Wynajem lokalu mieszkalnego

Mam pytanie odnośnie najmu lokalu mieszkalnego, została ona podpisana z dwiema wynajmującymi, teraz zostaje jedna osoba. Zmieni się również opłata oraz okres wypowiedzenia. Czy konieczne jest napisanie nowej umowy czy może być aneks? Dziękuję.
anonim cytuj
12-11-2020
Może być aneks. Okres wypowiedzenia? A są podane powody? Umowa na czas oznaczony?

anonim cytuj
12-11-2020
kres wypowiedzenia z 2 miesiecy na 1. Umowa jest na czas nieokreslony,

anonim cytuj
12-11-2020
Ten okres wypowiedzenia jest nieważny

anonim cytuj
12-11-2020
musi byc zawsze 2 miesiace?

anonim cytuj
12-11-2020
Wynajmujący może wypowiedzieć wyłącznie z powodów zawartych w art. 11 UoPL, natomiast najemca z ustawowym terminem 3 miesięcy, określonym w art. 688 kc

anonim cytuj
12-11-2020
ale nie ma tu wypowiedzenia umowy a na umowie jest 2 miesiace, chodzi o niewielkie zmiany o ktorych pisalam w poscie

anonim cytuj
12-11-2020
Rozumiem, ale pisze Pani, że zmieni się okres wypowiedzenia, a on się zmienić nie może, bo jest ustawowy

anonim cytuj
12-11-2020
nie mozna go sobie tak zmieniac pomiedzy wynajmujacym a najemca? czyli 2 miesisce nie byly wlasciwe w umowie?

anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście jeśli na koniec najmu obie strony się porozumieją to wszystko w porządku, ale te postanowienia są z mocy ustawy nieważne, więc jedna ze stron może je skutecznie zakwestionować. Nie były.

Ostrzegam tylko, że właściciel kwestionuje możliwość wypowiedzenia, więc warto o tym wiedzieć wcześniej.

anonim cytuj
12-11-2020
jak teraz z tego wyjsc? umiescic jednak w aneksie te 3 miesiace?

anonim cytuj
12-11-2020
Pytasz jako właściciel?

anonim cytuj
12-11-2020
dokladnie tak

anonim cytuj
12-11-2020
To proszę przemyśleć co się opłaca. Jeśli się Pani/Pan zgadza na ten miesiąc to i tak się tak Państwo dogadają między sobą i nie będzie problemu, ale może być dla Pani/Pana korzystniejszy termin ustawowy, czyli te 3 miesiące. Wówczas niczego nie trzeba umieszczać, bo to wynika wprost z ustawy. Tylko proszę pamiętać, że to jest termin obowiązujący najemcę (gdyby to on wypowiadał). Pani/Pan wciąż może wypowiedzieć tylko i wyłącznie z powodów i w terminach zawartych w art. 11 UoPL

anonim cytuj
12-11-2020
Jako właścicielk może Pani/Pan rozważyć zmianę umowy na "tryb okazjonalny". Czas określony, odnawialny aneksami na kolejne okresy, ale bez możliwości wypowiedzenia "bo mi się odwidziało". Mocna ochrona najemcy z art. 11 nie będzie obowiązywała. Warto rozważyć.

anonim cytuj
12-11-2020

Sugerowane Tematy

Problem z głośnym sąsiadem
Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat ...
Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.
Witam, mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Czy komornik może zająć całą wypłatę?
Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej....

Wyszukiwarka