Działalność gospodarcza

Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem.
Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia?
Chodzi mi o dokładnie:
1. Numer zamówienia
2. Produkty i ich cena
3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu.
Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te dane będą przechowywane np. do 3 miesięcy od realizacji zamówienia?
Chodzi mi o to, że od 2017 roku trochę się tego nazbierało a danych tych w żaden sposób nie wykorzystuje (nie wysyłam również newslettera).
anonim cytuj
23-09-2020
Dokumentacje warto przechowywać zgodnie z:
- terminami przedawnienia roszczeń z umow i roszczeń odszkodowawczych (co najmniej - 3 lata) (np. w kwestii rękojmi);
- procedurami podatkowymi (6 lat - a dokładniej 5 lat od końca roku podatkowego w którym zostały wystawione faktury).
Zatem, zwykłe kwestie dot. Transakcji conajmniej 3 lata.
Faktury - 6 lat.

anonim cytuj
23-09-2020
Mała korekta...
Dokumentację podatkową należy przechowywać przez 5 lat licząc od końca roku w którym upłynął termin zapłaty podatku. Więc w praktyce 6 lat od końca roku podatkowego, w którym zostały wystawione faktury.
Podatek dochodowy od faktury wystawionej w 2020 roku rozliczamy w kwietniu 2021 roku (marcu 2021 roku przy CIT), co za tym idzie zniszczyć ten dokument można dopiero w 2027 roku.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Reklamacja mebli pod wymiar.
Dzień dobry. Jestem pracownikiem firmy gdzie występuje żywienie zbiorowe. Zamówiliśmy meble pod wymiar że stali nierdzewnej. Pan robiący pomiary uwzględniał nasze sugestie. Meble zostały wykonane jednak już przy montażu zauważyłam że komory zlewozmywaka są za małe. Że względu na fakt że stare meble zostały już usunięte dokończone montaż. Jednak tak jak przypuszczałam komory zlewozmywaka nie spełniają swojej funkcji ponieważ są za małe, nie mieszc...
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne?
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne? Czy nie ma tam zapisu na moją niekorzyść? Wynajmowałam mieszkanie przez rok. Teraz właściciel sprzedaje mieszkanie i dał wypowiedzenie umowy najmu mieszkania do podpisania powołując się na ten art. 673 kc ...
Rezygnacja z kupna działki budowlanej.
Dzień dobry, zdecydowałem się na kupno działki budowlanej. Z właścicielem działki ustaliliśmy już cenę. Mieliśmy też ustalony termin podpisania umowy notarialnej. Wszystko było w zasadzie gotowe. Niestety z przyczyn osobistych musiałem zrezygnować z kupna tej działki. Właściciel grozi mi sądem za to, że zrezygnowałem, a się "umawialiśmy" i że przeze mnie "stracił ponad tydzień czasu". Czy w związku z tym, właściciel będzie mia...
Zasiedzenie gruntów rolnych.
Mam taki problem. Mój ojciec wydzierżawiał ziemię sąsiadowi. Umowa dzierżawy wygasła a sasiad dalej użytkuje pole mojego ojca. Trwa to już kilka lat. Podatek rolny płaci mój ojciec. 1.Czy mogę mój ojciec może żądać odszkodowania? 2.Czy to co posiali na polu mojego ojca jest własnością mojego ojca? 3.Czy jest możliwość żeby pobierali oni dotacje? 4.Czy jest ryzyko zasiedzenia ziemi mojego ojca przez sąsiada?...

Wyszukiwarka