Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
Hejka proszę o pomoc
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego?
Umowa na czas nieokreślony o pracę.
Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa.
Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewiarygodny i nikt nie chce ryzykować bo i tak pewnie nie będzie płacić
Tylko te terminy odrzuciliśmy propozycje za porozumieniem stron, pracodawca straszy nas dyscyplinarką...
Co robić?
anonim cytuj
06-10-2021
Pracodawca może zwolnić pracownika w trakcie L4 tylko jeżeli wyczerpują się przesłanki art. 53 KP.
Po powrocie z L4 może wręczyć wypowiedzenie z okresem zgodnym z KP, ale musi mieć powód i podać podstawę.
PS. Jeżeli jest niewiarygodny, to ja nie dałbym sobie zmienić umowy na najniższą, jak chce niech zwalnia, a skoro zalega z wynagrodzeniem za 2-3 miesiące, to sam możesz po powrocie położyć mu rozwiązanie umowy z winy pracodawcy na mocy art. 55 KP z żądaniem zapłaty odszkodowania za okres wypowiedzenia oraz ekwiwalentu za urlop. Następnie złożyłbym do Sądu Pracy pozew o wypłatę zaległego wynagrodzenia wraz z ustawowymi odsetkami do dnia zapłaty. Bardzo mocno zastanowiłbym się również nad złożeniem zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 218 KK. Nie omieszkałbym również zgłosić całego incydentu związanego z płatnością pod stołem do ZUS i US,
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach:
1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania
2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami.
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć?
Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
Burmistrza Miasta .... postanowił wszcząć postępowanie w przedmiocie zakresu odpowiedzialności spadkobierców z tytułu zaległości podatkowej po zmarłej wpisanej jako płatnik w sprawie łącznego zobowiązania pieniężnego za okres od 2016 do 2023. Uzasadnienie z postanowienia sądu rejonowego wynika, że spadek po zmarłej nabyli dzieci spadkodawca pozostawił niezapłacone zaległości podatkowe. Stosownie do art. 97 ust 1 ustawy ordynacja podatkowa spadkob...
Przebywam właśnie na chorobowym, jest to mój pierwszy dzień. Wcześniej nigdy nie korzystałem z tego przywileju osoby pracującej. Będąc dociekliwym chciałem zorientować się co mogę będąc na L4. Większość formułek jest dla mnie w zupełności zrozumiała, ale dwie kwestie tworzą wyłącznie niejasności i chciałbym uzyskać od życzliwej osoby wyjaśnienie.
1." Czy nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego celem."...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: