Witam, narzeczony zamontował monitoring w domu (salon, kuchnia, przedpokój) bez mojej zgody jestem praktycznie cały czas obserwowana, tłumaczy się tym że za mną tęskni jak go nie ma (pracuje jako kierowca od pon do pt w delegacjach)oraz że chce mieć pewność że z nikim się nie spotykam w tym czasie. Jest chorobliwie zazdrosny, co weekend sprawdza mój telefon czy z kimś pisałam. Gdy dzwoni a ja nie odbiore telefonu lub nr jest zajęty robi mi awanture. Czuję się niekomfortowo wiedząc że przez większą część dnia jestem podglądana i nagrywana. Czy on ma prawo bez mojej zgody mnie podglądać i nagrywać. Monitoring rejestruje zarówno obraz jak i dźwięk.
anonim cytuj
07-09-2020
Nie, narzeczony nie ma prawa nagrywać Cię i podglądać bez Twojej zgody. Jest to przemoc psychiczna. Masz prawo wymontować kamery.
anonim cytuj
07-09-2020
Montować może sobie co chce tak samo jak Ty masz prawo to zdemontować skoro tam mieszkasz.
Porozmawiaj z nim niech idzie na terapie jakąś to nie jest normalne.
anonim cytuj
07-09-2020
Jako właściciel domu czy mieszkania może robić takie rzeczy,proszę się jednak zastanowić czy Pani chce nadal być w takim związku bez zaufania z ciągłą kontrolą i awanturami,na dzień dzisiejszy nie wróży to nic dobrego na przyszłość dla Was,,,jak żyć?Zamknięta w klatce pod ciągłą kontrolą,trochę chore,ale to Pani musi podjąć decyzję co dalej i czy Pani chce w tym uczestniczyć.Od miłości do nienawiści jeden krok,proszę się poważnie zastanowić.
Witam, potrzebuję pomocy.
Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?...
Dzień dobry
Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc:
Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: