Przed czym chroni mnie rozdzielność majątkowa?

Witam , jutro idę z mężem do notariusza , "spisać"rozdzielność majątkową. Może mi ktoś napisać przed czym chroni mnie ona tak na prawdę ?
anonim cytuj
07-10-2021
Intercyza zawierana w trakcie trwania małżeństwa ma nieco inny charakter, a jej zakres zależy od tego, co zadecydują małżonkowie. Zatem, możliwe jest poprzez intercyzę zawieraną w trakcie małżeństwa przyjęcie:
rozdzielności majątkowej dopiero od momentu spisania intercyzy;
rozdzielności majątkowej dopiero od pewnego momentu w przyszłości;
W zakresie wstecznego (tj. od jakiejś daty w przeszłości) ustalenia rozdzielności majątkowej, to przyjmuje się, że może to nastąpić tylko w wyniku orzeczenia sądowego. Nie jest zatem możliwe umowne ustalenie rozdzielności majątkowej z datą określoną w przeszłości.

anonim cytuj
07-10-2021
Od dnia podpisania rozdzielności majątkowej, nie odpowiadasz np za długi męża. Wszystko co zakupisz jest Twoje i nie podlega podziałowi przy rozwodzie.

anonim cytuj
07-10-2021
Dodam przyszlosciowo- rozdzielnosc majątkowa nie ma wpływu na dziedziczenie. Jeśli więc po podpisaniu intercyzy jeden z małżonków narobi długów, to w razie przyjęcia spadku-będą one dziedziczone.

anonim cytuj
07-10-2021
Witam , jutro idę z mężem do notariusza , "spisać"rozdzielność majątkową. Może mi ktoś napisać przed czym chroni mnie ona tak na prawdę ?

Rozdzielność majątkowa, zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, polega na tym, że każdy z małżonków zachowuje swoje majątkowe prawa i obowiązki nabyte przed i w trakcie trwania małżeństwa. Oto główne aspekty ochrony:

Długi: Jak już wspomniano, po ustanowieniu rozdzielności majątkowej nie odpowiadasz za zobowiązania finansowe zawarte przez męża po dniu jej podpisania. Innymi słowy, jeśli twój mąż zaciągnie długi po ustanowieniu rozdzielności, wierzyciele nie mogą sięgać po twój majątek w celu ich spłacenia.

Nabywki: Wszystko, co nabyjesz po ustanowieniu rozdzielności majątkowej, będzie uważane za twoją wyłączną własność i nie będzie podlegać podziałowi w przypadku rozwodu.

Intercyza zawierana w trakcie trwania małżeństwa ma nieco inny charakter, a jej zakres zależy od tego, co zadecydują małżonkowie.

Rzeczywiście, intercyza, czyli umowa małżeńska o charakterze majątkowym, może być zawierana zarówno przed, jak i w trakcie trwania małżeństwa. To, co umówią się małżonkowie w tej umowie, determinuje zakres ich praw i obowiązków majątkowych.

Dodam przyszlosciowo- rozdzielnosc majątkowa nie ma wpływu na dziedziczenie. Jeśli więc po podpisaniu intercyzy jeden z małżonków narobi długów, to w razie przyjęcia spadku-będą one dziedziczone.

To prawda. Rozdzielność majątkowa nie wpływa na dziedziczenie. Jeśli jeden z małżonków zmarłby posiadając długi, drugi małżonek nie jest automatycznie odpowiedzialny za ich spłatę, chyba że zaakceptowałby spadek bez zastrzeżenia odpowiedzialności do wysokości wartości dziedzictwa (tzw. przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza). W takim przypadku mógłby odpowiadać za długi tylko do wysokości wartości przyjętego spadku.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

kwarantanna (zasiłek)
Dzień dobry. Czy jeżeli osoba zatrudniona na trzy różne umowy zlecenie zostanie wysłana na kwarantanne należy jej się jakiś zasiłek na ten okres? Osoba nie opłaca składek chorobowych od 3 miesięcy, ponieważ do końca września pracowala na podstawie umowy o pracę....
Zwrot części czesnego za żłobek.
Witam, moje dziecko chodzi do prywatnego żłobka za który place sporo pieniędzy. Już któryś raz z kolei jest ono na kwarantannie z powodu kontaktu z chorym covid19 w tym żłobku. Czy mogę ubiegać się o częściowy zwrot czesnego i gdzie mam się udać bo żłobek nie chce mi zwracać pieniędzy ani obniżyć np. opłat za następny miesiąc? Mam e-mail z pisemna odmową....
Treści decyzji po wyroku SKO.
Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ? W skrócie : 1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy. 2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO 3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni. Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zm...
Temat zwolnienia L4
Dzień dobry, temat zwolnienie L4. Lekarz zrobił przerwę przez przypadek w systemie. Poprzednie zwolnienie od 22.08 do 21.09 a kolejne od 23.09. Wizyta była 22.09. Jest dzień przerwy, co może zrobić lekarz w tym przypadku? A co może zrobić pacjent?...

Wyszukiwarka