Opłaty komornicze

Proste pytanie, kto ponosi opłaty komornicze, wierzyciel czy dłużnik. I czy komornik ma prawo przetrzymywać pieniądze wierzyciela czy przekazać je od razu po pobraniu od dłużnika?
anonim cytuj
03-12-2020
Koszty ponosi dłużnik - wierzyciel daje zaliczkę ma wydatki, ale pieniądze te są zwracane w czasie egzekucji przez dłużnika (powiększają jego zobowiązanie).
Ws. drugiej kwestii - warto przejść się do komornika i zapytać. Komornik uzyskane środki przeznacza odpowiednio, w kolejności ustalonej w art. 1025 KPC. Może się zdarzyć tak, że komornik coś uzyskał, ale jeszcze to nie należy się Tobie

anonim cytuj
03-12-2020
Termin na rozliczenie środków wynosi 4 dni, jeżeli zaś pochodzą one z rachunku bankowego to 14 dni.
Mam na myśli środki potrącone dłużnikowi.

anonim cytuj
03-12-2020

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące osoby zamieszkującej w lokalu wspólnoty mieszkaniowej. Czy jako taki mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty. Proszę nie mylić kwestii decydowania lokatora z kwestią wypowiadania się lokatora-partnera życiowego właścicielki stale zamieszkującego lokalu własnościowym wchodzącym w skład wspólnoty mieszkaniowej. Moje pytanie wynika z faktu że wpólnota mieszkaniowa odmawia mi prawa wypowiada...
Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzi...
Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...

Wyszukiwarka