240ksh

Czy art. 240 ksh wskazuję na to, że uchwała podjęta przez wspólników nie musi być protokołowana?
Dennis cytuj
13-10-2021
Artykuł 240 Kodeksu spółek handlowych (KSH) nie wskazuje bezpośrednio, że uchwała podjęta przez wspólników nie musi być protokołowana. W artykule tym wyjaśniono tylko, że uchwała podjęta przez wspólników jest wiążąca dla wszystkich wspólników, niezależnie od tego, czy byli obecni na zebraniu, czy nie.

Warto jednak pamiętać, że protokołowanie uchwał w spółce handlowej jest zwykle wymagane w celu utrzymania dokumentacji i jest dobrym zwyczajem, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień lub sporów. Zalecane jest zatem, aby protokoły były sporządzane i przechowywane w sposób odpowiedni.

anonim cytuj
07-02-2023

Sugerowane Tematy

Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...
Emerytura honorowa.
Witam Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babc...
Egzekwowanie długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego
Witam, Jak wygląda teraz sytuacja egzekwowania długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego? Posiadam tam jakieś 760zł do oddania za mandaty ale znalazłem informację, że wszelkie egzekucje z ZUSu, skarbówki etc. są wstrzymane ze względu na stan epidemii. Czy to jest prawda? Jak to się ma w rzeczywistości? Dodam, że chciałem to zapłacić ale po prostu dało by mi to odwlec w czasie i miałbym więcej "pieniążków" na święta. Pozdraw...
Umowa darowizny mieszkania.
Babcia chce przepisać dom na mnie i mojego tatę. Tata ma syna z pierwszego małżeństwa, który z nami nie utrzymuje kontaktu. Czy w razie śmierci babci lub taty przyrodni brat ma prawo do zachowku? Jak to wygląda prawnie?...

Wyszukiwarka