wykonanie zlecenia (brak zapłaty)

Zleceniodawca zlecil prace, praca zostala wykonana.
Umowa byla ustna (znajomy).
W ustaleniach bylo omowione
Kwota za dzien roboczy (200 zl za 9h pracy)
Wyplata miala byc wyplacona od razu po wykonaniu zlecenia.
Prace wykonywaly dwie osoby (w roznym stopniu, jedna mniej druga wiecej)
Natomiast odgornie osoby mialy otrzymac takie samo wynagrodzenie za dzien roboczy. Zleceniodawca zgodzil sie na te warunki.
Przez cale zlecenie, zleceniodawca byl na miejscu, sprawdzal, dowozil sprzety itp. Jesli uwazal ze bylo cos nie tak, od razu bylo wszystko zmieniane jak chcial.
Po wykonaniu pracy stwieedzil, ze on nie zaplaci za "usluge" tyle ile bylo umowione tylko sobie sam wyliczy ile bedzie chcial (bo zlecenie niby zostalo wykonane inaczej niz chcial). Aktualnie zlecenie zostalo zakonczone w czwartek, od tego czasu jest unikanie kontaktu, brak zaplaty, straszenie "znajomymi" kiedy chcemy wyegzekwowac nalezne pieniadze za zlecenie. Co mozna zrobic? Termin zaplaty mial byc w dniu zakonczenia- oczywiscie brak, kwota wczesniej ustalona i zatwierdzona ma ulec zmianie, ale z jakiej racji? Wiem, ze umowa ustna jest rowniez wiazaca i za wykonanie pracy nalezy sie zaplata. Jak dzialac, aby wyegzekwowac pieniadze za wykonana usluge?
anonim cytuj
16-11-2020
Po pierwsze wystawić zleceniodawcy rachunek i wezwać do zapłaty z okreslona datą do kiedy, wysłać to za zwrotnym oświadczeniem odbioru. Jeśli pieniądze dalej nie wpłyną zostaje sprawa w sądzie.

anonim cytuj
16-11-2020
To bylo po znajomosci robione, nie prowadzimy firmy po prostu parter z moim bratem wykanali dla kogos prace. Wiec jak wystawic rachunek?
Czy po prostu obliczyc tak jak sie umawiali I wpisac to w wezwaniu do zaplaty?
Czy ewentualnie wezwanie mozna dostarczyc osobiscie?

anonim cytuj
16-11-2020
Nie ma znaczenia ze po znajomości. Wystawić rachunek. Owszem można dostarczyć go osobiście ale po wysłaniu za zwrotnym potwierdzeniem odbioru mamy podpis odbiorcy co w sądzie może stanowić dowód.

anonim cytuj
16-11-2020
Myslalam, zeby zrobic dwie kopie i moja ma podpisac osobiscie przy nas ( mialby narzucone, albo pieniadze albo podpis). Ewentualnie jezeli sie nie dostosuje to wyslac.

anonim cytuj
16-11-2020
To też jest dobry pomysł.

anonim cytuj
16-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?
Witam serdecznie. Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację. ...
Pieniądze na koncie zablokowane przez komornika
Witam. Nie wiedziałam że mam komornika na koncie bankowym, na które wpływała kwota wolna czyli 2230 zł z wypłaty mojej. Wczoraj syn przelał na to moje konto 2 tys, po czym automatycznie zostało zablokowane przez komornika. Czy jest szansa żeby te pieniądze odzyskać? To była wypłata syna...
Uznanie ojcostwa.
Urodziłam dziecko w sierpniu. Zarejestrowałam dziecko w urzędzie, nadałam małej imię oraz otrzymała moje nazwisko. Mój były partner chciałby jednak dziecko uznać - między nami była wojna ale teraz obydwoje zrozumieliśmy, że to dziecko jest najważniejsze. Czy musimy kierować wniosek do sądu o uznanie ojcostwa? Czy jest może jakaś inna droga - wystarczyłoby, ze pójdzie do urzędu i się wpisze jako ojciec? Nie chce wnosić żadnych spraw o alimenty i...
Spadek sprzed 20 lat.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego. Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...

Wyszukiwarka