wykonanie zlecenia (brak zapłaty)

Zleceniodawca zlecil prace, praca zostala wykonana.
Umowa byla ustna (znajomy).
W ustaleniach bylo omowione
Kwota za dzien roboczy (200 zl za 9h pracy)
Wyplata miala byc wyplacona od razu po wykonaniu zlecenia.
Prace wykonywaly dwie osoby (w roznym stopniu, jedna mniej druga wiecej)
Natomiast odgornie osoby mialy otrzymac takie samo wynagrodzenie za dzien roboczy. Zleceniodawca zgodzil sie na te warunki.
Przez cale zlecenie, zleceniodawca byl na miejscu, sprawdzal, dowozil sprzety itp. Jesli uwazal ze bylo cos nie tak, od razu bylo wszystko zmieniane jak chcial.
Po wykonaniu pracy stwieedzil, ze on nie zaplaci za "usluge" tyle ile bylo umowione tylko sobie sam wyliczy ile bedzie chcial (bo zlecenie niby zostalo wykonane inaczej niz chcial). Aktualnie zlecenie zostalo zakonczone w czwartek, od tego czasu jest unikanie kontaktu, brak zaplaty, straszenie "znajomymi" kiedy chcemy wyegzekwowac nalezne pieniadze za zlecenie. Co mozna zrobic? Termin zaplaty mial byc w dniu zakonczenia- oczywiscie brak, kwota wczesniej ustalona i zatwierdzona ma ulec zmianie, ale z jakiej racji? Wiem, ze umowa ustna jest rowniez wiazaca i za wykonanie pracy nalezy sie zaplata. Jak dzialac, aby wyegzekwowac pieniadze za wykonana usluge?
anonim cytuj
16-11-2020
Po pierwsze wystawić zleceniodawcy rachunek i wezwać do zapłaty z okreslona datą do kiedy, wysłać to za zwrotnym oświadczeniem odbioru. Jeśli pieniądze dalej nie wpłyną zostaje sprawa w sądzie.

anonim cytuj
16-11-2020
To bylo po znajomosci robione, nie prowadzimy firmy po prostu parter z moim bratem wykanali dla kogos prace. Wiec jak wystawic rachunek?
Czy po prostu obliczyc tak jak sie umawiali I wpisac to w wezwaniu do zaplaty?
Czy ewentualnie wezwanie mozna dostarczyc osobiscie?

anonim cytuj
16-11-2020
Nie ma znaczenia ze po znajomości. Wystawić rachunek. Owszem można dostarczyć go osobiście ale po wysłaniu za zwrotnym potwierdzeniem odbioru mamy podpis odbiorcy co w sądzie może stanowić dowód.

anonim cytuj
16-11-2020
Myslalam, zeby zrobic dwie kopie i moja ma podpisac osobiscie przy nas ( mialby narzucone, albo pieniadze albo podpis). Ewentualnie jezeli sie nie dostosuje to wyslac.

anonim cytuj
16-11-2020
To też jest dobry pomysł.

anonim cytuj
16-11-2020

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
Zwrot pieniędzy blikiem??
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata. Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...
Alimenty od dziadków.
Przyznano mi alimenty na córkę od dziadków ojca. Czy alimenty z funduszu alimentacyjnego są dalej ważne z racji ze ojciec nie płaci? Czy te alimenty od dziadków są to tylko alimenty uzupełniające? Czy należą mi się alimenty z fa jeśli dostałam alimenty od dziadków dziecka?...
Rozwód a alimenty na dzieci.
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...

Wyszukiwarka