Wadliwe wypowiedzenie umowy

Na jaki artykuł kodeksu pracy mogę się powołać jeżeli wypowiedzenie umowy o pracę jest wadliwe? Chodzi tu o brak podpisu kwalifikowanego na wypowiedzeniu przesłanym drogą mailową.
anonim cytuj
13-11-2020
Art. 30 par. 4 kodeksu pracy w związku z art. 78(1) par. 2 kodeksu cywilnego w związku z art. 300 kodeksu pracy.
Zwracam uwagę, że art. 30 par. 4 kp nie wskazuje na formę pisemną pod rygorem nieważności, dlatego takie wypowiedzenie jest skuteczne (tzn spowoduje rozwiązanie umowy), ale wadliwe (co powoduje, że powstaje roszczenia o przywrócenie do pracy albo odszkodowanie).

anonim cytuj
13-11-2020
Tak. Skuteczność już zaakceptowałam. Wadliwości nie.
Czy jest jakiś przedział odszkodowania jakie mi z tego tytułu przysługuje?

anonim cytuj
13-11-2020
Art. 47(1). Odszkodowanie, o którym mowa w art. 45, przysługuje w wysokości wynagrodzenia za okres od 2 tygodni do 3 miesięcy, nie niższej jednak od wynagrodzenia za okres wypowiedzenia.
A w przypadku umów na czas określony - art. 50 § 4. Odszkodowanie, o którym mowa w § 3, przysługuje w wysokości wynagrodzenia za czas, do upływu którego umowa miała trwać, nie więcej jednak niż za 3 miesiące.

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Nieuczciwy handlarz samochodowy.
Witajcie, mój problem polega na tym że chciałem kupić auto z zagranicy od handlarza z ogłoszenia internetowego. Pojechałem zobaczyłem, po wstępnych oględzinach byłem zainteresowany, auto było sprawne oprócz silnika wycieraczek, handlarz zaproponował, że to naprawi a także w okazyjnej cenie zrobi serwis tego auta (rozrząd, filtry itp.) Zgodziłem się, zapłaciłem 500zl zaliczki, a handlarz pokwitował jej odbiór na piśmie. Umówiliśmy się ze jeśli sam...
kiedy nieletnia matka dostaje pelne prawa do dziecka
Witam, urodziłam córkę jak miałam 16 lat, prawnym opiekunem jest mój były partner, od urodzenia córki dał na jej utrzymanie może z 400 zł(dodam że córka już ma półtora roku), pozatym widzenia z dzieckiem tez były sporadyczne, dopiero od niedawna do niej przyjeżdża ale nie chce dawać mi żadnych pieniędzy mówi że jej coś kupi, czyli koszt jaki ma na myśli to ok 100 zł.... w tym momencie mam 17 lat i za 3 miesiące kończę 18 lat, pytanie brzmi czy g...
Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...

Wyszukiwarka