Jak nabyć działkę od rodziców?

Dzień dobry. Rodzice mojej żony mają działkę budowlaną , którą chcieliby nam przekazać . Jednak żona ma również siostrę , która jest bardzo konfliktowa. W jaki sposób możemy nabyć działkę od rodziców mojej żony, aby jej siostra nie mogła wnosić żadnych roszczeń nawet po śmierci ich rodziców ?
anonim cytuj
08-02-2024
Kupić.
Nawet jeśli za bardzo niska cena, kupić.

anonim cytuj
08-02-2024
Rozumiem , że jeśli dokonamy kupna działki , to siostra nie będzie mogła wnosić żadnych roszczeń np. do zachowku itp. ? Działka całkowicie będzie należeć do nas i ona straci do niej jakiekolwiek prawa ?

anonim cytuj
08-02-2024
Tak.

anonim cytuj
08-02-2024
Z tym, że proszę uważać na zawieranie umów pozornych. Nie jest to zgodne z prawem.

anonim cytuj
08-02-2024
Tzn. ? W jakim sensie umowy pozorne ?

anonim cytuj
08-02-2024
Jeśli zostanie sporządzona umowa kupna sprzedaży. Odprowadzony podatek, ale w rzeczywistości obecny właściciel przekaże działkę nieodpłatnie, jest to umowa pozorna. Mająca na celu uniknięcie skutków prawnych, które wywołałaby darowizna (w tym przypadku uniknięcie zachowku).
W takiej sytuacji, gdy siostra będzie chciała rościć prawa do działki, będzie potrafiła udowodnić, że działka została w rzeczywistości przekazana w formie darowizny - umowę kupna będzie można uznać za nieważną.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie
Chcielibyśmy złożyć do Sądu wniosek o nabycie posiadłości przez zasiedzenie. Wg. wzoru pisma, który otrzymaliśmy w Sądzie - do wniosku należy załączyć m.in.: mapkę nieruchomości, odpis z księgi wieczystej, wypis z rejestru gruntów itp. Niestety tak w Starostwie Powiatowym jak i w Urzędzie Gminy przekazano Nam, że jako osoby nie będące właścicielami posiadłości na papierze, nie możemy uzyskać takich dokumentów. Co w takiej sytuacji? Jak uzyskać w...
Podrobiony testament.
Sprawa spadkowa. Otworzony testament, który w 100% nie jest napisany i podpisany przez daną osobę. Napisany na kawałku kartki. Znam pismo i wiem że jest to podrobione. Jak to udowodnić? Sprawa jest odroczona, testament zakwestionowany. Co dalej? Wszystko według testamentu przepisane na siostrę....
Policjany naruszył moją prywatnosć.
Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym...
Rozwód
W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu. Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy. Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie. Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugi...

Wyszukiwarka