Darowizna

Witam.
Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby.
anonim cytuj
10-12-2020
Prawo nie reguluje na co wyda swoją darowiznę

anonim cytuj
10-12-2020
Tak też myślałam, ale zastanawiam się czy nie powstanie jakieś zobowiązanie bo darowiznę z osobistego jednak wniosę do wspólnego

anonim cytuj
10-12-2020
Ale skoro działka na 2 osoby jak i zezwolenie na budowę na 2 osoby to rozumiem ze ta jedna osoba to żona która otrzymała darowiznę a nie jest powiedziane ze obie strony musza partycypować w takich samych udziałach i nie mogą wnieść swoich środków.

anonim cytuj
10-12-2020
Oczywiście, ze może. Będzie to traktowane jako nakład z majątku osobistego na majątek wspólny. Nie znam stanu faktycznego, ale w interesie małżonki byłoby udokumentowanie w jakiej kwocie i na co środki te zostały przeznaczone (najlepiej ustalić jaki to był procent w całościowej inwestycji). To o tyle istotne, ze zgodnie z orzecznictwem w przypadku ewentualnego podziału majątku nakład ten nie będzie wynosił tyle, co zadeklarowana kwota, ale stanowił będzie określona proporcje w wartości nieruchomości na dzień podziału.

anonim cytuj
10-12-2020
A będzie wtedy coś za to do zapłaty? Tzn jakiś podatek ja albo mąż że wprowadzam darowiznę z osobistego na wspólny

anonim cytuj
10-12-2020
Nie. Chyba, ze dokonałaby Pani darowizny części środków na męża, wtedy oczywiście nie podlega ona opodatkowaniu pod warunkiem dokonania jej przelewem i zgłoszenia w terminie 6 mce do właściwego US ( druk bodajże sd z2).

anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję. Uspokoiło mnie to

anonim cytuj
10-12-2020
Reasumując bo wyraziłem się dość niejasno nakład z majątku osobistego na wspólny - brak obowiązku podatkowego. Darowizna z majątku odrębnego dla męża - wymaga zgłoszenia.

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Osoba prawnie nie powiązana
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę. Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...
Na jakich podstawach mam prawo zabrać kaucję lokatorowi? Jeśli w ogóle.
Dzień dobry państwu. Mój problem polega głównie na mojej naiwności. Pierwszy raz wynająłem komuś mieszkanie i nie ogarnąłem podstaw. Umówiłem się z lokatorem, że pozwolę mu usunąć z mieszkania wersalkę i przenieść ją do piwnicy, jeżeli odpowiednio o nią zadba i zabezpieczy, żeby nic się jej nie przytrafiło. Umówiliśmy się słownie, że zwrócenie jej w nienagannym stanie jest warunkiem dla wykonania tego ruchu. Pięć miesięcy później przy odbiorze m...
Wypowiedzenie umowy zlecenie na L4.
Jestem zatrudniona na umowie zlecenie bezterminowej. Od dwóch dni jestem na L4 (dobrowolne składki chorobowe odprowadzane). Dziś szef poinformował mnie ze mnie zwalnia. Czy to oznacza że zostaje bez ubezpieczenia? Mam zaplanowaną operacje i nie wiem czy będę mieć ubezpieczenie. ...
Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...

Wyszukiwarka