Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą?

Witam.
Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą tłumacząc że muszę podać swoją sytuację finansową wszystkich domowników? Jest jakaś podstawa prawna mimo że 500+ nie jest opodatkowane?
anonim cytuj
08-12-2020
Świadczenia 500 plus nie wlicza się do dochodu, od którego uzależnione jest korzystanie z innych form wsparcia dla rodzin, w tym zasiłku rodzinnego czy świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Jednak wsparcie z zfśs do nich nie należy. Ma ono charakter uznaniowy.

anonim cytuj
08-12-2020
dziękuję uprzejmie

anonim cytuj
08-12-2020
Tak, 500+ może, a nawet wręcz powinno być wliczane jako dochód, ponieważ pracodawca ma obowiązek badać sytuację pracownika przyznając mu świadczenia z ZFŚS:
" Art. 8 [Zasady korzystania ze środków Funduszu]
1. Przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu uzależnia się od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z Funduszu."
Nie ma żadnej podstawy, która pozwalałaby uznać, że świadczenia socjalne nie wypływają na sytuację życiową i materialną osoby uprawnionej.

anonim cytuj
08-12-2020
Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą tłumacząc że muszę podać swoją sytuację finansową wszystkich domowników? Jest jakaś podstawa prawna mimo że 500+ nie jest opodatkowane?

Świadczenie 500+ jest formą wsparcia rodziny, nie jest traktowane jako dochód podatkowy. Jednakże, przyznawanie świadczeń ze środków Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych (ZFŚS) odbywa się na podstawie art. 8 ustawy o ZFŚS, który stanowi o możliwości przyznawania świadczeń w zależności od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej.

Oznacza to, że pracodawca, decydując o przyznaniu świadczeń z ZFŚS, może brać pod uwagę różnorodne kryteria, w tym także te, które wskazują na sytuację materialną pracownika. W praktyce oznacza to, że pracodawca może chcieć poznać pełny obraz sytuacji materialnej pracownika, włączając w to również świadczenia, które wpływają na jego sytuację finansową, takie jak 500+.

Jednak warto zwrócić uwagę na fakt, że art. 8 ustawy o ZFŚS daje pewną swobodę w zakresie określenia kryteriów przyznawania świadczeń i dopłat z Funduszu, co może prowadzić do różnic w praktyce stosowanej przez poszczególnych pracodawców.

Podsumowując, prawo nie zabrania pracodawcy wliczania świadczenia 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą, jednakże jest to kwestia uznaniowa i zależy od polityki socjalnej danego pracodawcy oraz regulaminu ZFŚS obowiązującego w danym zakładzie pracy.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zakupy online, problem z przyjęciem zwrotu
Potrzebuje porady co mogę zrobić. Otóż 26czerwca kupiłam ubrania na transmisji. Poprosiłam o paczkę otwartą ponieważ chciałam jeszcze coś domówić. 30czerwca została wysłana i otrzymałam ja 1lipca i od razu napisałam do butiku jakie ciuchy chciałabym z niej zwrócić a które zostają. Ogólnie od razu był wielki problem z Panią z butiku bo powiedziała że nie ma zwrotów. Powołalam się na prawo konsumenckie do zwrotu w ciągu 14dni od daty otrzymania tow...
Darowizna dla córki.
Dzień dobry. Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?...
samowola budowlana
Dzień dobry Mam działkę budowlaną i na jej granicy stoi dom sąsiada. Nie interesowałem się tą działką, ale zastanawiam się nad budową na niej domu. Okazało się, że na przełomie kilku lat sąsiad zrobił sobie okna w domu od strony mojej działki. Jestem przed rozmową z sąsiadem i myślę, że najrozsądniejszym rozwiązanie będzie odsprzedanie sąsiadowi odcinka działki, żeby wszystko było zgodnie z prawem budowlanym. Chciałbym się jednak dowiedzieć co ...
Sprzedaż przedmiotu na portalu ogłoszeniowym.
Witam, Sprzedałam na olx używany worek boxerski. Pani przyjechała , obejrzała go i kupiła. Po 5 dniach wysyła mi zdjęcie podartego worka i żąda zwrotu pieniędzy. Kiedy kupowała go worek nie miał wad. Czy ja powinnam jej oddać pieniądze?...

Wyszukiwarka