Witam. 2 miesiące temu złożyłam zawiadomienie na policji o popełnieniu wykroczenia, którym było przywłaszczenie. Doszłam do porozumienia z tą osobą i chciałabym odwołać swoje zgłoszenie. Jak wygląda procedura w tej kwestii ? Co powinnam napisać we wniosku ?
Przywłaszczenie jest przestępstwem przewidzianym w art. 284 Kodeksu karnego i ściganym z urzędu, co oznacza, że organy ścigania mogą dążyć do ukarania sprawcy nawet jeżeli pokrzywdzony nie życzy sobie tego. Jednakże, jeżeli doszliście do porozumienia, możesz to zgłosić odpowiednim organom, choć nie gwarantuje to zakończenia postępowania. W praktyce, zgłoszenie takie może być brane pod uwagę przez sąd podczas wymierzania kary.
Jeśli chcesz poinformować prokuraturę o zawarciu ugody, możesz napisać pismo zatytułowane "Informacja o zawarciu ugody" i przedstawić w nim okoliczności zawarcia porozumienia oraz załączyć ewentualne dokumenty potwierdzające to porozumienie.
Czy przestępstwo popełniła osoba najbliższa czy ktoś obcy?
Czy osoba była najbliższa czy obca ma znaczenie w kontekście art. 115 § 11 Kodeksu karnego, definiującego kogo uważa się za osobę najbliższą. Jeżeli przestępstwo popełniła osoba najbliższa, w pewnych sytuacjach prokuratura może umorzyć postępowanie, jeżeli pokrzywdzony wycofał zawiadomienie.
Skoro osoba, która popełniła przestępstwo, jest osobą obcą, to postępowanie będzie kontynuowane, chyba że istnieją inne przesłanki do jego umorzenia. Jak wspomniałem wcześniej, zawarcie ugody może być brane pod uwagę przez sąd podczas wymierzania kary.
to nie ma możliwości wycofania zawiadomienia. To jest przestępstwo ścigane z urzędu. Okoliczność co do zawarcia ugody może mieć jednak wpływ na wymiar kary.
Dokładnie tak, przywłaszczenie jest przestępstwem ściganym z urzędu i nie ma możliwości formalnego wycofania zawiadomienia. Jednakże informacja o zawartej ugodzie może wpłynąć na decyzje prokuratury oraz sądu w dalszej części postępowania.