wynajem mieszkania, brak przedłużonej umowy

Witam. Mamy z rodzicami taki problem. Od kilku lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Pierwszą umowę podpisaliśmy w 2015 roku na 5 lat. Z końcem 2019 roku ta umowa wygasła, gdyż była na czas określony. Mamy koniec maja 2020 roku i właściciel do dnia dzisiejszego nie dał nam nowej umowy mimo, że upominaliśmy się o nią już nie pamiętam ile razy. Mieszkanie jest w dobrym stanie, płatności są regulowane. Zawsze nas jakoś zbywa jak się upominamy (zapomniał wydrukować, zapomniał, problemy osobiste itp). Nigdy nam nie powiedział, że nie przedłuży umowy - wręcz przeciwnie. Od 2 miesięcy się do nas nie odzywał, dziś przesłał tylko rachunki za energię za ostatnie 2 miesiące do zapłacenia. Tak na prawdę trochę się obawiamy, gdyż mieszkamy na dziko. Jedyne co mamy to jego smsy oraz maile z zapewnieniem, że umowa będzie przygotowana do podpisania. Proszę powiedzcie czy nam coś grozi za to? Gdzie to zgłosić? Jakie konsekwencje poniesie właściciel mieszkania za takie coś?
anonim cytuj
06-09-2020
Nic nie grozi, aktualnie wynajmujecie Państwo mieszkanie na zasadzie ustnej umowy użyczenia. Warunki tej umowy można założyć że są takie jak poprzedniej.

anonim cytuj
06-09-2020
W tej chwili macie po prostu umowę na czas nieoznaczony. Mówi o tym art. 674 kc. Nikt was nie wyrzuci. Właściciel nie ma takiego prawa.

anonim cytuj
06-09-2020

Sugerowane Tematy

Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza?
Jak odnaleźć testament sporządzony około 2009 roku u notariusza? Wiadomo jedynie w jakim mieście był notariusz, ale nie wiadomo na pewno kto to był, wiadomo kto był testatorem i spadkobiercą i na tym wiedza się kończy. Elektroniczny rejestr testamentów powstał dwa lata później. Notariusz u którego prawdopodobnie został sporządzony testament odpowiedział, że po 10 latach przekazuje wszystkie akta do sądu i już śladu po testamencie u siebie n...
Współwłaściciel odmawia udostępnienia samochodu.
Witam. Jestem współwłaścicielem samochodu wraz z byłą partnerką. Partnerka odeszła, zabierając m.in. nasz samochód na posesję jej matki w innym mieście. Zabrała także wszystkie dokumenty, w tym moją kopię umowy kupna-sprzedaży, lecz jestem wpisany jako współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Kilkukrotnie zażądałem przez telefon, SMS i email, aby udostępniła mi auto na kilka dni - odmawia. Zabrania także wejścia na posesję. Za...
Spadek działki
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....
Odrzucenie spadku.
Dziś rano dowiedzieliśmy się, że żony wujek zmarł zostawiając długi, żona zgubiła dowód. Co robić by zrzec się spadku? Zostało niewiele czasu. Czy da się to zrobić u notariusza bez dowodu bądź jakoś inaczej? Nie ma innego dokumentu ze zdjęciem....

Wyszukiwarka