Działalność gospodarcza

Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem.
Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia?
Chodzi mi o dokładnie:
1. Numer zamówienia
2. Produkty i ich cena
3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu.
Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te dane będą przechowywane np. do 3 miesięcy od realizacji zamówienia?
Chodzi mi o to, że od 2017 roku trochę się tego nazbierało a danych tych w żaden sposób nie wykorzystuje (nie wysyłam również newslettera).
anonim cytuj
23-09-2020
Dokumentacje warto przechowywać zgodnie z:
- terminami przedawnienia roszczeń z umow i roszczeń odszkodowawczych (co najmniej - 3 lata) (np. w kwestii rękojmi);
- procedurami podatkowymi (6 lat - a dokładniej 5 lat od końca roku podatkowego w którym zostały wystawione faktury).
Zatem, zwykłe kwestie dot. Transakcji conajmniej 3 lata.
Faktury - 6 lat.

anonim cytuj
23-09-2020
Mała korekta...
Dokumentację podatkową należy przechowywać przez 5 lat licząc od końca roku w którym upłynął termin zapłaty podatku. Więc w praktyce 6 lat od końca roku podatkowego, w którym zostały wystawione faktury.
Podatek dochodowy od faktury wystawionej w 2020 roku rozliczamy w kwietniu 2021 roku (marcu 2021 roku przy CIT), co za tym idzie zniszczyć ten dokument można dopiero w 2027 roku.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Błąd sprzedawcy. była zła cena podana i anulował zamówienie, czy może tak zrobić? co w takiej sytuacji?
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój brat z przyszłą bratową chcieli zamówić zaproszenia ślubne. weszli na stronę internetową która ich interesowała i wybrali sobie zaproszenia . Na stronie głównej zaproszenie kosztowało 14 zł, ale po tym jak kliknęło się w dane zaproszenie pokazała się cena około 7 zł lub 7 zł z groszami. Moja bratowa postanowiła zamówić, ponieważ była to duża różnica cenowa i doszła do wniosku, że może jest jakaś Promoc...
udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...
Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Spóźniłam się dwa dni z ubezpieczeniem OC.
Dzień dobry, mam pytanie czy da się coś zrobić, żeby nie ponieść kary pieniężnej. Spóźniłam się dwa dni z ubezpieczeniem OC....

Wyszukiwarka