Klient nie odbiera wykonanych dla niego obrazów

Witam. Moja dziewczyna wykonuje okazyjnie obrazy na zamówienie. Umówiła się z klientem przez messengera na 2 obrazy. Podała wycenę za jeden obraz w granicach 300-400zł, co było wyraźnie napisane w wiadomości. Obrazy zostały wykonane terminowo, klient ich nie odbiera od miesiąca. Dziewczyna napisała w wiadomości, czy można się umówić w końcu na odbiór albo czy przynajmniej może dostać zapłatę przelewem za dwa obrazy - 660zł. Tutaj klient odpisał, że "źle zrozumiał" wycenę obrazu i myślał, że za dwa obrazy wyjdzie 400zł, bo tyle "widział w internecie" i że 600zł to za dużo (dziewczyna opuściła 60zł). Dodatkowo klient chce poprawek do obrazów. Czy jest jakaś możliwość, aby wyegzekwować umówioną kwotę? Nie ma zarejestrowanej działalności gospodarczej, jest to dorywcza praca, dowodem są tylko screeny z messengera
anonim cytuj
24-11-2020
Zgodnie z art. 491 par. 1 jeśli jedna ze stron umowy wzajemnej nie wywiąże się ze świadczenia albo też spowoduje zwłokę w wykonaniu zobowiązania, druga strona może albo wyznaczyć dodatkowy termin z zastrzeżeniem, że jeśli tego nie spełni, to odstąpi od umowy, albo zażądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody
Czyli wystosować wezwanie do zapłaty a potem to już niestety ewentualnie sąd.

anonim cytuj
24-11-2020
umowa przez messengera jest zobowiązująca? Można na podstawie rozmowy wystosować wezwanie do zapłaty?

anonim cytuj
24-11-2020
Lepsza na messengera niż ustna bo łatwiej ustalić fakty i nikt się niczego nie wyprze.

anonim cytuj
24-11-2020
Może głupie pytanie, ale jak wysłać wezwanie do zapłaty, jeśli nie znam adresu dłużnika, a on z pewnością mi go nie poda?

anonim cytuj
24-11-2020
W sytuacji braku adresu i danych dłużnika to zamyka się niestety droga. Przynajmniej ja nie znam sposobu.

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy vs. zasiłek opiekuńczy
Witam wszystkich, mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek. Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4). Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni? Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie): Pracownica była na zwolnie...
Jak skierować osobę bliską na przymusowe leczenie?
Witam, jakie są prawne drogi na skierowanie osoby bliskiej, uzależnionej od alkoholu, na przymusowe leczenie ? Osoba uzależniona pod wpływem alkoholu kompletnie traci świadomość, sprowadza bezpośrednie zagrożenie swojego zdrowia i życia. Często zdarzają się wizyty na oddziale ratunkowym, oraz interwencje policji w związku z zakłócaniem porządku publicznego....
Prawo pacjenta.
Czy lekarz może nie wydać mi, na moją prośbę, moich wyników badań? Dostałam skierowanie na prześwietlenie od lekarza. Wynik, czyli zdjęcie i opis dostarczyłam mu w oryginale, nie mam żadnej kopii. Czy lekarz może mi nie oddać tego prześwietlenia? Czy jest to zgodne z prawem? Poproszę o akty prawne. Z góry dziękuję za odpowiedź...
niepłacenie alimentów
Mam pytanie czy za nie placenie alimentow przez 6 lat moze isc do wiezienia ??? Maz kolezanki 6 lat juz jej nie placi czy moze byc mozliwosc ze go zamkna...

Wyszukiwarka