Czy mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.

Dzień dobry.
Mam pytanie dotyczące osoby zamieszkującej w lokalu wspólnoty mieszkaniowej.
Czy jako taki mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.
Proszę nie mylić kwestii decydowania lokatora z kwestią wypowiadania się lokatora-partnera życiowego właścicielki stale zamieszkującego lokalu własnościowym wchodzącym w skład wspólnoty mieszkaniowej.
Moje pytanie wynika z faktu że wpólnota mieszkaniowa odmawia mi prawa wypowiadania się właśnie w kwestiach tyczących wspólnoty.
Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi oraz w miarę możliwości podstawę prawną.
anonim cytuj
07-10-2021
Nie podałeś szczegółów: kiedy to "wypowiadanie się" miałoby miejsce.
Stosunki panujące we wspólnocie mieszkaniowej określa ustawa z dnia 24 czerwca 1994 o własności lokali. Jeśli chodzi o zebrania członków wspólnoty, na których głosowane są uchwały i prowadzona dyskusja (a domyślam się, że o zabieranie głosu właśnie chodzi), to co do zasady, jako nie-członek wspólnoty, nie masz przyznanego takiego prawa na mocy ustawy. Następnym razem zamiast właściciela lokalu idź Ty na zebranie, dysponując pełnomocnictwem z jego strony do reprezentowania i głosowania. Tylko wówczas właściciel nie pójdzie na zebranie. Wtedy możesz zabrać głos, jeśli teraz komuś to przeszkadza.
W pozostałym zakresie, np. bieżące dyskutowanie z Zarządem czy Zarządcą i wypowiadanie się na temat wspólnoty, to nie zostało przyznane takie prawo Tobie. Jeśli więc w sprawach wspólnoty ktoś nie chce z Tobą rozmawiać jako nie-członkiem wspólnoty, to nic na to nie poradzisz. Chyba że właściciel (członek wspólnoty) upoważni Ciebie do reprezentowania Go przed tymi organami/osobami a Ty okażesz takie pełnomocnictwo.
Postawa prawna: art 1 ust. 2 ustawy o własności lokali i art. od 98 do 109 Kodeksu cywilnego (dotyczące pełnomocnika).

anonim cytuj
07-10-2021

Sugerowane Tematy

czym się różni umowa użyczenia mieszkania od wynajmu mieszkania?
Hej ? Mam takie pytanie - czym się różni umowa użyczenia mieszkania od wynajmu mieszkania? Teoretycznie znam różnice, ale chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda to w przypadku rozliczenia się ze skarbówką? Która umowa jest bezpieczniejsza dla wynajmującego? Dziękuję i pozdrawiam...
Firma wzięła samochód w leasing
Firma wzieła w leasing samochód dla jednego ze swoich pracowników. Podpisali miedzy sobą umowę wynajmu z pozniejszym wykupem, w której dany pracownik zobowiązany jest do wszelkich opłat, przeglądów itd. Po jakimś czasie, przed końcem leasingu firma się rozpada, co dzieje się z tym leasingiem? Czy umowa podpisana z pracownikiem nadal obowiązuje? Czy jest jakaś możliwość przepisania go na tego pracownika? Jak to wygląda ze strony prawnej?...
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
Hejka proszę o pomoc Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników? I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego? Umowa na czas nieokreślony o pracę. Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa. Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewia...
chorobliwie zazdrosny mąż/monitoring
Witam, narzeczony zamontował monitoring w domu (salon, kuchnia, przedpokój) bez mojej zgody jestem praktycznie cały czas obserwowana, tłumaczy się tym że za mną tęskni jak go nie ma (pracuje jako kierowca od pon do pt w delegacjach)oraz że chce mieć pewność że z nikim się nie spotykam w tym czasie. Jest chorobliwie zazdrosny, co weekend sprawdza mój telefon czy z kimś pisałam. Gdy dzwoni a ja nie odbiore telefonu lub nr jest zajęty robi mi awantu...

Wyszukiwarka