Witam. Mamy z rodzicami taki problem. Od kilku lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Pierwszą umowę podpisaliśmy w 2015 roku na 5 lat. Z końcem 2019 roku ta umowa wygasła, gdyż była na czas określony. Mamy koniec maja 2020 roku i właściciel do dnia dzisiejszego nie dał nam nowej umowy mimo, że upominaliśmy się o nią już nie pamiętam ile razy. Mieszkanie jest w dobrym stanie, płatności są regulowane. Zawsze nas jakoś zbywa jak się upominamy (zapomniał wydrukować, zapomniał, problemy osobiste itp). Nigdy nam nie powiedział, że nie przedłuży umowy - wręcz przeciwnie. Od 2 miesięcy się do nas nie odzywał, dziś przesłał tylko rachunki za energię za ostatnie 2 miesiące do zapłacenia. Tak na prawdę trochę się obawiamy, gdyż mieszkamy na dziko. Jedyne co mamy to jego smsy oraz maile z zapewnieniem, że umowa będzie przygotowana do podpisania. Proszę powiedzcie czy nam coś grozi za to? Gdzie to zgłosić? Jakie konsekwencje poniesie właściciel mieszkania za takie coś?
anonim cytuj
06-09-2020
Nic nie grozi, aktualnie wynajmujecie Państwo mieszkanie na zasadzie ustnej umowy użyczenia. Warunki tej umowy można założyć że są takie jak poprzedniej.
anonim cytuj
06-09-2020
W tej chwili macie po prostu umowę na czas nieoznaczony. Mówi o tym art. 674 kc. Nikt was nie wyrzuci. Właściciel nie ma takiego prawa.
Witam. Mieszkam w bloku 35 letnim, sąsiedzi piętro niżej rozpoczęli generalny remont mieszkania używając ciężkiego sprzętu usuwając ściany nośne i działowe(zawęzili ściany, część zbrojenia również usunęli) w wyniku czego u mnie popękały ściany w 4 pokojach. Spółdzielnia umywa ręce. Gdzie mogę się udać i co zrobić? Z góry dziękuję za pomoc....
Czy ojciec może przelewać alimenty na konto pełnoletniego dziecka , czy nadal na konto matki. Dziecko studiuje w innym mieście niż matka i mieszka w akademiku....
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...
Cześć,
w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł:
- świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych
- poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych
- zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej
W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu d...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: