Klient nie odbiera wykonanych dla niego obrazów

Witam. Moja dziewczyna wykonuje okazyjnie obrazy na zamówienie. Umówiła się z klientem przez messengera na 2 obrazy. Podała wycenę za jeden obraz w granicach 300-400zł, co było wyraźnie napisane w wiadomości. Obrazy zostały wykonane terminowo, klient ich nie odbiera od miesiąca. Dziewczyna napisała w wiadomości, czy można się umówić w końcu na odbiór albo czy przynajmniej może dostać zapłatę przelewem za dwa obrazy - 660zł. Tutaj klient odpisał, że "źle zrozumiał" wycenę obrazu i myślał, że za dwa obrazy wyjdzie 400zł, bo tyle "widział w internecie" i że 600zł to za dużo (dziewczyna opuściła 60zł). Dodatkowo klient chce poprawek do obrazów. Czy jest jakaś możliwość, aby wyegzekwować umówioną kwotę? Nie ma zarejestrowanej działalności gospodarczej, jest to dorywcza praca, dowodem są tylko screeny z messengera
anonim cytuj
24-11-2020
Zgodnie z art. 491 par. 1 jeśli jedna ze stron umowy wzajemnej nie wywiąże się ze świadczenia albo też spowoduje zwłokę w wykonaniu zobowiązania, druga strona może albo wyznaczyć dodatkowy termin z zastrzeżeniem, że jeśli tego nie spełni, to odstąpi od umowy, albo zażądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody
Czyli wystosować wezwanie do zapłaty a potem to już niestety ewentualnie sąd.

anonim cytuj
24-11-2020
umowa przez messengera jest zobowiązująca? Można na podstawie rozmowy wystosować wezwanie do zapłaty?

anonim cytuj
24-11-2020
Lepsza na messengera niż ustna bo łatwiej ustalić fakty i nikt się niczego nie wyprze.

anonim cytuj
24-11-2020
Może głupie pytanie, ale jak wysłać wezwanie do zapłaty, jeśli nie znam adresu dłużnika, a on z pewnością mi go nie poda?

anonim cytuj
24-11-2020
W sytuacji braku adresu i danych dłużnika to zamyka się niestety droga. Przynajmniej ja nie znam sposobu.

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Zniesławienie i odszkodowanie.
Witam parę dni temu poniosło mnie sytuacja już się ciągnie 10miesiecy założyłam sprawę Fotografce do sądu. Niestety nie wytrzymałam do rozprawy na 5 grupach na FB dałam opinie pisząc ze oszukuje i kłamie resztę nie będę pisała bo za długie post napisałam grzecznie bez wyzwisk. Niestety natomiast w komentarzu zupełnie się nie popisałam napisałam w emocjach ze to jak się zachowywała na moim ślubie to było poniżej krytyki i świństwo i mam nadzieje ...
Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Spadek dla dzieci.
Witam, czy jest sposób by uczynić nasze dzieci wyłącznymi spadkobiercami po naszej śmierci, tak by nikomu z naszego rodzeństwa i rodziców nic się nie należało....
Odkładam pieniądze na koncie w banku, czy urząd skarbowy może domagać się jakiegoś podatku od tej kwoty?
Witam. Pracuje zarabiam ( legalnie w Polsce) odkładam sobie pewne kwoty na koncie w banku, czy po pewnym czasie urząd skarbowy może domagać się ode mnie abym z uzbieranej sumy np 80 tys musiała przelać do urzędu skarbowego jak to wygląda ...

Wyszukiwarka