Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?

Hejka proszę o pomoc
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego?
Umowa na czas nieokreślony o pracę.
Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa.
Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewiarygodny i nikt nie chce ryzykować bo i tak pewnie nie będzie płacić
Tylko te terminy odrzuciliśmy propozycje za porozumieniem stron, pracodawca straszy nas dyscyplinarką...
Co robić?
anonim cytuj
06-10-2021
Pracodawca może zwolnić pracownika w trakcie L4 tylko jeżeli wyczerpują się przesłanki art. 53 KP.
Po powrocie z L4 może wręczyć wypowiedzenie z okresem zgodnym z KP, ale musi mieć powód i podać podstawę.
PS. Jeżeli jest niewiarygodny, to ja nie dałbym sobie zmienić umowy na najniższą, jak chce niech zwalnia, a skoro zalega z wynagrodzeniem za 2-3 miesiące, to sam możesz po powrocie położyć mu rozwiązanie umowy z winy pracodawcy na mocy art. 55 KP z żądaniem zapłaty odszkodowania za okres wypowiedzenia oraz ekwiwalentu za urlop. Następnie złożyłbym do Sądu Pracy pozew o wypłatę zaległego wynagrodzenia wraz z ustawowymi odsetkami do dnia zapłaty. Bardzo mocno zastanowiłbym się również nad złożeniem zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 218 KK. Nie omieszkałbym również zgłosić całego incydentu związanego z płatnością pod stołem do ZUS i US,

anonim cytuj
06-10-2021

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...
Sprawa spadkowa.
Mój syn z którym nie utrzymuję już kontaktu jest strasznie zadłużony ( parabanki, banki, pożyczki prywatne). Aktualnie wyjechał gdzieś po za granice kraju i ani myśli wracać ani spłać zobowiązań. Moje pytanie jest następujące, co mogę zrobić w tej sprawie aby w poźniejszych fazach komornik i inne instytucje nie czepiały się mnie. Wydziedziczenie, spisanie innego aktu u notariusza etc....
Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....
Pomówienie.
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...

Wyszukiwarka