Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?

Hejka proszę o pomoc
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego?
Umowa na czas nieokreślony o pracę.
Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa.
Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewiarygodny i nikt nie chce ryzykować bo i tak pewnie nie będzie płacić
Tylko te terminy odrzuciliśmy propozycje za porozumieniem stron, pracodawca straszy nas dyscyplinarką...
Co robić?
anonim cytuj
06-10-2021
Pracodawca może zwolnić pracownika w trakcie L4 tylko jeżeli wyczerpują się przesłanki art. 53 KP.
Po powrocie z L4 może wręczyć wypowiedzenie z okresem zgodnym z KP, ale musi mieć powód i podać podstawę.
PS. Jeżeli jest niewiarygodny, to ja nie dałbym sobie zmienić umowy na najniższą, jak chce niech zwalnia, a skoro zalega z wynagrodzeniem za 2-3 miesiące, to sam możesz po powrocie położyć mu rozwiązanie umowy z winy pracodawcy na mocy art. 55 KP z żądaniem zapłaty odszkodowania za okres wypowiedzenia oraz ekwiwalentu za urlop. Następnie złożyłbym do Sądu Pracy pozew o wypłatę zaległego wynagrodzenia wraz z ustawowymi odsetkami do dnia zapłaty. Bardzo mocno zastanowiłbym się również nad złożeniem zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 218 KK. Nie omieszkałbym również zgłosić całego incydentu związanego z płatnością pod stołem do ZUS i US,

anonim cytuj
06-10-2021

Sugerowane Tematy

O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
Czy nieefektywność może być powodem zwolnienia?
Pracownik ma umowę na czas nieokreślony, pracuje poniżej 3 lat. Ciągle jest na chorobowym, nie przychodzi do pracy pisząc rano wiadomości. Poza tym jest mało wydajny, po prostu mi nie odpowiada. Jak najlepiej go zwolnić żeby nie płacić odprawy? Jak to zrobić żeby nie rzucił za chwilę chorobowego i nie ciągnął go z pół roku?...
Co grozi za niepowiadomienie o popełnieniu przestępstwa?
Zatrzymano faceta, który sprzedawał narkotyki. Mieszkał u nas w drugim mieszkaniu. Mówiłam mu żeby nie przychodzili tam tacy ludzie, bo sobie nie życzę. Domyślałam się, ze sprzedaje. Czy jeśli policja zobaczy smsy odnośnie tego, że domyślałam się, ze handluje narkotykami będę miała z tego problemy? ...
Problem z rejestracją auta.
Witam, jak się zabrać sądownie za ustalenie własności pojazdu? Kupiłem auto z kilkoma umowami (nikt z poprzednich właścicieli nie rejestrował tego na siebie), jedna z nich zaginęła przez co jest problem teraz z rejestracją auta....

Wyszukiwarka