Darowizna

Witam.
Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby.
anonim cytuj
10-12-2020
Prawo nie reguluje na co wyda swoją darowiznę

anonim cytuj
10-12-2020
Tak też myślałam, ale zastanawiam się czy nie powstanie jakieś zobowiązanie bo darowiznę z osobistego jednak wniosę do wspólnego

anonim cytuj
10-12-2020
Ale skoro działka na 2 osoby jak i zezwolenie na budowę na 2 osoby to rozumiem ze ta jedna osoba to żona która otrzymała darowiznę a nie jest powiedziane ze obie strony musza partycypować w takich samych udziałach i nie mogą wnieść swoich środków.

anonim cytuj
10-12-2020
Oczywiście, ze może. Będzie to traktowane jako nakład z majątku osobistego na majątek wspólny. Nie znam stanu faktycznego, ale w interesie małżonki byłoby udokumentowanie w jakiej kwocie i na co środki te zostały przeznaczone (najlepiej ustalić jaki to był procent w całościowej inwestycji). To o tyle istotne, ze zgodnie z orzecznictwem w przypadku ewentualnego podziału majątku nakład ten nie będzie wynosił tyle, co zadeklarowana kwota, ale stanowił będzie określona proporcje w wartości nieruchomości na dzień podziału.

anonim cytuj
10-12-2020
A będzie wtedy coś za to do zapłaty? Tzn jakiś podatek ja albo mąż że wprowadzam darowiznę z osobistego na wspólny

anonim cytuj
10-12-2020
Nie. Chyba, ze dokonałaby Pani darowizny części środków na męża, wtedy oczywiście nie podlega ona opodatkowaniu pod warunkiem dokonania jej przelewem i zgłoszenia w terminie 6 mce do właściwego US ( druk bodajże sd z2).

anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję. Uspokoiło mnie to

anonim cytuj
10-12-2020
Reasumując bo wyraziłem się dość niejasno nakład z majątku osobistego na wspólny - brak obowiązku podatkowego. Darowizna z majątku odrębnego dla męża - wymaga zgłoszenia.

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Czy dochody z praktyk uczniowskich a PIT.
Mam pytanie odnośnie poprawnie wypełnienia PIT-u. Otóż dziecko ukończyło 18 lat w marcu 2023, miało praktyki i zarobiło 3746zł. Wypełniłem PIT-M dla dziecka + ulga na dziecko za 2 miesiące dla obojga rodziców. Czy dobrze zrobiłem, czy też dziecko już musi wypełnić swój "osobny" PIT ?...
Wniosek o zasiedzenie powyżej 30 lat.
Kilka tygodni temu otrzymałem pismo z sądu. Jest to wniosek o stwierdzenie zasiedzenia własności nieruchomości. W wniosku wynika iż posiadam dwie przyrodnie siostry o istnieniu których do tej pory nie miałem pojęcia. Mój ojciec zmarł w latach 80, po jego śmierci nie było przeprowadzonego postępowania spadkowego. Owe siostry we wniosku twierdzą, iż ojciec porzucił je gdy były małe. Siostry urodziły się w latach 40 natomiast akt własności ziemi i n...
Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej. Jakie są konsekwencje...

Wyszukiwarka