240ksh

Czy art. 240 ksh wskazuję na to, że uchwała podjęta przez wspólników nie musi być protokołowana?
Dennis cytuj
13-10-2021
Artykuł 240 Kodeksu spółek handlowych (KSH) nie wskazuje bezpośrednio, że uchwała podjęta przez wspólników nie musi być protokołowana. W artykule tym wyjaśniono tylko, że uchwała podjęta przez wspólników jest wiążąca dla wszystkich wspólników, niezależnie od tego, czy byli obecni na zebraniu, czy nie.

Warto jednak pamiętać, że protokołowanie uchwał w spółce handlowej jest zwykle wymagane w celu utrzymania dokumentacji i jest dobrym zwyczajem, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień lub sporów. Zalecane jest zatem, aby protokoły były sporządzane i przechowywane w sposób odpowiedni.

anonim cytuj
07-02-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...
Czy opłacić PPC za zakupy przez internet?
Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, czy olx itd gdzie pieniądze przechodzą przez portal a kwota wynosi ponad 1000? I zgodnie z prawem trzeba opłacić pcc, ale przecież normalnie nikt nie wystawia Ci paragonu jak sprzedaję szary Kowalski, i wtedy jak udowodnić US, że kupiło się za tyle i tyle. Wyciąg z konta ale tam znowu nie ma się za co płaciło, tylko op...
Problemy z wypowiedzeniem o pracę. Czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata?
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....
Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...

Wyszukiwarka