Czy mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.

Dzień dobry.
Mam pytanie dotyczące osoby zamieszkującej w lokalu wspólnoty mieszkaniowej.
Czy jako taki mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.
Proszę nie mylić kwestii decydowania lokatora z kwestią wypowiadania się lokatora-partnera życiowego właścicielki stale zamieszkującego lokalu własnościowym wchodzącym w skład wspólnoty mieszkaniowej.
Moje pytanie wynika z faktu że wpólnota mieszkaniowa odmawia mi prawa wypowiadania się właśnie w kwestiach tyczących wspólnoty.
Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi oraz w miarę możliwości podstawę prawną.
anonim cytuj
07-10-2021
Nie podałeś szczegółów: kiedy to "wypowiadanie się" miałoby miejsce.
Stosunki panujące we wspólnocie mieszkaniowej określa ustawa z dnia 24 czerwca 1994 o własności lokali. Jeśli chodzi o zebrania członków wspólnoty, na których głosowane są uchwały i prowadzona dyskusja (a domyślam się, że o zabieranie głosu właśnie chodzi), to co do zasady, jako nie-członek wspólnoty, nie masz przyznanego takiego prawa na mocy ustawy. Następnym razem zamiast właściciela lokalu idź Ty na zebranie, dysponując pełnomocnictwem z jego strony do reprezentowania i głosowania. Tylko wówczas właściciel nie pójdzie na zebranie. Wtedy możesz zabrać głos, jeśli teraz komuś to przeszkadza.
W pozostałym zakresie, np. bieżące dyskutowanie z Zarządem czy Zarządcą i wypowiadanie się na temat wspólnoty, to nie zostało przyznane takie prawo Tobie. Jeśli więc w sprawach wspólnoty ktoś nie chce z Tobą rozmawiać jako nie-członkiem wspólnoty, to nic na to nie poradzisz. Chyba że właściciel (członek wspólnoty) upoważni Ciebie do reprezentowania Go przed tymi organami/osobami a Ty okażesz takie pełnomocnictwo.
Postawa prawna: art 1 ust. 2 ustawy o własności lokali i art. od 98 do 109 Kodeksu cywilnego (dotyczące pełnomocnika).

anonim cytuj
07-10-2021

Sugerowane Tematy

Rozwód za porozumieniem stron.
Mąż złożył pozew rozwodowy niby za porozumieniem stron ale nie podał mojego adresu. Ja już wysłałam pismo do sądu z danymi i z tym że on wie gdzie przebywam. Ale nie wiem co dalej. Czy sprawa już się toczy czy jak. Jak sprawdzić na jakim etapie to wszystko jest ?...
Przekształcenie działki z rolnej na budowlaną.
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca? Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....
Mieszkanie komunalne.
Od stycznia jest możliwość złożenia wniosku o mieszkanie komunalne bądź socjalne w tym problem że mam tytuł prawny bo wynajmuje.. Jestem rodzina 6osobowa nie stać mnie na kredyt na mieszkanie.. Czy da się to jakoś ugryź żeby dostać chociaż komunalne? Od 2 lat płynnie przelewam 2.500tys za mieszkanie czy nie ma jakiegoś programu dla rodzin wielodzietnych ? Myślę na przyszłość żeby nie bać się o to że któregoś dnia właściciel nam podziękuje i nie b...
Umowa najmu na czas określony bez możliwości wypowiedzenia.
Czy można tak spisać umowę najmu na czas określony by lokator nie mógł jej wypowiedzieć? Mam w tym interes by jako właściciel zawrzeć umowę najmu mieszkania na czas określony, co najmniej na rok ale tak, by lokator nie mógł jej wypowiedzieć wcześniej. Mieszkam w innym mieście i wyszukiwanie lokatorów wiąże się dla mnie z dużą stratą czasu (co za tym idzie pieniędzy). Chcę tego uniknąć. Czy prawo pozwala na zawarcie takiej umowy tak by lokator...

Wyszukiwarka