Darowizna

Witam.
Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby.
anonim cytuj
10-12-2020
Prawo nie reguluje na co wyda swoją darowiznę

anonim cytuj
10-12-2020
Tak też myślałam, ale zastanawiam się czy nie powstanie jakieś zobowiązanie bo darowiznę z osobistego jednak wniosę do wspólnego

anonim cytuj
10-12-2020
Ale skoro działka na 2 osoby jak i zezwolenie na budowę na 2 osoby to rozumiem ze ta jedna osoba to żona która otrzymała darowiznę a nie jest powiedziane ze obie strony musza partycypować w takich samych udziałach i nie mogą wnieść swoich środków.

anonim cytuj
10-12-2020
Oczywiście, ze może. Będzie to traktowane jako nakład z majątku osobistego na majątek wspólny. Nie znam stanu faktycznego, ale w interesie małżonki byłoby udokumentowanie w jakiej kwocie i na co środki te zostały przeznaczone (najlepiej ustalić jaki to był procent w całościowej inwestycji). To o tyle istotne, ze zgodnie z orzecznictwem w przypadku ewentualnego podziału majątku nakład ten nie będzie wynosił tyle, co zadeklarowana kwota, ale stanowił będzie określona proporcje w wartości nieruchomości na dzień podziału.

anonim cytuj
10-12-2020
A będzie wtedy coś za to do zapłaty? Tzn jakiś podatek ja albo mąż że wprowadzam darowiznę z osobistego na wspólny

anonim cytuj
10-12-2020
Nie. Chyba, ze dokonałaby Pani darowizny części środków na męża, wtedy oczywiście nie podlega ona opodatkowaniu pod warunkiem dokonania jej przelewem i zgłoszenia w terminie 6 mce do właściwego US ( druk bodajże sd z2).

anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję. Uspokoiło mnie to

anonim cytuj
10-12-2020
Reasumując bo wyraziłem się dość niejasno nakład z majątku osobistego na wspólny - brak obowiązku podatkowego. Darowizna z majątku odrębnego dla męża - wymaga zgłoszenia.

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...
Kontakt ojca z córką
Witam. Corka ma ustalone kontakty z ojcem na sali zabaw 3 razy w miesiacu i przy odpowiedniej pogodzie moze zabierac ja na spacer. Corka nie widziala swojego ojca 2 lata gdyz siedzial w wiezieniu za grozby do mnie i ma rowniez zakaz zblizania sie do mnie.corka nie chce isc do ojca a sala zabaw jest zamknieta z powodu pandemi. Moje pytanie, czy cos mi grozi jesli nie dowoze corki na widzenia gdyz sala zabaw jest zamknieta a corka nie chce isc?...
Zapis z wideorejestratora jazdy.
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim do tego dziale? Ale mam takie oto pytania: Czy jeśli mam w samochodzie kamerę (wideorejestrator jazdy), to czy w momencie jakiejś kontroli policji jestem zobowiązany udostępnić im - tzn. wydać kartę pamięci z tego rejestratora? Czy jeśli dojdzie do jakiejś stłuczki, muszę i ktoś wezwie policję, to muszę im wydać kartę pamięci na miejscu? czy mogę w domu zgrać na komputerze i zrobić kopię dla policji i im to dos...
Niestawiennictwo na rozprawie.
Witam, pomyliłem dni rozprawy o jeden dzień zamiast 5 czerwca przyjechałem do miasta, w którym miała odbywać się rozprawa 6 czerwca, zostałem wezwany w charakterze świadka. Czy grozi mi coś poza grzywna za niestawiennictwo?...

Wyszukiwarka