Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?

Hejka proszę o pomoc
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego?
Umowa na czas nieokreślony o pracę.
Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa.
Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewiarygodny i nikt nie chce ryzykować bo i tak pewnie nie będzie płacić
Tylko te terminy odrzuciliśmy propozycje za porozumieniem stron, pracodawca straszy nas dyscyplinarką...
Co robić?
anonim cytuj
06-10-2021
Pracodawca może zwolnić pracownika w trakcie L4 tylko jeżeli wyczerpują się przesłanki art. 53 KP.
Po powrocie z L4 może wręczyć wypowiedzenie z okresem zgodnym z KP, ale musi mieć powód i podać podstawę.
PS. Jeżeli jest niewiarygodny, to ja nie dałbym sobie zmienić umowy na najniższą, jak chce niech zwalnia, a skoro zalega z wynagrodzeniem za 2-3 miesiące, to sam możesz po powrocie położyć mu rozwiązanie umowy z winy pracodawcy na mocy art. 55 KP z żądaniem zapłaty odszkodowania za okres wypowiedzenia oraz ekwiwalentu za urlop. Następnie złożyłbym do Sądu Pracy pozew o wypłatę zaległego wynagrodzenia wraz z ustawowymi odsetkami do dnia zapłaty. Bardzo mocno zastanowiłbym się również nad złożeniem zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 218 KK. Nie omieszkałbym również zgłosić całego incydentu związanego z płatnością pod stołem do ZUS i US,

anonim cytuj
06-10-2021

Sugerowane Tematy

Podszywanie się i wykorzystywanie wizerunku jednego z rodziców.
Witam serdecznie I proszę o poradę. Syn mojej znajomej mieszkający z nią skradł tożsamość swojej matki i założył co najmniej kilkanaście kont w różnych sklepach internetowych podając tam jej nazwisko i adres oraz swój adres mailowy /matka nie wie jaki. Ciągle zamawia drogie rzeczy. Pod nieobecność matki odbiera paczki. Matka dowiaduje się o tym często dopiero gdy przychodzą ponaglenia zapłaty. Matka płaci wszystkie rachunki i tylko kilkakrotnie...
Czy komornik może zabrać coś z najniższej krajowej?
Mam pytanie odnośnie zajęcia przez komornika. Mam długi z tytułu niespłaconych pożyczek, dostałem też informację o zajęciu części mieszkania. Czy jeśli dostaję najniższą krajową (a więc minimum) to czy komornik może coś z tego ruszyć (zabrać jakąś część)?...
Nadpalenie mojego pojazdu.
Mam dość nietypowy problem. Moje auto zostało opalone od strony kierowcy przez auto które jak na razie wiem zostało podpalone, tak twierdzi biegły sądowy. Uszkodzonych są 3 pojazdy. Środkowy który został podpalony. Mój po prawej do niego opalony, "kogoś" po lewej także został opalony. Środkowy oraz ten po lewej stoją już jakiś czas, nie ruszane wyglądały na opuszczone. Obawiam się że środkowy nie ma obowiązkowego OC ..... Problem ma...
Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.
Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd br...

Wyszukiwarka