Działalność gospodarcza

Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem.
Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia?
Chodzi mi o dokładnie:
1. Numer zamówienia
2. Produkty i ich cena
3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu.
Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te dane będą przechowywane np. do 3 miesięcy od realizacji zamówienia?
Chodzi mi o to, że od 2017 roku trochę się tego nazbierało a danych tych w żaden sposób nie wykorzystuje (nie wysyłam również newslettera).
anonim cytuj
23-09-2020
Dokumentacje warto przechowywać zgodnie z:
- terminami przedawnienia roszczeń z umow i roszczeń odszkodowawczych (co najmniej - 3 lata) (np. w kwestii rękojmi);
- procedurami podatkowymi (6 lat - a dokładniej 5 lat od końca roku podatkowego w którym zostały wystawione faktury).
Zatem, zwykłe kwestie dot. Transakcji conajmniej 3 lata.
Faktury - 6 lat.

anonim cytuj
23-09-2020
Mała korekta...
Dokumentację podatkową należy przechowywać przez 5 lat licząc od końca roku w którym upłynął termin zapłaty podatku. Więc w praktyce 6 lat od końca roku podatkowego, w którym zostały wystawione faktury.
Podatek dochodowy od faktury wystawionej w 2020 roku rozliczamy w kwietniu 2021 roku (marcu 2021 roku przy CIT), co za tym idzie zniszczyć ten dokument można dopiero w 2027 roku.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Odzyskanie spłaconej kwoty kredytu od byłej partnerki.
Witam, sprawa wygląda następująco. Wraz z byłą partnerką w 2019 roku postawiliśmy mały domek na działce należącej do niej. Formalnie dom i działka należały i należą do niej. Zaszła oczywiście potrzeba zaciągnięcia kredytu, który partnerka również wzięła na siebie. Oficjalnie kredyt jest jej, natomiast w praktyce przez 3 lata spłacałem go ja, ze swojego rachunku bankowego. Łącznie spłaciłem ok. 30 tysięcy złotych. Kilkanaście tygodni temu zakończ...
Koszty sądowe.
Witam w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze s...
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...

Wyszukiwarka