Darowizna

Witam.
Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby.
anonim cytuj
10-12-2020
Prawo nie reguluje na co wyda swoją darowiznę

anonim cytuj
10-12-2020
Tak też myślałam, ale zastanawiam się czy nie powstanie jakieś zobowiązanie bo darowiznę z osobistego jednak wniosę do wspólnego

anonim cytuj
10-12-2020
Ale skoro działka na 2 osoby jak i zezwolenie na budowę na 2 osoby to rozumiem ze ta jedna osoba to żona która otrzymała darowiznę a nie jest powiedziane ze obie strony musza partycypować w takich samych udziałach i nie mogą wnieść swoich środków.

anonim cytuj
10-12-2020
Oczywiście, ze może. Będzie to traktowane jako nakład z majątku osobistego na majątek wspólny. Nie znam stanu faktycznego, ale w interesie małżonki byłoby udokumentowanie w jakiej kwocie i na co środki te zostały przeznaczone (najlepiej ustalić jaki to był procent w całościowej inwestycji). To o tyle istotne, ze zgodnie z orzecznictwem w przypadku ewentualnego podziału majątku nakład ten nie będzie wynosił tyle, co zadeklarowana kwota, ale stanowił będzie określona proporcje w wartości nieruchomości na dzień podziału.

anonim cytuj
10-12-2020
A będzie wtedy coś za to do zapłaty? Tzn jakiś podatek ja albo mąż że wprowadzam darowiznę z osobistego na wspólny

anonim cytuj
10-12-2020
Nie. Chyba, ze dokonałaby Pani darowizny części środków na męża, wtedy oczywiście nie podlega ona opodatkowaniu pod warunkiem dokonania jej przelewem i zgłoszenia w terminie 6 mce do właściwego US ( druk bodajże sd z2).

anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję. Uspokoiło mnie to

anonim cytuj
10-12-2020
Reasumując bo wyraziłem się dość niejasno nakład z majątku osobistego na wspólny - brak obowiązku podatkowego. Darowizna z majątku odrębnego dla męża - wymaga zgłoszenia.

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Jaki jest termin na zrzeczenie sie spadku w imieniu małoletniego?
Witam wszystkich serdecznie! Proszę o pomoc w doliczeniu się terminu do kiedy mogę zrzec się spadku w imieniu małoletniego syna. 14 marca 2022 ja zrzeklam się spadku po dziadku. 9.08 złożony wniosek do sądu dla nieletnich o zgodę 23.11 Sąd wydał postanowienie o zgodzie na odrzucenie spadku. Postanowienie przyszło pocztą odebrane 30.11 Z góry dziękuję...
Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef mnie omija.
Dzień dobry. Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów...
Podniesienie ceny w stosunku do tego co było ustalone za wykonanie usługi
Słyszałem, że wykonawca usługi może w jakimś stopniu podnieść jej cenę w stosunku do ego co było ustalone, ale że tu są jakieś maksymalne limity. Ktoś mi powie ile wynosi ten limit?...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...

Wyszukiwarka