Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.

Dzień dobry,
mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc
anonim cytuj
13-10-2021
komornik bierze 15% od kwoty jaka wpłacić dłużnik jeśli wpłacił mało to komornik może zająć całą kwotę jest jakiś limit nie pamiętam jaki

anonim cytuj
13-10-2021
Na pewno musi pani dostać bierzace alimenty a resztę bierze komornik dla siebie do momentu gdy nie zostanie zaspokojona jego zaległość. Jedynie, że pani pobierała z Funduszu alimenty, to idzie część zaległości na fundusz, koszta komornicze i alimenty bieżące dla pani.

anonim cytuj
13-10-2021
Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego (K.p.c.), komornik ma prawo do pobrania wynagrodzenia za przeprowadzenie egzekucji oraz kosztów postępowania egzekucyjnego. W praktyce oznacza to, że z kwoty, którą komornik ściągnie od dłużnika, odlicza najpierw swoje wynagrodzenie oraz koszty postępowania, a dopiero potem przekazuje wierzycielowi (w tym przypadku osobie, która jest uprawniona do alimentów) pozostałą sumę.

komornik bierze 15% od kwoty jaka wpłacić dłużnik

Dokładnie, wynagrodzenie komornika wynosi zwykle do 15% kwoty ściągniętej od dłużnika, ale nie więcej niż określony maksymalny limit. Jeśli suma ściągnięta przez komornika w danym miesiącu jest niska, istnieje możliwość, że większa część tej kwoty zostanie przeznaczona na pokrycie kosztów komornika.

Na pewno musi pani dostać bierzace alimenty a resztę bierze komornik dla siebie do momentu gdy nie zostanie zaspokojona jego zaległość.

To prawda. Komornik powinien w pierwszej kolejności zaspokoić bieżące alimenty na rzecz uprawnionego, a dopiero potem zaspokajać swoje wynagrodzenie oraz inne zaległe kwoty. Jeśli alimenty były wypłacane z Funduszu Alimentacyjnego z powodu niewypłacalności dłużnika, kwoty ściągnięte przez komornika będą najpierw przeznaczane na pokrycie zaległości wobec Funduszu.

Jeżeli zauważyła Pani nieprawidłowości w działaniach komornika, zalecam skierowanie skargi na jego działania do właściwego sądu rejonowego. W skardze warto przedstawić dokładny opis sytuacji i podać, jakie kwoty zostały ściągnięte przez komornika oraz jakie kwoty zostały Pani przekazane. W oparciu o te informacje sąd będzie mógł ocenić, czy działania komornika były zgodne z prawem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Co teraz? Czy mogę coś z tym zrobić pod kątem prawnym?
Witam Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Teraz mi nikt nie ubezpieczy tego mieszkania w takim stanie. Woda się leje prosto do piecyka więc jest zagrożenie życia. Przyszli ze spółdzielni, popatrzyli i nic nie zrobili. Sąsiedzi którzy zalali tylko wzruszyli ramionami, nie chcą płacić za szkody, nie zrobili również nic ze źródłem zalania czyli swoją pralką. Sytuacja znowu się powtórzyła. Mam zalany piecyk, który przestał d...
Czy otrzymam wizę do USA z wyrokiem w zawieszeniu?
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc...
Zbyt niskie zarobki względem najniższej krajowej.
Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany d...
Co zrobić gdy wycena szkody jest za niska?
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś. Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już. Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...

Wyszukiwarka