Witam.
Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby.
anonim cytuj
10-12-2020
Prawo nie reguluje na co wyda swoją darowiznę
anonim cytuj
10-12-2020
Tak też myślałam, ale zastanawiam się czy nie powstanie jakieś zobowiązanie bo darowiznę z osobistego jednak wniosę do wspólnego
anonim cytuj
10-12-2020
Ale skoro działka na 2 osoby jak i zezwolenie na budowę na 2 osoby to rozumiem ze ta jedna osoba to żona która otrzymała darowiznę a nie jest powiedziane ze obie strony musza partycypować w takich samych udziałach i nie mogą wnieść swoich środków.
anonim cytuj
10-12-2020
Oczywiście, ze może. Będzie to traktowane jako nakład z majątku osobistego na majątek wspólny. Nie znam stanu faktycznego, ale w interesie małżonki byłoby udokumentowanie w jakiej kwocie i na co środki te zostały przeznaczone (najlepiej ustalić jaki to był procent w całościowej inwestycji). To o tyle istotne, ze zgodnie z orzecznictwem w przypadku ewentualnego podziału majątku nakład ten nie będzie wynosił tyle, co zadeklarowana kwota, ale stanowił będzie określona proporcje w wartości nieruchomości na dzień podziału.
anonim cytuj
10-12-2020
A będzie wtedy coś za to do zapłaty? Tzn jakiś podatek ja albo mąż że wprowadzam darowiznę z osobistego na wspólny
anonim cytuj
10-12-2020
Nie. Chyba, ze dokonałaby Pani darowizny części środków na męża, wtedy oczywiście nie podlega ona opodatkowaniu pod warunkiem dokonania jej przelewem i zgłoszenia w terminie 6 mce do właściwego US ( druk bodajże sd z2).
anonim cytuj
10-12-2020
Bardzo dziękuję. Uspokoiło mnie to
anonim cytuj
10-12-2020
Reasumując bo wyraziłem się dość niejasno nakład z majątku osobistego na wspólny - brak obowiązku podatkowego. Darowizna z majątku odrębnego dla męża - wymaga zgłoszenia.
Zmarła moja mama. Okazało się że spłacała karty kredytowe. Generalnie dużo rzeczy zatajała. Ciężko teraz powiedzieć czy miała jakieś ubezpieczenie prywatne. Czy my jakoś dzieci możemy się dowiedzieć gdzieś co mama posiadała? Czy bank może nam udzielić jakieś informacji ?...
Hej,
Osoba x była u dentysty (u którego wcześniej robiła już zęby). Stomatolog wykonał naprawę dwóch zębów i znieczulenia za zgodą pacjenta. Później zaproponował czyszczenie kamienia, które było wykonane 3-4 miesiące wczesniej (a powinno się je robić około raz na 6-12 miesięcy), mimo tej informacji, stomatolog namówił pacjenta na czyszczenie kamienia. Po podliczeniu przy kasie, wyszło około 900 zł, gdzie wczesniej osoba x płaciła o wiele mniej w...
Chciałbym się dowiedzieć czy postępowanie spadkowe jest potrzebne czy zbędne. Moi rodzice byli właścicielami dwóch mieszkań, jednego spółdzielczego w Sopocie w bloku, które z czasem wykupili na własność oraz drugiego zakupionego bezpośrednio od developera w Gdyni. W obu przypadkach własność potwierdzona jest aktami notarialnymi. Niestety prawie 3 lata temu mój Tata zmarł a Mama żyje i zastanawia się czy zachodzi potrzeba uregulowania prawa własno...
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: