Jak nabyć działkę od rodziców?

Dzień dobry. Rodzice mojej żony mają działkę budowlaną , którą chcieliby nam przekazać . Jednak żona ma również siostrę , która jest bardzo konfliktowa. W jaki sposób możemy nabyć działkę od rodziców mojej żony, aby jej siostra nie mogła wnosić żadnych roszczeń nawet po śmierci ich rodziców ?
anonim cytuj
08-02-2024
Kupić.
Nawet jeśli za bardzo niska cena, kupić.

anonim cytuj
08-02-2024
Rozumiem , że jeśli dokonamy kupna działki , to siostra nie będzie mogła wnosić żadnych roszczeń np. do zachowku itp. ? Działka całkowicie będzie należeć do nas i ona straci do niej jakiekolwiek prawa ?

anonim cytuj
08-02-2024
Tak.

anonim cytuj
08-02-2024
Z tym, że proszę uważać na zawieranie umów pozornych. Nie jest to zgodne z prawem.

anonim cytuj
08-02-2024
Tzn. ? W jakim sensie umowy pozorne ?

anonim cytuj
08-02-2024
Jeśli zostanie sporządzona umowa kupna sprzedaży. Odprowadzony podatek, ale w rzeczywistości obecny właściciel przekaże działkę nieodpłatnie, jest to umowa pozorna. Mająca na celu uniknięcie skutków prawnych, które wywołałaby darowizna (w tym przypadku uniknięcie zachowku).
W takiej sytuacji, gdy siostra będzie chciała rościć prawa do działki, będzie potrafiła udowodnić, że działka została w rzeczywistości przekazana w formie darowizny - umowę kupna będzie można uznać za nieważną.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Urlop wypoczynkowy.
Mam troszkę zagmatwaną sprawę z urlopem. Zakończyłem pracę w firmie A listopada tego roku. Urlop wykorzystałem na koniec umowy 9 dni i tak mam na świadectwie pracy. Pracę w firmie B (na ich prośbę) rozpocząłem będąc formalnie na urlopie w firmie A czyli 19 listopada. Teraz wg. świadectwa pracy mam jeszcze 17 dni urlopu. Jednak w firmie B pracuję od kwietnia czyli powinienem mieć 20 dni urlopu proporcjonalnie do okresu zatrudnienia. To ile mam...
Ubezpieczenie OC na osobę?
Partner pożycza mi samochód, którego jest współwłaścicielem, drugą właścicielką jest jego matka. Wiem, że w przypadku kolizji z mojej winy, ich rata za ubezpieczenie podlega re kalkulacji, czego chciałabym uniknąć. Czy mogę wykupić prywatne OC (na osobę) i w przypadku kolizji z mojej winy, uszkodzenia np. innego samochodu, mogę odmówić pokrycia kosztów odszkodowania z tytułu OC zarejestrowanego na auto i wnosić o odszkodowanie z OC prywatnego? W...
Kilkukrotna kradziez w sklepie
Witam. Z kamer monitoringu wynikla kilkuktrotna kradziez przedmiotow na kwote ponizej 800zl. Jakiej kary sie spodziewac?...
Wypowiedzenie umowy najmu w zimę.
Mam mieszkanie które wynajmuję rodzinie z dzieckiem. Czy jest możliwe ze jeśli wypowiem umowę najmu to zimą oni mogą odmówić wyprowadzki? Teściowa idzie na operacje i chcemy ją sprowadzić blisko nas - mąż jest jedynakiem, teściowa wdowa w zaawansowanym wieku i po operacji będzie potrzebować naszej pomocy a obecnie mieszka dość daleko. Słyszałam ze ponoć zimą mogą odmówić a ja nic nie będę mogła zrobić. Zwykła umowa najmu bez notariusza, podatek ...

Wyszukiwarka