Witam, narzeczony zamontował monitoring w domu (salon, kuchnia, przedpokój) bez mojej zgody jestem praktycznie cały czas obserwowana, tłumaczy się tym że za mną tęskni jak go nie ma (pracuje jako kierowca od pon do pt w delegacjach)oraz że chce mieć pewność że z nikim się nie spotykam w tym czasie. Jest chorobliwie zazdrosny, co weekend sprawdza mój telefon czy z kimś pisałam. Gdy dzwoni a ja nie odbiore telefonu lub nr jest zajęty robi mi awanture. Czuję się niekomfortowo wiedząc że przez większą część dnia jestem podglądana i nagrywana. Czy on ma prawo bez mojej zgody mnie podglądać i nagrywać. Monitoring rejestruje zarówno obraz jak i dźwięk.
anonim cytuj
07-09-2020
Nie, narzeczony nie ma prawa nagrywać Cię i podglądać bez Twojej zgody. Jest to przemoc psychiczna. Masz prawo wymontować kamery.
anonim cytuj
07-09-2020
Montować może sobie co chce tak samo jak Ty masz prawo to zdemontować skoro tam mieszkasz.
Porozmawiaj z nim niech idzie na terapie jakąś to nie jest normalne.
anonim cytuj
07-09-2020
Jako właściciel domu czy mieszkania może robić takie rzeczy,proszę się jednak zastanowić czy Pani chce nadal być w takim związku bez zaufania z ciągłą kontrolą i awanturami,na dzień dzisiejszy nie wróży to nic dobrego na przyszłość dla Was,,,jak żyć?Zamknięta w klatce pod ciągłą kontrolą,trochę chore,ale to Pani musi podjąć decyzję co dalej i czy Pani chce w tym uczestniczyć.Od miłości do nienawiści jeden krok,proszę się poważnie zastanowić.
W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?...
Dzień dobry. Mam problem z moją byłą księgową.
Temat mocno skomplikowany.
Mianowicie, wypowiedziałem „umowę”, której prawdopodobnie (jakkolwiek to zabrzmi) jej nie podpisywaliśmy (ja & księgowa). Wręcz nie przypominam sobie takiego faktu, poza tym był ze mną brat, który również ma pustkę w tym temacie.
Od miesiąca wypisuję do księgowej o podesłanie skanu, podpisanej umowy - niestety, wysyła ale ucięty PDF bez żadnych pieczątek, podpisów.
...
W postepowaniu spadkowym po mamie otrzymałam z bratem gospodarstwo po 1/2 części. Chcemy obecnie znieść tą współwłasność za obopólną zgodą. Jak to zrobić? Słyszałam, że koszta są dużo niższe jeżeli zrobimy to przez sąd a niżeli u notariusza . Jakie są różnice miedzy zniesieniem przez sąd a u notariusza oprócz kosztów ?...
Szanowni Państwo,
proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO.
Krótki opis:
- opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności,
- osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować,
- opiekun nie podejmuje pracy ze względu ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: