Działalność gospodarcza

Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem.
Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia?
Chodzi mi o dokładnie:
1. Numer zamówienia
2. Produkty i ich cena
3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu.
Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te dane będą przechowywane np. do 3 miesięcy od realizacji zamówienia?
Chodzi mi o to, że od 2017 roku trochę się tego nazbierało a danych tych w żaden sposób nie wykorzystuje (nie wysyłam również newslettera).
anonim cytuj
23-09-2020
Dokumentacje warto przechowywać zgodnie z:
- terminami przedawnienia roszczeń z umow i roszczeń odszkodowawczych (co najmniej - 3 lata) (np. w kwestii rękojmi);
- procedurami podatkowymi (6 lat - a dokładniej 5 lat od końca roku podatkowego w którym zostały wystawione faktury).
Zatem, zwykłe kwestie dot. Transakcji conajmniej 3 lata.
Faktury - 6 lat.

anonim cytuj
23-09-2020
Mała korekta...
Dokumentację podatkową należy przechowywać przez 5 lat licząc od końca roku w którym upłynął termin zapłaty podatku. Więc w praktyce 6 lat od końca roku podatkowego, w którym zostały wystawione faktury.
Podatek dochodowy od faktury wystawionej w 2020 roku rozliczamy w kwietniu 2021 roku (marcu 2021 roku przy CIT), co za tym idzie zniszczyć ten dokument można dopiero w 2027 roku.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Uznanie za bezskuteczną umowę darowizny.
Witam, mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...
Czy praca w informatyce wymaga zakładania działalności gospodarczej?
Czy praca w branży informatycznej (programowanie, administrowanie serwerami itp.) w Polsce wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej? Jeżeli tak, na jakiej podstawie prawnej? Jeżeli nie, czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?...
Pytanie dotyczące urlopu rodzicielskiego po zmianach wchodzących 1 sierpnia 2022r.
Dzień dobry. Obecnie przebywam na urlopie z tytułu urodzenia dziecka udzielonego na dotychczasowych zasadach tj. 20tyg. urlopu macierzyńskiego i 32 tyg. urlopu rodzicielskiego. Urlop ten kończy się dnia 7 sierpnia. Czy w tej sytuacji mogę złożyć wniosek o dodatkowe 9 tygodni? Niestety nie mogę doszukać się jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie....

Wyszukiwarka