Jak napisać wniosek/prośbę do sądu aby zeznawać na sali bez oskarżonego?

Witam. Proszę o poradę jak mogłabym napisać wniosek/prośbę do sądu aby zeznawać na sali bez oskarżonego, jestem jako pokrzywdzona i główny świadek we własnej sprawie.
anonim cytuj
23-08-2023
Wniosek może złożyć adwokat, jeśli Panią reprezentuje, względnie Pani sama w formie pisemnej lub ustnej (przed złożeniem zeznań).
We wniosku pisemnym podaje Pani swoje imię i nazwisko, adres zam, nazwę sądu, wydziału, sygnaturę sprawy, po czym składa go Pani we właściwym sekretariacie sądu.
We wniosku należy wyłuszczyć powód, dla którego chce Pani zeznawać pod nieobecność oskarżonego.
Pragnę wyjaśnić, że Pani zeznania muszą być odczytane oskarżonemu, który ma prawo się do nich ustosunkować.

anonim cytuj
23-08-2023
Wniosek może złożyć adwokat, jeśli Panią reprezentuje, względnie Pani sama w formie pisemnej lub ustnej (przed złożeniem zeznań).
We wniosku pisemnym podaje Pani swoje imię i nazwisko, adres zam, nazwę sądu, wydziału, sygnaturę sprawy, po czym składa go Pani we właściwym sekretariacie sądu.
We wniosku należy wyłuszczyć powód, dla którego chce Pani zeznawać pod nieobecność oskarżonego.
Pragnę wyjaśnić, że Pani zeznania muszą być odczytane oskarżonemu, który ma prawo się do nich ustosunkować.

Bardzo dziękuję za informację. Moje zeznania są oskarżonemu znane gdyż po pierwszej sprawie która odbyła się nie jawnie i zapadł wyrok nakazowy i miał wgląd do sprawy lecz on się odwołał ze względu na karę którą dostał i teraz właśnie będzie druga sprawa jawna.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Podział działki na mniejsze.
Witam, rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie. Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...
Złodziej w rodzinie. Co zrobić, żeby osoba poniosła konsekwencje swoich czynów?
Mamy w bliskiej rodzinie złodzieja, w ostatnich miesiącach zginęło kilku najbliższym łącznie ok. 40 tys. zł, wiemy, że to ta osoba, chociaż nikt za rękę jej nie złapał, oczywiście się wszystkiemu wypiera. Pieniądze ginęły po wizycie tej osoby, niedługo potem obnosiła się z wydatkami mimo braku dochodów. Po ostatniej kradzieży zaparliśmy się i szukaliśmy dowodów, przeszukaliśmy laptopa i w rozmowach na Facebooku wszystko jest udowodnione, że ta os...
dług alimentacyjny
Witam! Mam 23 lata, nie uczę się, pracuje w sklepie spożywczym, gdzie nie zarabiam zbyt wiele. Mój ojciec dalej płaci na mnie alimenty, ponieważ ma dług alimentacyjny który wynosi ponad 100 tyś zł. Alimenty zaczął płacić późno, miał chyba około 8/9 lat, a powinien od mojego urodzenia, a do tego nie zawsze regularnie. Ma zasądzone płacić 250 zł miesięcznie. Ale skoro mam 23 lata a do tego się nie uczę, to ma prawo przestać na mnie płacić mimo że a...

Wyszukiwarka