Witam. Mamy z rodzicami taki problem. Od kilku lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Pierwszą umowę podpisaliśmy w 2015 roku na 5 lat. Z końcem 2019 roku ta umowa wygasła, gdyż była na czas określony. Mamy koniec maja 2020 roku i właściciel do dnia dzisiejszego nie dał nam nowej umowy mimo, że upominaliśmy się o nią już nie pamiętam ile razy. Mieszkanie jest w dobrym stanie, płatności są regulowane. Zawsze nas jakoś zbywa jak się upominamy (zapomniał wydrukować, zapomniał, problemy osobiste itp). Nigdy nam nie powiedział, że nie przedłuży umowy - wręcz przeciwnie. Od 2 miesięcy się do nas nie odzywał, dziś przesłał tylko rachunki za energię za ostatnie 2 miesiące do zapłacenia. Tak na prawdę trochę się obawiamy, gdyż mieszkamy na dziko. Jedyne co mamy to jego smsy oraz maile z zapewnieniem, że umowa będzie przygotowana do podpisania. Proszę powiedzcie czy nam coś grozi za to? Gdzie to zgłosić? Jakie konsekwencje poniesie właściciel mieszkania za takie coś?
anonim cytuj
06-09-2020
Nic nie grozi, aktualnie wynajmujecie Państwo mieszkanie na zasadzie ustnej umowy użyczenia. Warunki tej umowy można założyć że są takie jak poprzedniej.
anonim cytuj
06-09-2020
W tej chwili macie po prostu umowę na czas nieoznaczony. Mówi o tym art. 674 kc. Nikt was nie wyrzuci. Właściciel nie ma takiego prawa.
Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi ...
Czy jeśli osoba, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, umrze przed osobą, którą ma utrzymywać do śmierci umrze przed nim? Dzieci dziedziczą umowę dożywocia czy wchodzi to do spadku ?...
Witam proszę o poradę :
Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników.
Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział.
Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik"
Jest ...
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku)
Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: