.
Interes dziecka: Sąd opiekuńczy, dokonując adopcji, musi brać pod uwagę przede wszystkim dobro dziecka.
Rodzina zastępcza:
Zgodnie z ustawą o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej, do zostania rodziną zastępczą należy spełnić m.in. następujące kryteria:

Brak pozbawienia praw rodzicielskich w stosunku do własnych dzieci.
Niekaralność za przestępstwa przeciwko wolności seksualnej, przeciwko życiu i zdrowiu oraz przeciwko rodzinnie i opiece.
Zdrowie psychiczne i fizyczne umożliwiające opiekę nad dzieckiem.
Posiadanie odpowiednich warunków mieszkaniowych oraz sytuacji materialnej.
Przejście szkolenia przygotowującego do pełnienia funkcji rodziny zastępczej.
Ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Do tego kontakt z powiatowym centrum pomocy rodzinie w przypadku powiatu lub miejskim ośrodkiem pomocy społecznej w przypadku miasta na prawach powiatu oraz z ośrodkami adopcyjnymi

Dokładnie, aby uzyskać więcej szczegółów i konkretnych informacji zalecam zapoznanie się z treścią ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej oraz nawiązanie współpracy z właściwymi ośrodkami, które prowadzą postępowania w sprawie adopcji oraz rodzin zastępczych.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...
Rękojmia a gwarancja.
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Otóż jak wygląda sprawa z bad pixelami w przypadku rękojmi? Przy gwarancji (która nie jest żadnym wymogiem prawnym z tego co wiem) producent określa jaka ilość i jaki rodzaj takich defektów obowiązuje przy wymianie. Natomiast czy sprzedawca może się trzymać tych samych zasad określonych przez producenta, gdy klient użyje rękojmi? Czy już jeden martwy piksel nie powinien skutkować pozytywny rozpatrzeniem ręko...
zwrot prowizji
Witam. Czy za pośrednictwo w pozyskiwaniu zwrotów prowizji z umowy kredytowej można żądać wynagrodzenia w wysokości 50 % zwrotu?...
Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...

Wyszukiwarka