Umowa o dochodzenie roszczeń

Umowa o dochodzenie roszczeń - czy podpisując taką umowę z kancelarią prawną do ustalonego procentu od kwoty zasądzonej przez sąd należnego kancelarii czy ZAWSZE doliczany jest podatek VAT? To kancelarię zgodnie z przepisami on obowiązuje, a niejako jest on przerzucony na osobę, która podpisała takową umowę. Czy taka praktyka jest nagminnie stosowana? Jak chronić się przed nią po podpisaniu takiej umowy? Czy jest jeszcze jakaś możliwość wybrnięcia z owego VATu już po podpisaniu takowej umowy, który przecież jest po stronie kancelarii...
anonim cytuj
15-10-2020
jeśli kancelaria jest płatnikiem VAT to zawsze ten VAT doliczy. Tak jak w każdej innej usłudze czy zakupionym towarze płacisz VAT.

anonim cytuj
15-10-2020
ale przecież podpisuje się taką umowę jako wynagrodzenie dla kancelarii w należnych kancelarii procentach. O tym się mówi i to jest poddawane rozważaniom na zasadzie consensusu, o Vacie zwykły śmiertelnik nie mający na codzień nic do czynienia nawet o tym nie myśli, nie wie... - czyli nie da się z tego wybrnąć, jakoś zaneksować etc.?

anonim cytuj
15-10-2020
ale co nie płacić VATu bo zwykły śmiertelnik na codzień o nim nie myśli ? Nie prawo takiej możliwości nie przewiduje.

anonim cytuj
15-10-2020
nie, bo nie wchodzi on w zakres sumy odszkodowawczej, o jaką się ubiegam. W tym momencie kwota odszkodowania zasądzona przez sąd jest wolna od podatku. Podatek powstaje dopiero od kwoty należnej kancelarii na podstawie umowy między mną a kancelarią. Wchodzi w zakres działalności kancelarii, na mnie przecież nie spoczywa; i mało tego czy już w sumie wynagrodzenia jako procent kwoty pieniężnej uzyskanej od ubezpieczyciela nie powinien on się znajdować? Vat jest oddzielną pozycją, która jest jeszcze doliczana do owego procentu wynikającego z umowy?

anonim cytuj
15-10-2020
Prowizja jest podawana w brutto. Kancelaria ustala określoną prowizję i po wyegzekwowaniu określonej kwoty pobiera prowizję w którą wlicza vat. Jak inaczej Pani sobie to wyobraża? W sklepie też pani płaci za towar z wliczonym vatem przecież. Taka sama zasada

anonim cytuj
15-10-2020
Zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 roku (Dz. U. z 2020 r. poz. 106), podatek VAT jest naliczany do większości transakcji handlowych, w tym usług prawniczych. Jeżeli kancelaria prawna jest zarejestrowanym płatnikiem VAT, będzie ona zobligowana doliczyć podatek VAT do swojej stawki.

Po drugie, jeśli chodzi o umowy o dochodzenie roszczeń, to wyegzekwowane odszkodowanie jest środkiem zapewniającym pokrycie straty, a nie dochodem z usługi prawnej, więc nie podlega podatkowi VAT. Jednakże, prowizja kancelarii, która jest wynagrodzeniem za świadczenie usługi prawnej, już tak.

Podsumowując, praktyka doliczania podatku VAT do wynagrodzenia kancelarii jest powszechna i zgodna z prawem. W przypadku kancelarii prawnej, która jest płatnikiem VAT, podatek ten jest zazwyczaj wliczony w ustaloną prowizję.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Chwilówka
Witam, zaciągnąłem jakiś czas temu pożyczkę w firmie A. Firma A sprzedała dług do firmy B, ponieważ nie wywiązałem się z umowy. Firma A nie poinformowała mnie w ogóle o fakcie zbytu długu do firmy B, teraz dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym od firmy B. Jak mogę zakwestionować w piśmie niezasadność takiego długu?...
Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.
Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi z...
Zakupy online, problem z przyjęciem zwrotu
Potrzebuje porady co mogę zrobić. Otóż 26czerwca kupiłam ubrania na transmisji. Poprosiłam o paczkę otwartą ponieważ chciałam jeszcze coś domówić. 30czerwca została wysłana i otrzymałam ja 1lipca i od razu napisałam do butiku jakie ciuchy chciałabym z niej zwrócić a które zostają. Ogólnie od razu był wielki problem z Panią z butiku bo powiedziała że nie ma zwrotów. Powołalam się na prawo konsumenckie do zwrotu w ciągu 14dni od daty otrzymania tow...
czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...

Wyszukiwarka