Prawo Podatkowe 15-10-2020 1 odpowiedź

Umowa o dochodzenie roszczeń

Pytanie użytkownika
Umowa o dochodzenie roszczeń - czy podpisując taką umowę z kancelarią prawną do ustalonego procentu od kwoty zasądzonej przez sąd należnego kancelarii czy ZAWSZE doliczany jest podatek VAT? To kancelarię zgodnie z przepisami on obowiązuje, a niejako jest on przerzucony na osobę, która podpisała takową umowę. Czy taka praktyka jest nagminnie stosowana? Jak chronić się przed nią po podpisaniu takiej umowy? Czy jest jeszcze jakaś możliwość wybrnięcia z owego VATu już po podpisaniu takowej umowy, który przecież jest po stronie kancelarii...
1 odpowiedź
Odpowiedź
03-08-2023
Zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 roku (Dz. U. z 2020 r. poz. 106), podatek VAT jest naliczany do większości transakcji handlowych, w tym usług prawniczych. Jeżeli kancelaria prawna jest zarejestrowanym płatnikiem VAT, będzie ona zobligowana doliczyć podatek VAT do swojej stawki.

Po drugie, jeśli chodzi o umowy o dochodzenie roszczeń, to wyegzekwowane odszkodowanie jest środkiem zapewniającym pokrycie straty, a nie dochodem z usługi prawnej, więc nie podlega podatkowi VAT. Jednakże, prowizja kancelarii, która jest wynagrodzeniem za świadczenie usługi prawnej, już tak.

Podsumowując, praktyka doliczania podatku VAT do wynagrodzenia kancelarii jest powszechna i zgodna z prawem. W przypadku kancelarii prawnej, która jest płatnikiem VAT, podatek ten jest zazwyczaj wliczony w ustaloną prowizję.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo podatkowe 04-02-2024
wynajałem swoje rzeczy firmie

Witam, podpisalem umowe na wynajem swoich prywatnych rzeczy firmie. podpisalismy umowę najmu, napisalem ile chce za te rzeczy mies...

5 odpowiedzi 04-02-2024
Prawo podatkowe 29-08-2024
weryfikacja AML

Witam Mam pytanie odnośnie weryfikacji AML. Moja sytuacja wygląda w taki sposób że handlowałem na giełdzie za pośrednictwem broker...

3 odpowiedzi 29-08-2024