Wynajem lokalu mieszkalnego

Mam pytanie odnośnie najmu lokalu mieszkalnego, została ona podpisana z dwiema wynajmującymi, teraz zostaje jedna osoba. Zmieni się również opłata oraz okres wypowiedzenia. Czy konieczne jest napisanie nowej umowy czy może być aneks? Dziękuję.
anonim cytuj
12-11-2020
Może być aneks. Okres wypowiedzenia? A są podane powody? Umowa na czas oznaczony?

anonim cytuj
12-11-2020
kres wypowiedzenia z 2 miesiecy na 1. Umowa jest na czas nieokreslony,

anonim cytuj
12-11-2020
Ten okres wypowiedzenia jest nieważny

anonim cytuj
12-11-2020
musi byc zawsze 2 miesiace?

anonim cytuj
12-11-2020
Wynajmujący może wypowiedzieć wyłącznie z powodów zawartych w art. 11 UoPL, natomiast najemca z ustawowym terminem 3 miesięcy, określonym w art. 688 kc

anonim cytuj
12-11-2020
ale nie ma tu wypowiedzenia umowy a na umowie jest 2 miesiace, chodzi o niewielkie zmiany o ktorych pisalam w poscie

anonim cytuj
12-11-2020
Rozumiem, ale pisze Pani, że zmieni się okres wypowiedzenia, a on się zmienić nie może, bo jest ustawowy

anonim cytuj
12-11-2020
nie mozna go sobie tak zmieniac pomiedzy wynajmujacym a najemca? czyli 2 miesisce nie byly wlasciwe w umowie?

anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście jeśli na koniec najmu obie strony się porozumieją to wszystko w porządku, ale te postanowienia są z mocy ustawy nieważne, więc jedna ze stron może je skutecznie zakwestionować. Nie były.

Ostrzegam tylko, że właściciel kwestionuje możliwość wypowiedzenia, więc warto o tym wiedzieć wcześniej.

anonim cytuj
12-11-2020
jak teraz z tego wyjsc? umiescic jednak w aneksie te 3 miesiace?

anonim cytuj
12-11-2020
Pytasz jako właściciel?

anonim cytuj
12-11-2020
dokladnie tak

anonim cytuj
12-11-2020
To proszę przemyśleć co się opłaca. Jeśli się Pani/Pan zgadza na ten miesiąc to i tak się tak Państwo dogadają między sobą i nie będzie problemu, ale może być dla Pani/Pana korzystniejszy termin ustawowy, czyli te 3 miesiące. Wówczas niczego nie trzeba umieszczać, bo to wynika wprost z ustawy. Tylko proszę pamiętać, że to jest termin obowiązujący najemcę (gdyby to on wypowiadał). Pani/Pan wciąż może wypowiedzieć tylko i wyłącznie z powodów i w terminach zawartych w art. 11 UoPL

anonim cytuj
12-11-2020
Jako właścicielk może Pani/Pan rozważyć zmianę umowy na "tryb okazjonalny". Czas określony, odnawialny aneksami na kolejne okresy, ale bez możliwości wypowiedzenia "bo mi się odwidziało". Mocna ochrona najemcy z art. 11 nie będzie obowiązywała. Warto rozważyć.

anonim cytuj
12-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko?
Jestem na urlopie macierzyńskim, dziecko ma 8 miesięcy. Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko, czy nie skoro ja przebywam na macierzyńskim?...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?
Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc. Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzy...
wynajem
Z końcem roku 2020, chcę opuścić pokój, który wynajmuje. W akapicie dotyczącym rozwiązania umowy, jest napisane : " Każda ze stron może wypowiedzieć niniejszą umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia (w maju, czerwcu, lipcu, sierpniu i grudniu- okres wypowiedzenia Najemcy jest dwumiesięczny), licząc od początku miesiąca następującego po tym, w którym doręczono wypowiedzenie." Jak to rozumieć ? Według mnie, chcąc wyprowadz...

Wyszukiwarka