umowa zlecenie/wypowiedzenie

Na umówie zlecenie mam dwutygodniowy okres wypowiedzenia w umówie.
1.Czy liczy mi się on tak jak w przypadku umowy o prace, tzn musi zakończyć się w sobotę?
2. Jeśli jest inaczej to czy jeśli złoże wypowiedzenie w poniedziałek to kończy się ono dwa tygodnie później w poniedziałek?
3. Jeśli złoże wypowiedzenie w sobotę to równo dwa tygodnie później w sobotę się kończy? A co jeśli złoże w niedziele?
Pracuje na recepcji w hotelu wiec obiekt czynny codziennie.
anonim cytuj
10-10-2020
Umowa zlecenie nie podlega pod przepisy kodeksu pracy.
Tu terminy ustala się zgodnie z kodeksem cywilnym.
Zgodnie z art. 112 K.c. termin oznaczony w tygodniach kończy się z upływem dnia, który nazwą odpowiada początkowemu dniowi terminu.
Oczywiście należy pamiętać o art. 61 paragraf 1 KC mówiące że oświadczenie o wypowiedzeniu będzie złożone w dniu, w którym dotarło w taki sposób, że mogła się ona zapoznać z jego treścią.

anonim cytuj
10-10-2020
W odniesieniu do Twojego zapytania o warunki wypowiedzenia umowy zlecenia, możemy to rozpatrzyć w kontekście odpowiednich przepisów Kodeksu cywilnego.

Po pierwsze, zgodnie z art. 688 §1 Kodeksu cywilnego, umowę zlecenia można wypowiedzieć w każdym czasie, chyba że z umowy wynika inaczej. W Twoim przypadku, umowa zlecenia, jak wspomniałeś, zawiera postanowienie o dwutygodniowym okresie wypowiedzenia.

Po drugie, odnośnie do Twojego pierwszego pytania, umowa zlecenia nie podlega tym samym regulacjom co umowa o pracę, co oznacza, że nie musi kończyć się w sobotę. To jest specyficzne dla Kodeksu pracy, który nie ma zastosowania do umów zlecenia.

Po trzecie, co do Twojego drugiego i trzeciego pytania, zgodnie z art. 112 K.c. termin oznaczony w tygodniach kończy się z upływem dnia, który nazwą odpowiada początkowemu dniowi terminu. W praktyce oznacza to, że jeżeli złożysz wypowiedzenie w poniedziałek, okres wypowiedzenia kończy się dwa tygodnie później, w poniedziałek. Podobnie, jeśli złożysz wypowiedzenie w sobotę, twoje wypowiedzenie skończy się dwa tygodnie później, w sobotę. W przypadku złożenia wypowiedzenia w niedzielę, okres wypowiedzenia zakończy się dwa tygodnie później, w niedzielę.

Po czwarte, zgodnie z art. 61 paragraf 1 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o wypowiedzeniu będzie złożone w dniu, w którym dotarło w taki sposób, że strona mogła się zapoznać z jego treścią.

anonim cytuj
02-08-2023
zastanawia mnie jeszcze jedno. W umowie zlecenia mamy ustalone wynagrodzenie na zasadach "od zlecenia". Czy w okresie wypowiedzenia mam prawo do pełnego wynagrodzenia za wykonane zlecenia, czy może firma może je obniżyć? Czy kodeks cywilny coś na ten temat mówi? Chciałbym zrozumieć jak to wygląda w świetle prawa, bo nie chciałbym stracić na tym finansowo.

anonim cytuj
02-08-2023
Po pierwsze, wynagrodzenie za wykonane zlecenie jest określone w umowie zlecenia, zgodnie z art. 734 § 1 Kodeksu cywilnego. Oznacza to, że powinienes otrzymać wynagrodzenie za wszystkie zlecenia, które wykonałeś, nawet jeżeli są one wykonywane podczas okresu wypowiedzenia.

Po drugie, zgodnie z art. 734 § 2 K.c., jeżeli wysokość wynagrodzenia nie jest określona w umowie, zleceniodawca jest zobowiązany zapłacić Ci wynagrodzenie w wysokości odpowiadającej wartości zlecenia. Oznacza to, że firma nie może obniżyć Twojego wynagrodzenia bez Twojej zgody.

Po trzecie, zgodnie z art. 734 § 3 K.c., jeżeli zleceniodawca nie zapłaci Ci wynagrodzenia w odpowiednim czasie, masz prawo żądać odsetek za zwłokę.

Z tych powodów, jeżeli wykonujesz swoje zlecenia zgodnie z umową, powinieneś otrzymać pełne wynagrodzenie za te zlecenia, nawet jeżeli są one wykonywane podczas okresu wypowiedzenia. Jeżeli zleceniodawca nie wypłaci Ci wynagrodzenia w odpowiednim czasie, możesz również żądać odsetek za zwłokę.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy testament w formie ustnej też się liczy?
Wuja chorowal na serce, mial slabszy dzien bal sie ze moze umrzec wiec zawolal do siebie trzech znajomych i powiedzial im swoja wole po śmierci. Jego stan zdrowia sie poprawil jednak nie na dlugo bo w zeszlym tygodniu wuja zmarl nie spisujac swojego innego testamentu. Co w takiej sytuacji? Czy liczy sie taka. Sytuacja jako testament ustny czy nie?...
Sprzedawca błędnie opisał sprzedawany produkt.
Dzień dobry,mam problem może ktoś wie jak to rozegrać ,kupiłem na allegro panel prysznicowy z hydromasażem niestety okazało się i tak twierdzi sprzedawca że hydromasaż to opcja która działa tak jak pozwala ciśnienie wody w instalacji a zatem to nie żaden hydromasaż tylko boczny natrysk ( z definicji hydromasaż jest to masaż wodny relaksujący mięśnie pod dużym ciśnieniem co w tym wypadku jest niemożliwe ) zgłosiłem sprzedawcy że zostałem wprowadzo...
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych
Czy w przypadku umowy na czas określony (umowa na cały etat na czas do 30.11.2020r) przysługuje prawo do zasiłku dla bezrobotnych odrazu?...
Czy pozyczka może zostać w jakiś sposób opodatkowana?
Członek najbliższej rodziny pożycza mi 50 tysięcy. Czy pozyczka może zostać w jakiś sposób opodatkowana? Powinnam dopełnić jakichś formalności, żeby tego uniknąć?...

Wyszukiwarka