Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka?

Dzień dobry
Przychodzę z takim zapytwniem;
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci?
Może ktoś z was się orientuje lub podesłałby link do wiarygodnych źródeł?
anonim cytuj
20-10-2021
Ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Do tego kontakt z powiatowym centrum pomocy rodzinie w przypadku powiatu lub miejskim ośrodkiem pomocy społecznej w przypadku miasta na prawach powiatu oraz z ośrodkami adopcyjnymi

anonim cytuj
20-10-2021
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci?

Adopcja i zostanie rodziną zastępczą to dwie różne instytucje prawne, które regulowane są przez polskie prawo i każda z nich ma swoje specyficzne wymagania. Przytoczę te najistotniejsze.

Adopcja:

Zgoda sądu opiekuńczego: Zgodnie z art. 114 i następującymi Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), adopcja wymaga zgody sądu opiekuńczego.
Wiek: Osoba przyjmująca dziecko na wychowanie (adoptująca) musi być co najmniej o 16 lat starsza od adoptowanego.
Zgoda biologicznych rodziców: Zgodnie z art. 117 K.r.o., jeżeli dziecko ma obu rodziców, ich zgoda jest potrzebna. Jeśli jedno z rodziców jest nieznane, nie żyje, ma zawieszoną władzę rodzicielską lub jest pozbawionej tej władzy – wymagana jest zgoda jednego z rodziców.
Interes dziecka: Sąd opiekuńczy, dokonując adopcji, musi brać pod uwagę przede wszystkim dobro dziecka.
Rodzina zastępcza:
Zgodnie z ustawą o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej, do zostania rodziną zastępczą należy spełnić m.in. następujące kryteria:

Brak pozbawienia praw rodzicielskich w stosunku do własnych dzieci.
Niekaralność za przestępstwa przeciwko wolności seksualnej, przeciwko życiu i zdrowiu oraz przeciwko rodzinnie i opiece.
Zdrowie psychiczne i fizyczne umożliwiające opiekę nad dzieckiem.
Posiadanie odpowiednich warunków mieszkaniowych oraz sytuacji materialnej.
Przejście szkolenia przygotowującego do pełnienia funkcji rodziny zastępczej.
Ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Do tego kontakt z powiatowym centrum pomocy rodzinie w przypadku powiatu lub miejskim ośrodkiem pomocy społecznej w przypadku miasta na prawach powiatu oraz z ośrodkami adopcyjnymi

Dokładnie, aby uzyskać więcej szczegółów i konkretnych informacji zalecam zapoznanie się z treścią ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej oraz nawiązanie współpracy z właściwymi ośrodkami, które prowadzą postępowania w sprawie adopcji oraz rodzin zastępczych.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaprzeczenie ojcostwa.
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł… Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży. Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie.. proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...
Czy pracodawca może żądać wypisania wniosku urlopowego?
Witam. Sytuacja wygląda następująco. W firmie w której pracuje padł system i kazali wypisać wnioski urlopowe. Czy to jest zgodne z prawem? Jak nie to jaki paragraf jest na taką sytuację żeby nie tracić dni urlopowych nie z mojej winy? ...
Spóźniłam się z opłatą najmu, dostałam wypowiedzenie umowy co teraz??
Mam podpisaną umowę najmu okazjonalnego do 31.08.2023r. Niestety z przyczyn zdrowotnych nie mogłam do końca uregulować płatności za 2 miesiące, które jutro właściwie będzie miał na koncie. Pozostałe rachunki są opłacone. Otrzymałam dwa dni temu na maila wypowiedzenie umowy, które chcą żebym podpisała. Czy mogą mi tak nagle z tego tytułu wypowiedzieć umowę? ...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....

Wyszukiwarka