wynajem mieszkania, brak przedłużonej umowy

Witam. Mamy z rodzicami taki problem. Od kilku lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Pierwszą umowę podpisaliśmy w 2015 roku na 5 lat. Z końcem 2019 roku ta umowa wygasła, gdyż była na czas określony. Mamy koniec maja 2020 roku i właściciel do dnia dzisiejszego nie dał nam nowej umowy mimo, że upominaliśmy się o nią już nie pamiętam ile razy. Mieszkanie jest w dobrym stanie, płatności są regulowane. Zawsze nas jakoś zbywa jak się upominamy (zapomniał wydrukować, zapomniał, problemy osobiste itp). Nigdy nam nie powiedział, że nie przedłuży umowy - wręcz przeciwnie. Od 2 miesięcy się do nas nie odzywał, dziś przesłał tylko rachunki za energię za ostatnie 2 miesiące do zapłacenia. Tak na prawdę trochę się obawiamy, gdyż mieszkamy na dziko. Jedyne co mamy to jego smsy oraz maile z zapewnieniem, że umowa będzie przygotowana do podpisania. Proszę powiedzcie czy nam coś grozi za to? Gdzie to zgłosić? Jakie konsekwencje poniesie właściciel mieszkania za takie coś?
anonim cytuj
06-09-2020
Nic nie grozi, aktualnie wynajmujecie Państwo mieszkanie na zasadzie ustnej umowy użyczenia. Warunki tej umowy można założyć że są takie jak poprzedniej.

anonim cytuj
06-09-2020
W tej chwili macie po prostu umowę na czas nieoznaczony. Mówi o tym art. 674 kc. Nikt was nie wyrzuci. Właściciel nie ma takiego prawa.

anonim cytuj
06-09-2020

Sugerowane Tematy

Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...
Czy komornik może zabrać coś z najniższej krajowej?
Mam pytanie odnośnie zajęcia przez komornika. Mam długi z tytułu niespłaconych pożyczek, dostałem też informację o zajęciu części mieszkania. Czy jeśli dostaję najniższą krajową (a więc minimum) to czy komornik może coś z tego ruszyć (zabrać jakąś część)?...
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Kable energetyczne na działce.
Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od d...

Wyszukiwarka