Wynajem lokalu mieszkalnego

Mam pytanie odnośnie najmu lokalu mieszkalnego, została ona podpisana z dwiema wynajmującymi, teraz zostaje jedna osoba. Zmieni się również opłata oraz okres wypowiedzenia. Czy konieczne jest napisanie nowej umowy czy może być aneks? Dziękuję.
anonim cytuj
12-11-2020
Może być aneks. Okres wypowiedzenia? A są podane powody? Umowa na czas oznaczony?

anonim cytuj
12-11-2020
kres wypowiedzenia z 2 miesiecy na 1. Umowa jest na czas nieokreslony,

anonim cytuj
12-11-2020
Ten okres wypowiedzenia jest nieważny

anonim cytuj
12-11-2020
musi byc zawsze 2 miesiace?

anonim cytuj
12-11-2020
Wynajmujący może wypowiedzieć wyłącznie z powodów zawartych w art. 11 UoPL, natomiast najemca z ustawowym terminem 3 miesięcy, określonym w art. 688 kc

anonim cytuj
12-11-2020
ale nie ma tu wypowiedzenia umowy a na umowie jest 2 miesiace, chodzi o niewielkie zmiany o ktorych pisalam w poscie

anonim cytuj
12-11-2020
Rozumiem, ale pisze Pani, że zmieni się okres wypowiedzenia, a on się zmienić nie może, bo jest ustawowy

anonim cytuj
12-11-2020
nie mozna go sobie tak zmieniac pomiedzy wynajmujacym a najemca? czyli 2 miesisce nie byly wlasciwe w umowie?

anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście jeśli na koniec najmu obie strony się porozumieją to wszystko w porządku, ale te postanowienia są z mocy ustawy nieważne, więc jedna ze stron może je skutecznie zakwestionować. Nie były.

Ostrzegam tylko, że właściciel kwestionuje możliwość wypowiedzenia, więc warto o tym wiedzieć wcześniej.

anonim cytuj
12-11-2020
jak teraz z tego wyjsc? umiescic jednak w aneksie te 3 miesiace?

anonim cytuj
12-11-2020
Pytasz jako właściciel?

anonim cytuj
12-11-2020
dokladnie tak

anonim cytuj
12-11-2020
To proszę przemyśleć co się opłaca. Jeśli się Pani/Pan zgadza na ten miesiąc to i tak się tak Państwo dogadają między sobą i nie będzie problemu, ale może być dla Pani/Pana korzystniejszy termin ustawowy, czyli te 3 miesiące. Wówczas niczego nie trzeba umieszczać, bo to wynika wprost z ustawy. Tylko proszę pamiętać, że to jest termin obowiązujący najemcę (gdyby to on wypowiadał). Pani/Pan wciąż może wypowiedzieć tylko i wyłącznie z powodów i w terminach zawartych w art. 11 UoPL

anonim cytuj
12-11-2020
Jako właścicielk może Pani/Pan rozważyć zmianę umowy na "tryb okazjonalny". Czas określony, odnawialny aneksami na kolejne okresy, ale bez możliwości wypowiedzenia "bo mi się odwidziało". Mocna ochrona najemcy z art. 11 nie będzie obowiązywała. Warto rozważyć.

anonim cytuj
12-11-2020

Sugerowane Tematy

Czym różni się intercyza spisana przed ślubem od takiej spisanej po ślubie?
Mam pytanie: Czym różni się intercyza spisana przed ślubem od takiej spisanej po ślubie?...
Spadek po zmarłym bracie.
Witam przejęłam spadek po zmarłym bracie, który nie miał żony ani dzieci ,rodzice nasi nie żyją, jest nas 3 rodzeństwa. Otrzymałam najmniejsza część spadku w testamencie spisanym u notariusza, czy mogę ubiegać się o zachowek? Jak ustalić wartość od czego zacząć?...
Czas trwania delegacji
Dzień Dobry, Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
Próg podatkowy.
Pracuje na etat w firmie, gdzie zarabiam ok 5500-6000 w zależności od przepracowanych godzin - umowa zlecenie, status studenta i 24 lata. Dodatkowo mam dwie umowy zlecenie, z obu mam około 1500zl. Czy biorąc pod uwagę ten fakt zarobku ok 7/8k miesięcznie muszę się czegoś obawiać? Mam na myśli rozliczanie i próg podatkowy...

Wyszukiwarka