Mam pytanie odnośnie najmu lokalu mieszkalnego, została ona podpisana z dwiema wynajmującymi, teraz zostaje jedna osoba. Zmieni się również opłata oraz okres wypowiedzenia. Czy konieczne jest napisanie nowej umowy czy może być aneks? Dziękuję.
anonim cytuj
12-11-2020
Może być aneks. Okres wypowiedzenia? A są podane powody? Umowa na czas oznaczony?
anonim cytuj
12-11-2020
kres wypowiedzenia z 2 miesiecy na 1. Umowa jest na czas nieokreslony,
anonim cytuj
12-11-2020
Ten okres wypowiedzenia jest nieważny
anonim cytuj
12-11-2020
musi byc zawsze 2 miesiace?
anonim cytuj
12-11-2020
Wynajmujący może wypowiedzieć wyłącznie z powodów zawartych w art. 11 UoPL, natomiast najemca z ustawowym terminem 3 miesięcy, określonym w art. 688 kc
anonim cytuj
12-11-2020
ale nie ma tu wypowiedzenia umowy a na umowie jest 2 miesiace, chodzi o niewielkie zmiany o ktorych pisalam w poscie
anonim cytuj
12-11-2020
Rozumiem, ale pisze Pani, że zmieni się okres wypowiedzenia, a on się zmienić nie może, bo jest ustawowy
anonim cytuj
12-11-2020
nie mozna go sobie tak zmieniac pomiedzy wynajmujacym a najemca? czyli 2 miesisce nie byly wlasciwe w umowie?
anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście jeśli na koniec najmu obie strony się porozumieją to wszystko w porządku, ale te postanowienia są z mocy ustawy nieważne, więc jedna ze stron może je skutecznie zakwestionować. Nie były.
Ostrzegam tylko, że właściciel kwestionuje możliwość wypowiedzenia, więc warto o tym wiedzieć wcześniej.
anonim cytuj
12-11-2020
jak teraz z tego wyjsc? umiescic jednak w aneksie te 3 miesiace?
anonim cytuj
12-11-2020
Pytasz jako właściciel?
anonim cytuj
12-11-2020
dokladnie tak
anonim cytuj
12-11-2020
To proszę przemyśleć co się opłaca. Jeśli się Pani/Pan zgadza na ten miesiąc to i tak się tak Państwo dogadają między sobą i nie będzie problemu, ale może być dla Pani/Pana korzystniejszy termin ustawowy, czyli te 3 miesiące. Wówczas niczego nie trzeba umieszczać, bo to wynika wprost z ustawy. Tylko proszę pamiętać, że to jest termin obowiązujący najemcę (gdyby to on wypowiadał). Pani/Pan wciąż może wypowiedzieć tylko i wyłącznie z powodów i w terminach zawartych w art. 11 UoPL
anonim cytuj
12-11-2020
Jako właścicielk może Pani/Pan rozważyć zmianę umowy na "tryb okazjonalny". Czas określony, odnawialny aneksami na kolejne okresy, ale bez możliwości wypowiedzenia "bo mi się odwidziało". Mocna ochrona najemcy z art. 11 nie będzie obowiązywała. Warto rozważyć.
Córka ma 9 lat . Dostaje na nią 400 zł alimentów. Na jaką podwyżkę mogę się starać ? I jak się do niej przygotować ? Bo sądzę że tatuś będzie udawał że ma małe dochody bo większość nie dokumentuje ....
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu?
I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim.
Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23.
Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Jestem w trakcie podziału majątku. Na skutek braku porozumienia z byłym mężem w ustaleniu wartości mieszkania i samochodu (jedno niebotycznie zawyżone przez niego drugie nierealnie niskie). Sąd powołał rzeczoznawców, których wycena jest zbieżna z wartościami podawanymi przeze mnie. Strategia mojego eks - to wykończenie mnie kosztami sądowymi, on pieniądze ma. Czy zawsze Sąd kosztami opinii obciąża strony po połowie? Postawa drugiej strony jest ni...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: