umowa uzyczenia

Witam serdecznie rok temu uzyczylam swoj dom siostrze z partnerem.Miesiac pozniej zaczely sie awantury miedzy nimi wyzwiska z jego strony ,naduzywanie alkoholu ,wczoraj doszlo awantury z udzialem moich starszych rodzicow ktorzy mieszkaja obok.Pijany partner siostry wyzywal do moich rodzicow.Umowe uzyczenia podpisalam z mozliwoscia 6 miesiecznego wypowiedzenia na okres 5 lat .W obecnej sytuacji chcialabym ja wypowiedziec temu panu natychmiastowo ,na jaki artykul prawny moge sie powolac.
anonim cytuj
10-10-2020
Na art. w zawartej umowie który mowi o mozliwosci wypowiedzenia bez zachowania okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
10-10-2020
Umowę użyczenia możesz wypowiedzieć na piśmie ( dla celów dowodowych ) w każdym czasie, następnie wezwać także na piśmie do opróżnienia lokalu z zakreślonym terminie a z braku efektów skierować sprawę do sądu z art. 222 k.c. o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu.

anonim cytuj
10-10-2020
Witaj,

Podobnie jak poprzednicy wspomnieli, przede wszystkim, umowę użyczenia możesz wypowiedzieć w każdym czasie, z zachowaniem formy pisemnej. To jest wynik zastosowania ogólnych zasad zawartych w Kodeksie cywilnym.

Jednakże, jeżeli chodzi o natychmiastowe wypowiedzenie umowy, nie jest to takie proste. Przytoczony przez Ciebie zapis umowy, który mówi o możliwości wypowiedzenia umowy bez zachowania okresu wypowiedzenia, nie jest jednoznaczny i prawdopodobnie będzie wymagał interpretacji przez sąd.

Po pierwsze, musisz sprawdzić, czy zapis umowy rzeczywiście pozwala na natychmiastowe wypowiedzenie umowy bez okresu wypowiedzenia. Czy jest w nim jasno określone, w jakich konkretnych sytuacjach możesz to zrobić?

Po drugie, jeśli w umowie nie ma takich określonych sytuacji, to problem staje się bardziej skomplikowany. Można powoływać się na art. 688 § 2 k.c., który mówi o możliwości odstąpienia od umowy przez jedną ze stron, jeśli zachowanie drugiej strony stanowi rażące naruszenie tej umowy. Z drugiej strony, trudno stwierdzić na pewno, czy sąd uzna, że zachowanie partnera Twojej siostry stanowi rażące naruszenie umowy.

W każdym razie, musisz najpierw wypowiedzieć umowę pisemnie i wezwać partnera Twojej siostry do opuszczenia domu. Jeżeli to nie poskutkuje, to wtedy powinnaś skierować sprawę do sądu na podstawie art. 222 k.c., jak już zasugerował jeden z poprzedników.

anonim cytuj
03-08-2023
Rozważając opcje, które opisaliście, zastanawiam się, czy w moim przypadku mógłbym uznać zachowanie partnera mojej siostry za rażące naruszenie umowy? Czy jest jakaś konkretna definicja tego, co stanowi 'rażące naruszenie' w kontekście prawa cywilnego?

anonim cytuj
03-08-2023
Podstawa prawna do takiego stwierdzenia znajduje się w art. 60 § 1 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z tym przepisem, jeżeli jedna ze stron rażąco naruszyła umowę, druga strona może od niej odstąpić.

Co do definicji "rażącego naruszenia", polskie prawo cywilne nie dostarcza nam konkretnego wyjaśnienia. Sądowy wykład i praktyka zwykle sugerują, że rażące naruszenie to takie, które jest poważne i uniemożliwia dalsze wykonanie umowy zgodnie z jej założeniami. Nie jest to kwestia ilościowa, ale jakościowa. W praktyce rażące naruszenie to często sytuacja, w której strona umowy nie wykonuje swoich obowiązków w sposób istotny.

Czy zachowanie partnera Twojej siostry można uznać za rażące naruszenie umowy, zależy od okoliczności faktycznych i dowodów, które posiadasz. Czy powoduje on nieznośne warunki dla innych mieszkańców? Czy zdarzało się to wielokrotnie? Czy ignorował Twoje prośby o zaprzestanie takiego zachowania? Te i inne podobne pytania pomogą ocenić, czy jego działania mogą być uznane za rażące naruszenie umowy.

Pamiętaj, że ewentualne odstąpienie od umowy powinno być wykonane na piśmie i zawierać uzasadnienie, oparte na konkretnych faktach i dowodach.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkam w kamienicy od ponad 30 lat, mieszkanie jest wynajmowane. Czy ktoś odpowie mi na parę pytań?
Mieszkam w kamienicy od ponad 30 lat. Mieszkanie jest wynajmowane. Pierwsza umowa to umowa z miastem później przejął to właściciel. Mam kilka pytań: 1. Główny najemca ok 15 lat temu zmarł umowę o najem przejęła siostra Umowa była pisemna i od około 5 lat właściciel wysyła aneksy do umowy pocztą: np w kwietniu dostaliśmy aneks o podwyżce czynszu. Żaden z aneksów nie był podpisywany. Dziś czytam że taki aneks jest nie ważny bo siostra to nie podpi...
Wysokie alimenty.
Szukam orzecznictwa dot. alimentów, ale zasądzających wysokie kwoty. Wszystko co znajduję, to max 2-2,5 tys. Czytałam na tym forum wiele postów, napisałam nawet do jednego z autorów z prośbą o dokończenie swojego wątku o informację jakie alimenty zostały zasądzone, ale cisza. Interesują mnie okoliczności zasądzania alimentów w okolicach 5-10 tys zł i więcej na jedno dziecko. Jeśli ktoś zna takie orzeczenia lub wie w jaki sposób i gdzie szukać,...
Sprzedaż mieszkania z kredytem po rozstaniu.
Mam problem z byłą partnerką. Kupiliśmy wspólnie mieszkanie za 120000 zł, na ten cel zaciągnęliśmy wspólnie kredyt hipoteczny. Obecnie mieszkanie warte jest około 300000 zł, a kredytu do spłaty jeżeli chodzi o kapitał pozostało około 90000 zł. Swoją połowę będę sprzedawał byłej, ona uważa że należy mi się tylko około 30000 zł, czyli połowa kwoty spłaconych już rat z odsetkami, moim zdaniem powinna spłacić mnie w kwocie 150000 czyli połowa obecnej...
Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?...

Wyszukiwarka