Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie wiadomo ile warta jest nieruchomość oraz kwota jej wykupu.
Chodzi o wycenę?
Zazwyczaj za działania płaci zadający działania. Dziękuj gminie za taki hojny gest. A dlaczego pozostali mieszkańcy gminy mieliby płacić za wycenę mieszkania twoich rodziców? Jeden powód?
anonim cytuj
15-11-2023
Owszem chodzi o wycenę. Mieszkanie było w takim opłakanym stanie, że to gmina powinna dziękować rodzicom, że będą mogli się pozbyć mieszkania i zarobić na tym. I to dopiero po 25 latach. Hojna to była gmina kiedy po 2000 roku sprzedawała mieszkania po 3% wartości. Nie rozumiem skąd pomysł , aby to inni mieszkańcy gminy płacili za wycenę. W końcu pieniądze z opłacanego czynszu przez tyle lat mogłyby posłużyć do poniesienia kosztów wyceny.
anonim cytuj
15-11-2023
U mnie we Wrocławiu latami się czeka na mieszkanie komunalne. Nawet na takie jak piszesz w opłakanym stanie. I jeszcze jest możliwość wykupu za grosze. Też uważam że powinieneś dziękować gminie za prezent a ty jeszcze chcesz żeby ona ponosiła dodatkowe koszty. Nie mogą cię zmusić żebyś ty to ponosił koszty ekspertyzy. Ale w takim przypadku to ich dobra wola że to tobie sprzedadzą to mieszkanie. A wcale nie muszą. Nikt cię przecież nie przymusza do zakupu. Czynsz który płaciłeś to zaledwie ułamek co miesięcznych opłat za utrzymanie mieszkania. Wrocław to też jakby był prezent od miasta dla ciebie.
Na pewno koszt ekspertyzy i wykupu nie przekroczył połowy wartości mieszkania. Wg mnie już to jest opłacalne. Nie wiem dlaczego jeszcze się zastanawiasz.
anonim cytuj
15-11-2023
To nie jest tak, że nie chce ponieść kosztów. Chciałbym tylko po prostu wiedzieć ile kosztuje mieszkanie. Jak się domyślam wycena to koszt około 1000-1500zl. No nic dziękuję za informację.
anonim cytuj
15-11-2023
Wiedz że to gmina jest górą i to ona stawia warunki. Ciesz się że tylko takie. I niestety nic na to nie możesz poradzić.
Witam
Jak odzyskać pieniądze od pracodawcy za zaległe 2 miesiące pracy jeśli pracodawca ciągle zwodzi z pieniędzmi a teraz wysłał świadectwo pracy bez wypowiedzenia umowy o pracę. Praca od lutego z umową na dwa lata. Do mają wypłacalny....
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...
Od półtora tygodnia przybywam na L4 .
Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...
Córka ma 5 lat. Ojciec nie płaci na nią żadnych alimentów, chociaż są zasądzone. Nie interesuje się nią, nie utrzymuje kontaktu od kilku lat (z własnej woli). Jak mogę zabezpieczyć córkę przed ewentualnym płaceniem alimentów na ojca, jeśli przyjdzie mu kiedyś ten pomysł do głowy? Sprawa o odebranie mu praw jest aktualnie w toku....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: