Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.

Dzień dobry,
mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc
anonim cytuj
13-10-2021
komornik bierze 15% od kwoty jaka wpłacić dłużnik jeśli wpłacił mało to komornik może zająć całą kwotę jest jakiś limit nie pamiętam jaki

anonim cytuj
13-10-2021
Na pewno musi pani dostać bierzace alimenty a resztę bierze komornik dla siebie do momentu gdy nie zostanie zaspokojona jego zaległość. Jedynie, że pani pobierała z Funduszu alimenty, to idzie część zaległości na fundusz, koszta komornicze i alimenty bieżące dla pani.

anonim cytuj
13-10-2021
Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego (K.p.c.), komornik ma prawo do pobrania wynagrodzenia za przeprowadzenie egzekucji oraz kosztów postępowania egzekucyjnego. W praktyce oznacza to, że z kwoty, którą komornik ściągnie od dłużnika, odlicza najpierw swoje wynagrodzenie oraz koszty postępowania, a dopiero potem przekazuje wierzycielowi (w tym przypadku osobie, która jest uprawniona do alimentów) pozostałą sumę.

komornik bierze 15% od kwoty jaka wpłacić dłużnik

Dokładnie, wynagrodzenie komornika wynosi zwykle do 15% kwoty ściągniętej od dłużnika, ale nie więcej niż określony maksymalny limit. Jeśli suma ściągnięta przez komornika w danym miesiącu jest niska, istnieje możliwość, że większa część tej kwoty zostanie przeznaczona na pokrycie kosztów komornika.

Na pewno musi pani dostać bierzace alimenty a resztę bierze komornik dla siebie do momentu gdy nie zostanie zaspokojona jego zaległość.

To prawda. Komornik powinien w pierwszej kolejności zaspokoić bieżące alimenty na rzecz uprawnionego, a dopiero potem zaspokajać swoje wynagrodzenie oraz inne zaległe kwoty. Jeśli alimenty były wypłacane z Funduszu Alimentacyjnego z powodu niewypłacalności dłużnika, kwoty ściągnięte przez komornika będą najpierw przeznaczane na pokrycie zaległości wobec Funduszu.

Jeżeli zauważyła Pani nieprawidłowości w działaniach komornika, zalecam skierowanie skargi na jego działania do właściwego sądu rejonowego. W skardze warto przedstawić dokładny opis sytuacji i podać, jakie kwoty zostały ściągnięte przez komornika oraz jakie kwoty zostały Pani przekazane. W oparciu o te informacje sąd będzie mógł ocenić, czy działania komornika były zgodne z prawem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wady ukryte samochodu.
Dzień dobry, kupiłam używany samochód. Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku. Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pien...
Czy służebność osobista jest dziedziczona?
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Pożyczka od babci.
Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?...
Kontakty z dzieckiem.
Powiedzcie mi czy ojciec córki który ma ograniczone prawa może bez mojej zgody zabrać córkę do innego miasta? Jak to się odnosi do prawa? Tym bardziej naciska na legitymację dziecka twierdząc, że potrzebuje gdyby skontrolowała to policja żeby potwierdzić, że jest ojcem....

Wyszukiwarka