Wynajem lokalu mieszkalnego

Mam pytanie odnośnie najmu lokalu mieszkalnego, została ona podpisana z dwiema wynajmującymi, teraz zostaje jedna osoba. Zmieni się również opłata oraz okres wypowiedzenia. Czy konieczne jest napisanie nowej umowy czy może być aneks? Dziękuję.
anonim cytuj
12-11-2020
Może być aneks. Okres wypowiedzenia? A są podane powody? Umowa na czas oznaczony?

anonim cytuj
12-11-2020
kres wypowiedzenia z 2 miesiecy na 1. Umowa jest na czas nieokreslony,

anonim cytuj
12-11-2020
Ten okres wypowiedzenia jest nieważny

anonim cytuj
12-11-2020
musi byc zawsze 2 miesiace?

anonim cytuj
12-11-2020
Wynajmujący może wypowiedzieć wyłącznie z powodów zawartych w art. 11 UoPL, natomiast najemca z ustawowym terminem 3 miesięcy, określonym w art. 688 kc

anonim cytuj
12-11-2020
ale nie ma tu wypowiedzenia umowy a na umowie jest 2 miesiace, chodzi o niewielkie zmiany o ktorych pisalam w poscie

anonim cytuj
12-11-2020
Rozumiem, ale pisze Pani, że zmieni się okres wypowiedzenia, a on się zmienić nie może, bo jest ustawowy

anonim cytuj
12-11-2020
nie mozna go sobie tak zmieniac pomiedzy wynajmujacym a najemca? czyli 2 miesisce nie byly wlasciwe w umowie?

anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście jeśli na koniec najmu obie strony się porozumieją to wszystko w porządku, ale te postanowienia są z mocy ustawy nieważne, więc jedna ze stron może je skutecznie zakwestionować. Nie były.

Ostrzegam tylko, że właściciel kwestionuje możliwość wypowiedzenia, więc warto o tym wiedzieć wcześniej.

anonim cytuj
12-11-2020
jak teraz z tego wyjsc? umiescic jednak w aneksie te 3 miesiace?

anonim cytuj
12-11-2020
Pytasz jako właściciel?

anonim cytuj
12-11-2020
dokladnie tak

anonim cytuj
12-11-2020
To proszę przemyśleć co się opłaca. Jeśli się Pani/Pan zgadza na ten miesiąc to i tak się tak Państwo dogadają między sobą i nie będzie problemu, ale może być dla Pani/Pana korzystniejszy termin ustawowy, czyli te 3 miesiące. Wówczas niczego nie trzeba umieszczać, bo to wynika wprost z ustawy. Tylko proszę pamiętać, że to jest termin obowiązujący najemcę (gdyby to on wypowiadał). Pani/Pan wciąż może wypowiedzieć tylko i wyłącznie z powodów i w terminach zawartych w art. 11 UoPL

anonim cytuj
12-11-2020
Jako właścicielk może Pani/Pan rozważyć zmianę umowy na "tryb okazjonalny". Czas określony, odnawialny aneksami na kolejne okresy, ale bez możliwości wypowiedzenia "bo mi się odwidziało". Mocna ochrona najemcy z art. 11 nie będzie obowiązywała. Warto rozważyć.

anonim cytuj
12-11-2020

Sugerowane Tematy

O jaką podwyżkę alimentów mogę się starać?
Córka ma 9 lat . Dostaje na nią 400 zł alimentów. Na jaką podwyżkę mogę się starać ? I jak się do niej przygotować ? Bo sądzę że tatuś będzie udawał że ma małe dochody bo większość nie dokumentuje ....
Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Pracodawca nie zatwierdził urlopu.
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim. Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23. Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Opinia rzeczoznawcy.
Jestem w trakcie podziału majątku. Na skutek braku porozumienia z byłym mężem w ustaleniu wartości mieszkania i samochodu (jedno niebotycznie zawyżone przez niego drugie nierealnie niskie). Sąd powołał rzeczoznawców, których wycena jest zbieżna z wartościami podawanymi przeze mnie. Strategia mojego eks - to wykończenie mnie kosztami sądowymi, on pieniądze ma. Czy zawsze Sąd kosztami opinii obciąża strony po połowie? Postawa drugiej strony jest ni...

Wyszukiwarka