Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka?

Dzień dobry
Przychodzę z takim zapytwniem;
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci?
Może ktoś z was się orientuje lub podesłałby link do wiarygodnych źródeł?
anonim cytuj
20-10-2021
Ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Do tego kontakt z powiatowym centrum pomocy rodzinie w przypadku powiatu lub miejskim ośrodkiem pomocy społecznej w przypadku miasta na prawach powiatu oraz z ośrodkami adopcyjnymi

anonim cytuj
20-10-2021
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci?

Adopcja i zostanie rodziną zastępczą to dwie różne instytucje prawne, które regulowane są przez polskie prawo i każda z nich ma swoje specyficzne wymagania. Przytoczę te najistotniejsze.

Adopcja:

Zgoda sądu opiekuńczego: Zgodnie z art. 114 i następującymi Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), adopcja wymaga zgody sądu opiekuńczego.
Wiek: Osoba przyjmująca dziecko na wychowanie (adoptująca) musi być co najmniej o 16 lat starsza od adoptowanego.
Zgoda biologicznych rodziców: Zgodnie z art. 117 K.r.o., jeżeli dziecko ma obu rodziców, ich zgoda jest potrzebna. Jeśli jedno z rodziców jest nieznane, nie żyje, ma zawieszoną władzę rodzicielską lub jest pozbawionej tej władzy – wymagana jest zgoda jednego z rodziców.
Interes dziecka: Sąd opiekuńczy, dokonując adopcji, musi brać pod uwagę przede wszystkim dobro dziecka.
Rodzina zastępcza:
Zgodnie z ustawą o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej, do zostania rodziną zastępczą należy spełnić m.in. następujące kryteria:

Brak pozbawienia praw rodzicielskich w stosunku do własnych dzieci.
Niekaralność za przestępstwa przeciwko wolności seksualnej, przeciwko życiu i zdrowiu oraz przeciwko rodzinnie i opiece.
Zdrowie psychiczne i fizyczne umożliwiające opiekę nad dzieckiem.
Posiadanie odpowiednich warunków mieszkaniowych oraz sytuacji materialnej.
Przejście szkolenia przygotowującego do pełnienia funkcji rodziny zastępczej.
Ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej. Do tego kontakt z powiatowym centrum pomocy rodzinie w przypadku powiatu lub miejskim ośrodkiem pomocy społecznej w przypadku miasta na prawach powiatu oraz z ośrodkami adopcyjnymi

Dokładnie, aby uzyskać więcej szczegółów i konkretnych informacji zalecam zapoznanie się z treścią ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej oraz nawiązanie współpracy z właściwymi ośrodkami, które prowadzą postępowania w sprawie adopcji oraz rodzin zastępczych.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
Moja umowa zakończyła się z końcem stycznia. Wyplata przypadała na 10-go dnia każdego miesiąca. Dostałam pomniejszoną wypłatę o ponad 300 zł i brak wypłaty ekwiwalentu. Ile mają czasu na wypłacenie ekwiwalentu i dlaczego wyplata jest pomniejszona?...
Rozwód.
Mam pytanie, złożyłam papiery rozwodowe za porozumieniem stron, były partner nie chce ich podpisać. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy On może również złożyć dokumenty w sprawie rozwodu?...
Zasiedzenie mieszkania po rodzicach.
Po ilu latach zamieszkiwania po rodzicach domu należy się zasiedzenie....
Umowa o pracę
Pracuje na umowę o pracę. Pierwsza moja umowa była na 1/2 etatu którą pracodawca zmienił na 1/4 etatu. Pracuję 6 godzin dziennie, płacone mam za 4 godziny a na umowie mam 2. Moje pytanie brzmi co mogę zrobić w tej sytuacji?...

Wyszukiwarka