Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
Hejka proszę o pomoc
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego?
Umowa na czas nieokreślony o pracę.
Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa.
Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewiarygodny i nikt nie chce ryzykować bo i tak pewnie nie będzie płacić
Tylko te terminy odrzuciliśmy propozycje za porozumieniem stron, pracodawca straszy nas dyscyplinarką...
Co robić?
anonim cytuj
06-10-2021
Pracodawca może zwolnić pracownika w trakcie L4 tylko jeżeli wyczerpują się przesłanki art. 53 KP.
Po powrocie z L4 może wręczyć wypowiedzenie z okresem zgodnym z KP, ale musi mieć powód i podać podstawę.
PS. Jeżeli jest niewiarygodny, to ja nie dałbym sobie zmienić umowy na najniższą, jak chce niech zwalnia, a skoro zalega z wynagrodzeniem za 2-3 miesiące, to sam możesz po powrocie położyć mu rozwiązanie umowy z winy pracodawcy na mocy art. 55 KP z żądaniem zapłaty odszkodowania za okres wypowiedzenia oraz ekwiwalentu za urlop. Następnie złożyłbym do Sądu Pracy pozew o wypłatę zaległego wynagrodzenia wraz z ustawowymi odsetkami do dnia zapłaty. Bardzo mocno zastanowiłbym się również nad złożeniem zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 218 KK. Nie omieszkałbym również zgłosić całego incydentu związanego z płatnością pod stołem do ZUS i US,
Dzień dobry,mam problem może ktoś wie jak to rozegrać ,kupiłem na allegro panel prysznicowy z hydromasażem niestety okazało się i tak twierdzi sprzedawca że hydromasaż to opcja która działa tak jak pozwala ciśnienie wody w instalacji a zatem to nie żaden hydromasaż tylko boczny natrysk ( z definicji hydromasaż jest to masaż wodny relaksujący mięśnie pod dużym ciśnieniem co w tym wypadku jest niemożliwe ) zgłosiłem sprzedawcy że zostałem wprowadzo...
Mój obecny partner ma syna w akcie urodzenia wpisane jest tylko jego imię. Dziecko ma nazwisko matki. Partner od dwóch miesięcy płaci dobrowolnie 500zł plus robi zakupy dla małego jak go zabiera kupuje ubranka itp. sprawa w sądzie w toku. Matka dziecka robi problemy żąda od ojca dziecka zaległych alimentów których nie ma zasądzonych. Co w takiej sytuacji robić?...
Mój tata dostał wezwanie do Sądu w charakterze świadka. Sąd oddalony jest o około 150 km od miejsca zamieszkania. Wiek mojego taty to około 70 lat. Sprawa toczy się około 6 lat. W tym czasie już raz był wezwany przez Sąd i zeznawał. Nie chce tego robić po raz drugi. Czy można w jakiś sposób zrezygnować i nie pojechać do sądu? Np złozyc odpowiedni wniosek lub zaświadczenie od lekarza?
Jeśli tak, to jak to miałoby wyglądać? Jakich użyć argumentów?...
witam moze ktos pomoze.w 2013 roku dostalam manad za jazde bez biletu mandat nie zostal oplacony teraz pojawia sie wezwanie od firmy windykacyjnej co robic...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: