Czy mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.

Dzień dobry.
Mam pytanie dotyczące osoby zamieszkującej w lokalu wspólnoty mieszkaniowej.
Czy jako taki mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.
Proszę nie mylić kwestii decydowania lokatora z kwestią wypowiadania się lokatora-partnera życiowego właścicielki stale zamieszkującego lokalu własnościowym wchodzącym w skład wspólnoty mieszkaniowej.
Moje pytanie wynika z faktu że wpólnota mieszkaniowa odmawia mi prawa wypowiadania się właśnie w kwestiach tyczących wspólnoty.
Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi oraz w miarę możliwości podstawę prawną.
anonim cytuj
07-10-2021
Nie podałeś szczegółów: kiedy to "wypowiadanie się" miałoby miejsce.
Stosunki panujące we wspólnocie mieszkaniowej określa ustawa z dnia 24 czerwca 1994 o własności lokali. Jeśli chodzi o zebrania członków wspólnoty, na których głosowane są uchwały i prowadzona dyskusja (a domyślam się, że o zabieranie głosu właśnie chodzi), to co do zasady, jako nie-członek wspólnoty, nie masz przyznanego takiego prawa na mocy ustawy. Następnym razem zamiast właściciela lokalu idź Ty na zebranie, dysponując pełnomocnictwem z jego strony do reprezentowania i głosowania. Tylko wówczas właściciel nie pójdzie na zebranie. Wtedy możesz zabrać głos, jeśli teraz komuś to przeszkadza.
W pozostałym zakresie, np. bieżące dyskutowanie z Zarządem czy Zarządcą i wypowiadanie się na temat wspólnoty, to nie zostało przyznane takie prawo Tobie. Jeśli więc w sprawach wspólnoty ktoś nie chce z Tobą rozmawiać jako nie-członkiem wspólnoty, to nic na to nie poradzisz. Chyba że właściciel (członek wspólnoty) upoważni Ciebie do reprezentowania Go przed tymi organami/osobami a Ty okażesz takie pełnomocnictwo.
Postawa prawna: art 1 ust. 2 ustawy o własności lokali i art. od 98 do 109 Kodeksu cywilnego (dotyczące pełnomocnika).

anonim cytuj
07-10-2021

Sugerowane Tematy

wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Jak uniknąć komornika?
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....
Zadłużona nieruchomość rodziców
Dzień dobry. Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców. Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z dłu...
Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...

Wyszukiwarka