Jak nabyć działkę od rodziców?

Dzień dobry. Rodzice mojej żony mają działkę budowlaną , którą chcieliby nam przekazać . Jednak żona ma również siostrę , która jest bardzo konfliktowa. W jaki sposób możemy nabyć działkę od rodziców mojej żony, aby jej siostra nie mogła wnosić żadnych roszczeń nawet po śmierci ich rodziców ?
anonim cytuj
08-02-2024
Kupić.
Nawet jeśli za bardzo niska cena, kupić.

anonim cytuj
08-02-2024
Rozumiem , że jeśli dokonamy kupna działki , to siostra nie będzie mogła wnosić żadnych roszczeń np. do zachowku itp. ? Działka całkowicie będzie należeć do nas i ona straci do niej jakiekolwiek prawa ?

anonim cytuj
08-02-2024
Tak.

anonim cytuj
08-02-2024
Z tym, że proszę uważać na zawieranie umów pozornych. Nie jest to zgodne z prawem.

anonim cytuj
08-02-2024
Tzn. ? W jakim sensie umowy pozorne ?

anonim cytuj
08-02-2024
Jeśli zostanie sporządzona umowa kupna sprzedaży. Odprowadzony podatek, ale w rzeczywistości obecny właściciel przekaże działkę nieodpłatnie, jest to umowa pozorna. Mająca na celu uniknięcie skutków prawnych, które wywołałaby darowizna (w tym przypadku uniknięcie zachowku).
W takiej sytuacji, gdy siostra będzie chciała rościć prawa do działki, będzie potrafiła udowodnić, że działka została w rzeczywistości przekazana w formie darowizny - umowę kupna będzie można uznać za nieważną.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Kto płaci przy wyroku administracyjnym?
Złożyłam do wsa skargę na dyrektora szkoły. Sad uznał skargę i zasadził od dyrektora zwrot kosztów. Mam pytanie czy dyrektor płaci z własnej kieszeni czy z pieniędzy publicznych. I jakie są regulacje bo słyszałam gdzieś ze nie można za kogoś płacić wyroków tylko przegrany musi zapłacić sam. Dostałam przekazem pieniądze za dwa wyroki ale nadawca jest nie dyrektor z imienia i nazwiska tylko szkoła. Czy to jest zgodne z prawem?...
Darowizna i skarga pauliańska.
Witam, znajoma otrzymała od ojca darowiznę nieruchomości 12.06.2018r. Teraz otrzymała informację z firmy windykacyjnej KRUK o zadłużeniu ojca w kwocie ponad 200 tyś zł oraz, że został złożony pozew do sądu w dniu 07.06.2023r. ze skargą pauliańską. Czy zwrot darowizny uchroni ją przed spłatą ? jeszcze zapytanie: nieruchomość nie jest warta tej kwoty zadłużenia, a sąd wyda nakaz to czy pozostałą różnicę będzie musiała spłacać ?...
Brak ciągłości umów przy zakupie auta.
Mam takie luźne pytanie, jakie przepisy wymagają, żeby przy rejestracji auta mieć ciągłość umów, jeżeli ostatni właściciel nie jest wpisany w dowód? Przecież w WK powinna być informacja, kto był dotychczasowym właścicielem, bo jest obowiązek zgłoszenia. Dodatkowo sprzedawca oświadcza, że jest właścicielem sprzedawanego pojazdu i że pojazd jest wolny od wad prawnych....
Kupowanie/ posiadanie narkotyków.
Witam serdecznie. Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...

Wyszukiwarka