Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem.

Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem. Dziecko ma 15 lat więc ma już ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Czy jeśli ojciec dziecka zlozy wniosek o kontakty z dzieckiem z tym dzieckiem ma szansę je uzyskać? Czy gdy dziecko nie chce spotkań z ojcem to sąd odmówi ojcu tych spotkań?
Jeśli to istotne to ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskiej.
anonim cytuj
01-10-2021
Proszę występować z wnioskiem jeśli dziecko wyrazi zgodę na spotkania wtedy jeśli nie będzie chciał się spotykać nic pani ojciec dziecka nie zrobi

anonim cytuj
01-10-2021
Nie wolno dziecka zmuszać do kontaktów , nawet jeśli sąd zasądzi, dziecko realnie może odmówić,bez konsekwencji

anonim cytuj
01-10-2021
Dziecko skończyło 13 lat i samo decyduje o tym czy chce takich spotkań czy nie. Wniesienie sprawy do sądu spowoduje tylko niepotrzebny stes i wyrok na papierze, że dziecko nie wyraża takich chęci...

anonim cytuj
01-10-2021
Istnieje możliwość uregulowania kontaktów pomiędzy rodzicem a dzieckiem, nawet jeśli rodzic stracił prawa rodzicielskie. Wniosku o to można złożyć na podstawie art. 113 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), który mówi, że sąd może na wniosek rodzica pozbawionego władzy rodzicielskiej zarządzić, by mu umożliwiono utrzymywanie kontaktów z dzieckiem, chyba że byłoby to sprzeczne z dobrem dziecka.

Jednakże, w sytuacji kiedy mówimy o dziecku, które ukończyło 15 lat, sprawa staje się bardziej skomplikowana. Art. 100 K.r.o. mówi, że dziecko, które ukończyło 13 lat, ma prawo do wyrażania swojej woli we wszystkich sprawach dotyczących jego osoby, a sąd bierze pod uwagę jego zdanie w zależności od stopnia jego dojrzałości. Sąd powinien zasłuchać się w opinię dziecka, zanim podejmie decyzję o kontakcie z rodzicem. W praktyce, jeżeli 15-latek jednoznacznie wyrazi, że nie chce kontaktu z ojcem, sąd prawdopodobnie uwzględni to w swojej decyzji.

Równocześnie, warto zwrócić uwagę, że art. 58 § 2 K.r.o. mówi, że nawet jeżeli sąd pozbawił rodzica władzy rodzicielskiej, rodzic ten wciąż ma obowiązek utrzymywania kontaktów z dzieckiem, a obowiązek ten przysługuje mu również wobec dziecka, chyba że jest to sprzeczne z dobrem dziecka.

Powyższe regulacje wskazują, że sąd może zarówno zezwolić, jak i odmówić na spotkania ojca z dzieckiem, w zależności od konkretnych okoliczności sprawy, uwzględniając zarówno dobro dziecka, jak i jego wolę oraz stopień dojrzałości.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Uchylenie alimentów.
Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje ( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące: 1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje) 2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów. 3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może w...
Sprzedawca miga się od wystawienia faktury
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałe...
Rozliczenie PIT.
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci. Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też. Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje Ale chodzi mi o to jak będzie z roz...
W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....

Wyszukiwarka