Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa na odzyskanie pieniędzy skoro tak się sprawa potoczyła? Co najlepiej radzicie zrobic? Dzieki za wszystkie podpowiedzi
anonim cytuj
05-10-2020
Szansa jak najbardziej jest. Proszę wysłać wezwanie do zapłaty zakreślić termin i dać rygor skierowania sprawy do Sądu. Jeżeli to nie zadziała nie pozostanie nic innego jak skierowanie powództwa do Sądu. Ważne,aby dołączyć screeny z rozmów z których wynika,że były pożyczone środki,kiedy miał ich zwrot nastąpić itd
anonim cytuj
05-10-2020
można zrobić screeny, że będzie widać datę i po tym można wywnioskować. Dużo razy te pisał,że dzisiaj będą pieniądze (i tak kolejno przez kilka dni) także na pewno jestem w stanie takie coś zrobić. Oczywiście ma oddać więcej niż pierwotnie pożyczył ale jest też rozmowa, że na takie warunki się zgadza.
anonim cytuj
05-10-2020
No to w takim razie zrób dokładnie to, co napisane jest wyżej - krok po kroku.
anonim cytuj
05-10-2020
Zawarłeś umowę ( co prawda ustną ) pożyczki. Są na tę okoliczność, jak piszesz dowody w postaci screen'ow. Wystosuj pismo np. " Zgodnie z umową pożyczki, zawartą w dniu ............... żądam jej zwrotu najpóźniej do dnia ............ pod rygorem skierowania roszczenia da drogę postępowania przed sądem cywilnym. I myk, list polecony za potwierdzeniem odbioru.
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz .
Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend.
Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...
Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?...
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: