zwolnienie dyscyplinarne

Witam czy jeżeli pracodawca narzuci zbyt wiele zadań do wykonania jednego dnia i wykonam tylko jakaś część powiedzmy 70% i tak przez jakiś okres ( poprostu fizycznie nie dam rady ) to może to grozić zwolnieniem dyscyplinarnym?
anonim cytuj
14-09-2020
Zwolnienie dyscyplinarne (art 52 KP) jest za ciężkie naruszenie obowiązków pracownika, przestępstwo lub zawinionej przez pracownika utraty uprawnień.
Generalnie niewywiązywanie sie w pełni z powierzonych obowiązków, że względu na chociażby możliwości, raczej pod to nie podlega.
Raczej - ponieważ zbyt ogólnie sformułowane pytanie.
Generalnie jeśli pracodawca uważa że pracownik się "nie nadaje", wypowiada umowę w normalnym trybie, ewentualnie poprzedza to rozmowanmi.

anonim cytuj
14-09-2020

Sugerowane Tematy

Podatki od nieruchomości.
Kupiłam budynek mieszkalny do remontu na działce odłączonej od gruntów rolnych. Działka o powierzchni 2123 m. W wypisie z ewidencji gruntów figuruje jako grunty rolne zabudowane. Teren zakrzewiony i częściowo zadrzewiony ( niewielki sąd).Jak to się ma do nakazu podatkowego z urzędu gminy, w którym zakwalifikowano grunt jako grunty pozostałe w tym zajęte na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego? Nigdy nie składałam wnio...
Uznanie ojcostwa.
Urodziłam dziecko w sierpniu. Zarejestrowałam dziecko w urzędzie, nadałam małej imię oraz otrzymała moje nazwisko. Mój były partner chciałby jednak dziecko uznać - między nami była wojna ale teraz obydwoje zrozumieliśmy, że to dziecko jest najważniejsze. Czy musimy kierować wniosek do sądu o uznanie ojcostwa? Czy jest może jakaś inna droga - wystarczyłoby, ze pójdzie do urzędu i się wpisze jako ojciec? Nie chce wnosić żadnych spraw o alimenty i...
Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowego czasu pracy?
Pracuje w dużej korporacji gdzie obowiązują karty do odbijania czasu pracy oraz zmiana stroju na odzież roboczą (jestem pracownikiem umysłowym praca przy komputerze ale zasada zmiany ubrania obowiązuje wszystkich pracowników). W uop mam zapis: 8-16 (łącznie 8h), natomiast kierownictwo działu wymaga bym najpóźniej odbijał się kartą 7:55 a wybijał 16:05 argumentując, ze mam być przy komputerze 8-16, a ten dodatkowy czas jest wymagany na zmianę ubra...
Nadużycie władzy przez straż miejską.
Witam sprawa wygląda następująco w Lipcu tego roku będąc na Rynku ze znajomymi nagle straż miejska podjechała do naszego jednego znajomego skontrolować go my ze znajomymi próbowaliśmy się dowiedzieć o co chodzi lecz Funkcjonariusze nas odganiali i mówiliśmy że za chwilę będziemy wiedzieć byliśmy w trakcie zabawy był to początek weekendu podszedłem jeszcze raz zapytać o co chodzi funkcjonariusz straży miejskiej wyciągnął Gaz pieprzowy w takiej Duż...

Wyszukiwarka