Mobbing w miejscu pracy

Cześć! Pisze w imieniu mojej siostry, która poprosiła abym jej problem tu opisała.
Post ten tyczy się zakresu z prawa pracy.
Siostra zatrudniona jest na UoP w klinice medycyny estetycznej.
Pracuje tam już trzy lata, ale ostatni rok to jakiś koszmar.
Salon prowadzi małżeństwo, które nie potrafi się zbytnio ze sobą dogadać i swoje przewinienia zwalają na pracowników. Atmosfera w pracy jest nie do zniesienia. Robienie na złość pracownikom jest na porządku dziennym.
Pracownicy są ciągle kontrolowani, odciągani od wykonywanej pracy do innych czynności co nie jest w ich obowiązku (przykład: przychodzi do szefowej znajoma, ale pracownica ma oderwać się od klientki, aby zrobić kawę znajomej, zająć się nią itd. przez co tworzy się opóźnienie).
Aby dowalić bardziej pracownikom szefowa wielokrotnie blokowała dostęp do systemu z grafikiem, przez co pracownik nie wiedział w niedziele na którą zaczyna prace w poniedziałek.
Takich przykładów jest mnóstwo, na co moja siostra ma wiele dowodów.
Szefowa dzień w dzień robi coraz bardziej pod górkę i to w obecności klientów.
Moja siostra już nie może psychicznie wytrzymać, zwłaszcza że w ostatnim czasie dowiedziała się, że od początku października nie będzie dostawała premii, bo szefowa postanowiła dwukrotnie zwiększyć target, który jest niemożliwy do wykonania, przez co pensja jej obniży się prawie o połowę czyli tyle ile wynosi najniższa krajowa.
Ma trzymiesięczny okres wypowiedzenia.
Była w zeszłym tygodniu u psychiatry, który przepisał jej jakieś środki uspokajające, ale to nie jest rozwiązanie.
Czy powyżej wymienione przesłanki tj. ewidentny mobbing ma znaczenie gdyby chciała rzucić prace teraz?
Jak to najlepiej rozwiązać?
Co trzeba zrobić i gdzie ewentualnie zgłosić?
anonim cytuj
20-10-2021
To jest mobbing . Ja zrobiłam bym tak ; zwolnienie lekarskie od psychiatry czyli L-4 , ciągnęłabym 182 dni . W między czasie zgłosiłabym mobbing do PIP. Po chorobowym wniosek do zus o świadczenie rehabilitacyjne. Proponuję nagrywać rozmowy z szefową , oczywiście potajemnie. Przyda się w Sądzie, wrazie w .

anonim cytuj
20-10-2021
Wypowiedzenie i l4 na ten czas

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy w trakcie trwania umowy na czas określony można podpisać umowę na czas nieokreślony?
Dzień dobry, czy w trakcie trwania umowy na czas określony można podpisać umowę na czas nieokreślony?...
Wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Proszę o poradę kuzynka pracowała 5 lat jako doradca w biurze finansowym urodziła dziecko była na macierzyńskim po macierzyńskim chciała wrócić ale jej stan zdrowia nie pozwolił na to więc poszła na L4 będąc na L4 dowiedziała się, że kierownik likwiduje stanowiska pracy wróciła do pracy po czym dostała wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia, przyczyną rozwiązania umowy jest: Likwidacja stanowiska pracy Podstawa prawn...
Jak sprawdzić czy to darowizna?
Będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytanie: czy po około 42-44 latach można sprawdzić czy działkę w której posiadaniu jest mój wujek on sam nabył czy dostał od swojego ojca? Wujek oczywiście twierdzi że ją kupił, ale dziadek jeszcze dwóm swoim synom w akcie darowizny dał działki tylko ten jeden twierdzi że ją odkupił od ojca. Dziadek zmarł miesiąc temu, nie zostawił testamentu a z tego co czytałam to jest to różnica przy us...
Ubezwłasnowolnienie bez zgody.
Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normal...

Wyszukiwarka