Na umówie zlecenie mam dwutygodniowy okres wypowiedzenia w umówie.
1.Czy liczy mi się on tak jak w przypadku umowy o prace, tzn musi zakończyć się w sobotę?
2. Jeśli jest inaczej to czy jeśli złoże wypowiedzenie w poniedziałek to kończy się ono dwa tygodnie później w poniedziałek?
3. Jeśli złoże wypowiedzenie w sobotę to równo dwa tygodnie później w sobotę się kończy? A co jeśli złoże w niedziele?
Pracuje na recepcji w hotelu wiec obiekt czynny codziennie.
Umowa zlecenie nie podlega pod przepisy kodeksu pracy.
Tu terminy ustala się zgodnie z kodeksem cywilnym.
Zgodnie z art. 112 K.c. termin oznaczony w tygodniach kończy się z upływem dnia, który nazwą odpowiada początkowemu dniowi terminu.
Oczywiście należy pamiętać o art. 61 paragraf 1 KC mówiące że oświadczenie o wypowiedzeniu będzie złożone w dniu, w którym dotarło w taki sposób, że mogła się ona zapoznać z jego treścią.
anonim cytuj
10-10-2020
W odniesieniu do Twojego zapytania o warunki wypowiedzenia umowy zlecenia, możemy to rozpatrzyć w kontekście odpowiednich przepisów Kodeksu cywilnego.
Po pierwsze, zgodnie z art. 688 §1 Kodeksu cywilnego, umowę zlecenia można wypowiedzieć w każdym czasie, chyba że z umowy wynika inaczej. W Twoim przypadku, umowa zlecenia, jak wspomniałeś, zawiera postanowienie o dwutygodniowym okresie wypowiedzenia.
Po drugie, odnośnie do Twojego pierwszego pytania, umowa zlecenia nie podlega tym samym regulacjom co umowa o pracę, co oznacza, że nie musi kończyć się w sobotę. To jest specyficzne dla Kodeksu pracy, który nie ma zastosowania do umów zlecenia.
Po trzecie, co do Twojego drugiego i trzeciego pytania, zgodnie z art. 112 K.c. termin oznaczony w tygodniach kończy się z upływem dnia, który nazwą odpowiada początkowemu dniowi terminu. W praktyce oznacza to, że jeżeli złożysz wypowiedzenie w poniedziałek, okres wypowiedzenia kończy się dwa tygodnie później, w poniedziałek. Podobnie, jeśli złożysz wypowiedzenie w sobotę, twoje wypowiedzenie skończy się dwa tygodnie później, w sobotę. W przypadku złożenia wypowiedzenia w niedzielę, okres wypowiedzenia zakończy się dwa tygodnie później, w niedzielę.
Po czwarte, zgodnie z art. 61 paragraf 1 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o wypowiedzeniu będzie złożone w dniu, w którym dotarło w taki sposób, że strona mogła się zapoznać z jego treścią.
anonim cytuj
02-08-2023
zastanawia mnie jeszcze jedno. W umowie zlecenia mamy ustalone wynagrodzenie na zasadach "od zlecenia". Czy w okresie wypowiedzenia mam prawo do pełnego wynagrodzenia za wykonane zlecenia, czy może firma może je obniżyć? Czy kodeks cywilny coś na ten temat mówi? Chciałbym zrozumieć jak to wygląda w świetle prawa, bo nie chciałbym stracić na tym finansowo.
anonim cytuj
02-08-2023
Po pierwsze, wynagrodzenie za wykonane zlecenie jest określone w umowie zlecenia, zgodnie z art. 734 § 1 Kodeksu cywilnego. Oznacza to, że powinienes otrzymać wynagrodzenie za wszystkie zlecenia, które wykonałeś, nawet jeżeli są one wykonywane podczas okresu wypowiedzenia.
Po drugie, zgodnie z art. 734 § 2 K.c., jeżeli wysokość wynagrodzenia nie jest określona w umowie, zleceniodawca jest zobowiązany zapłacić Ci wynagrodzenie w wysokości odpowiadającej wartości zlecenia. Oznacza to, że firma nie może obniżyć Twojego wynagrodzenia bez Twojej zgody.
Po trzecie, zgodnie z art. 734 § 3 K.c., jeżeli zleceniodawca nie zapłaci Ci wynagrodzenia w odpowiednim czasie, masz prawo żądać odsetek za zwłokę.
Z tych powodów, jeżeli wykonujesz swoje zlecenia zgodnie z umową, powinieneś otrzymać pełne wynagrodzenie za te zlecenia, nawet jeżeli są one wykonywane podczas okresu wypowiedzenia. Jeżeli zleceniodawca nie wypłaci Ci wynagrodzenia w odpowiednim czasie, możesz również żądać odsetek za zwłokę.
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Dobry wieczór,
W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...
Piszę z pytaniem. Posiadam samochód którym bank jest współwłaścicielem (kredyt samochodowy). Kredyt był rozłożony na 5 lat, zostały trzy lata do spłaty. Znalazłem kupca który jest w stanie zapłacić odstępne w wartości połowy sumy spłaconej przez te dwa lata i resztę spłacałby w ratach (ta sama wartość raty co aktualnie płace). Wiecie mniej więcej jakby to miało wyglądać? Jaką umowę bym musiał z nim zawrzeć żeby to miało ręce i nogi? Dostałem info...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: