Działalność gospodarcza

Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem.
Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia?
Chodzi mi o dokładnie:
1. Numer zamówienia
2. Produkty i ich cena
3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu.
Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te dane będą przechowywane np. do 3 miesięcy od realizacji zamówienia?
Chodzi mi o to, że od 2017 roku trochę się tego nazbierało a danych tych w żaden sposób nie wykorzystuje (nie wysyłam również newslettera).
anonim cytuj
23-09-2020
Dokumentacje warto przechowywać zgodnie z:
- terminami przedawnienia roszczeń z umow i roszczeń odszkodowawczych (co najmniej - 3 lata) (np. w kwestii rękojmi);
- procedurami podatkowymi (6 lat - a dokładniej 5 lat od końca roku podatkowego w którym zostały wystawione faktury).
Zatem, zwykłe kwestie dot. Transakcji conajmniej 3 lata.
Faktury - 6 lat.

anonim cytuj
23-09-2020
Mała korekta...
Dokumentację podatkową należy przechowywać przez 5 lat licząc od końca roku w którym upłynął termin zapłaty podatku. Więc w praktyce 6 lat od końca roku podatkowego, w którym zostały wystawione faktury.
Podatek dochodowy od faktury wystawionej w 2020 roku rozliczamy w kwietniu 2021 roku (marcu 2021 roku przy CIT), co za tym idzie zniszczyć ten dokument można dopiero w 2027 roku.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Jak dodać współwłaściciela samochodu?
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to: 1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...
Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.
Witajcie, przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?...
Dziedziczenie.
Czy osoba zmarła, które złożyła wniosek o spadek za życia będzie go dziedziczyć po śmierci. Czy wtedy podział majątku jest bez tej osoby zmarłej? Dowiedziałam się, że raczej dziedziczy skoro w momencie składania wniosku żyła, ale chcę się jeszcze upewnić....
Wypowiedzenie umowy najmu
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...

Wyszukiwarka