Prawo Karne 19-10-2021 1 odpowiedź

Mandat za brak maseczki.

Pytanie użytkownika
Mandat za brak maseczki.
Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki.
Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek.
Czy można dostać mandat za brak maseczki przed wejściem do sklepu? Jaka jest podstawa prawna, aby w takim momencie, przed wejściem, ukarać takim mandatem?
Policja skieruje sprawę do sądu, to pewne. Czy wystarcza zeznania świadka?
1 odpowiedź
Odpowiedź
30-01-2023
Tak, w 2021 roku w Polsce w niektórych sytuacjach nadal obowiązywał obowiązek noszenia maseczek na twarzy. Przykłady takich sytuacji to m.in.: w środkach komunikacji publicznej, w instytucjach publicznych, w sklepach i na wielu innych miejscach publicznych. Obowiązek noszenia maseczek zmieniał się w zależności od aktualnej sytuacji epidemiologicznej i decyzji rządu. Oby te czasy już nie wróciły .....

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo karne 4 dni temu
Kradzież w sklepie.

Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy ka...

12 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo karne 2 dni temu
Dozór elektroniczny.

Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi...

9 odpowiedzi 03-07-2026