Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.

Dzień dobry,
mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc
anonim cytuj
13-10-2021
komornik bierze 15% od kwoty jaka wpłacić dłużnik jeśli wpłacił mało to komornik może zająć całą kwotę jest jakiś limit nie pamiętam jaki

anonim cytuj
13-10-2021
Na pewno musi pani dostać bierzace alimenty a resztę bierze komornik dla siebie do momentu gdy nie zostanie zaspokojona jego zaległość. Jedynie, że pani pobierała z Funduszu alimenty, to idzie część zaległości na fundusz, koszta komornicze i alimenty bieżące dla pani.

anonim cytuj
13-10-2021
Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego (K.p.c.), komornik ma prawo do pobrania wynagrodzenia za przeprowadzenie egzekucji oraz kosztów postępowania egzekucyjnego. W praktyce oznacza to, że z kwoty, którą komornik ściągnie od dłużnika, odlicza najpierw swoje wynagrodzenie oraz koszty postępowania, a dopiero potem przekazuje wierzycielowi (w tym przypadku osobie, która jest uprawniona do alimentów) pozostałą sumę.

komornik bierze 15% od kwoty jaka wpłacić dłużnik

Dokładnie, wynagrodzenie komornika wynosi zwykle do 15% kwoty ściągniętej od dłużnika, ale nie więcej niż określony maksymalny limit. Jeśli suma ściągnięta przez komornika w danym miesiącu jest niska, istnieje możliwość, że większa część tej kwoty zostanie przeznaczona na pokrycie kosztów komornika.

Na pewno musi pani dostać bierzace alimenty a resztę bierze komornik dla siebie do momentu gdy nie zostanie zaspokojona jego zaległość.

To prawda. Komornik powinien w pierwszej kolejności zaspokoić bieżące alimenty na rzecz uprawnionego, a dopiero potem zaspokajać swoje wynagrodzenie oraz inne zaległe kwoty. Jeśli alimenty były wypłacane z Funduszu Alimentacyjnego z powodu niewypłacalności dłużnika, kwoty ściągnięte przez komornika będą najpierw przeznaczane na pokrycie zaległości wobec Funduszu.

Jeżeli zauważyła Pani nieprawidłowości w działaniach komornika, zalecam skierowanie skargi na jego działania do właściwego sądu rejonowego. W skardze warto przedstawić dokładny opis sytuacji i podać, jakie kwoty zostały ściągnięte przez komornika oraz jakie kwoty zostały Pani przekazane. W oparciu o te informacje sąd będzie mógł ocenić, czy działania komornika były zgodne z prawem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie dyscyplinarne podczas urlopu macierzyńskiego.
Dzień dobry, czy podczas zwolnienia lekarskiego w ciąży/ urlopu macierzyńskiego można wręczyć dyscyplinarne zwolnienie kobiecie, związane jest to ze świadomym plagiatem poczynionym przez tą kobietę i naruszeniem dóbr firmy, które wyszły po czasie i firma zatrudniająca będzie pociągnięta do odpowiedzialności?...
Służebność
Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja...
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...
Zwrot długu.
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł, zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego, gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki....

Wyszukiwarka