Przestępstwo popełnione wiele lat temu.

Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpowiada jak dorosły pragnę poznać odpowiedź.
anonim cytuj
27-08-2023
Prawo nie działa wstecz tzn że jesli popełniłeś przestepstwo w wieku 12/13 lat a obecnie masz 20 to odpowiadasz wg okresu popełnienia czynu.

Dwa jeśli mowa o tylko kradzieży 500 zł to zgodnie art 101 kk
1. Karalność przestępstwa ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło lat:
1) 30 - gdy czyn stanowi zbrodnię zabójstwa;
2) 20 - gdy czyn stanowi inną zbrodnię;
2a) 15 - gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat;
3) 10 - gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 3 lata;
4) 5 - gdy chodzi o pozostałe występki.
5) (uchylony).

Jeśli to było 5 lat temu to nawet policja czy inna instytucja nie powinna go rozpatrywać.

anonim cytuj
27-08-2023
jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni?

Jeżeli przestępstwo zostało popełnione w wieku 12/13 lat, to osoba odpowiada zgodnie z przepisami dotyczącymi nieletnich. W Polsce za czyny karalne popełnione przed ukończeniem 17 roku życia odpowiada się przed sądem rodzinnym, a nie karnym. Co więcej, jeżeli osoba popełniła przestępstwo w wieku 12 lat, nie odpowiada za nie w świetle prawa, ponieważ odpowiedzialność karna rozpoczyna się od 17 roku życia (zgodnie z art. 10 Kodeksu karnego).

Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpowiada jak dorosły pragnę poznać odpowiedź.

Nie jest to prawda. Jeśli przestępstwo zostało popełnione przed ukończeniem 17 roku życia, wtedy postępowanie będzie prowadzone zgodnie z przepisami dotyczącymi nieletnich, niezależnie od wieku osoby w chwili zgłoszenia czynu.

Co do kwestii przedawnienia - dokładnie tak, jak wskazuje autor drugiego posta, istnieją określone terminy przedawnienia dla różnych typów przestępstw, zgodnie z art. 101 Kodeksu karnego. Jeśli chodzi o oszustwo internetowe czy kradzież o wartości powyżej 500 zł, można założyć, że odpowiedzialność karna zanika po upływie 5 lat (zgodnie z art. 101 § 1 pkt 4 kk), chyba że przestępstwo to było zagrożone wyższą karą niż 3 lata pozbawienia wolności.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?
Witam serdecznie. Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie. Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem). Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę? Z góry dziękuje za pomoc....
Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia
Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety n...
Niezapłacony czynsz, wypowiedzenie najmu.
Witam, od 2 miesięcy zalegam z czynszem w prywatnej kamienicy dostałem pisemne wypowiedzenie najmu bez uprzedniego pisma o uregulowanie płatności w ciągu miesiąca i odłączono mi gaz czy tak można?...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...

Wyszukiwarka