Czy mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.

Dzień dobry.
Mam pytanie dotyczące osoby zamieszkującej w lokalu wspólnoty mieszkaniowej.
Czy jako taki mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.
Proszę nie mylić kwestii decydowania lokatora z kwestią wypowiadania się lokatora-partnera życiowego właścicielki stale zamieszkującego lokalu własnościowym wchodzącym w skład wspólnoty mieszkaniowej.
Moje pytanie wynika z faktu że wpólnota mieszkaniowa odmawia mi prawa wypowiadania się właśnie w kwestiach tyczących wspólnoty.
Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi oraz w miarę możliwości podstawę prawną.
anonim cytuj
07-10-2021
Nie podałeś szczegółów: kiedy to "wypowiadanie się" miałoby miejsce.
Stosunki panujące we wspólnocie mieszkaniowej określa ustawa z dnia 24 czerwca 1994 o własności lokali. Jeśli chodzi o zebrania członków wspólnoty, na których głosowane są uchwały i prowadzona dyskusja (a domyślam się, że o zabieranie głosu właśnie chodzi), to co do zasady, jako nie-członek wspólnoty, nie masz przyznanego takiego prawa na mocy ustawy. Następnym razem zamiast właściciela lokalu idź Ty na zebranie, dysponując pełnomocnictwem z jego strony do reprezentowania i głosowania. Tylko wówczas właściciel nie pójdzie na zebranie. Wtedy możesz zabrać głos, jeśli teraz komuś to przeszkadza.
W pozostałym zakresie, np. bieżące dyskutowanie z Zarządem czy Zarządcą i wypowiadanie się na temat wspólnoty, to nie zostało przyznane takie prawo Tobie. Jeśli więc w sprawach wspólnoty ktoś nie chce z Tobą rozmawiać jako nie-członkiem wspólnoty, to nic na to nie poradzisz. Chyba że właściciel (członek wspólnoty) upoważni Ciebie do reprezentowania Go przed tymi organami/osobami a Ty okażesz takie pełnomocnictwo.
Postawa prawna: art 1 ust. 2 ustawy o własności lokali i art. od 98 do 109 Kodeksu cywilnego (dotyczące pełnomocnika).

anonim cytuj
07-10-2021

Sugerowane Tematy

Postępowanie spadkowe.
Witam serdecznie. Mam pytanie. Moja 16- to letnia córka od prababci otrzymała w spadku mieszkanie. Nikt nie ma tutaj meldunku, ponieważ babcia nie zdążyła przed śmiercią dokończyć kilku spraw min. zameldować prawnuczkę albo kogokolwiek chociaż tymczasowo dopóki córka nie ukończy 18 - tu lat. Znajoma babci była upoważniona do babci konta, opiekowania się nią, płacenia rachunków i do samego pochowania jej. Mnie i córki nie wiedzieć czemu nie upoważ...
Czy notariusz może mnie oszukać?
Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim....
W jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego?
Mam pytanie w jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego? Na jakiej podstawie sąd orzeka o winie? Nie mam żadnych dowodów na sytuację, które miały miejsce w małżeństwie - totalny brak współżycia, ignorowanie, chamstwo, traktowanie domu jak hotelu, nałogowe granie w gry komputerowe. Trwam w tym związku ze względów finansowych, mąż podejrzewam również bo nie łączą nas kompletnie ża...
Czy można wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego mailem?
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu mieszkalnego przez maila? Czy jest zgodne z prawem jeżeli nie posiadam adresu korespondencyjnego właściciela mieszkania, a w umowie najmu podany jest tylko adres e-mail? Właściciel mieszka za granicą...

Wyszukiwarka