opieka nad chorym dzieckiem - zwrot zasiłku+odsetki

W momencie gdy byłam na zwolnieniu na opieke nad chorym dzieckie. u mnie w pracy zatrudnionych było ponad 20 osób, więc księgowa wypłaciła wynagrodzenie za okres opieki nad chorym dzieckiem. Po miesiącu ZUS również wypłacił mi zasiłek za opieke nad dzieckiem chorym. Teraz zus domaga się zwrotu zasiłku i doliczył odsetki. Błąd wyniknął z winy księgowej. Co mogę zrobić w danej sytuacji? Zwrot pieniędzy OK ale odsteki mam płacić, skoro to księgowa się pomyliła?
anonim cytuj
05-09-2020
Napisać do pracodawcy o sprostowanie z wyjaśnieniem sytuacji i wnioskować o obciążenie osoby odpowiedzialnej.
Jesli to nie pomoże - zostaje sąd.
Najlepiej porozmawiać z pracodawcą i przy okazji wnioskować o kopie dokumentów dotyczących sprawy (kopia z akt pracowniczych - muszą to wydać).

anonim cytuj
05-09-2020

Sugerowane Tematy

Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.
Dzień dobry, Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie...
Zniesienie współwłasności samochodu.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
W jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego?
Mam pytanie w jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego? Na jakiej podstawie sąd orzeka o winie? Nie mam żadnych dowodów na sytuację, które miały miejsce w małżeństwie - totalny brak współżycia, ignorowanie, chamstwo, traktowanie domu jak hotelu, nałogowe granie w gry komputerowe. Trwam w tym związku ze względów finansowych, mąż podejrzewam również bo nie łączą nas kompletnie ża...
Problem z sąsiedztwem.
Emerytka mieszka sama w swoim mieszkaniu 30 lat. Niedawno piętro niżej wprowadziła się starsza kobieta, która co jakiś czas zgłasza na policję, że emerytka hałasuje, zakłóca jej spokój, a teraz że emerytka jej grozi. Pod adresem emerytki nigdy nie było interwencji policji. Starsza kobieta jest bez rodziny i ma przydzieloną opiekunkę, jest osobą niedosłyszącą i prawdopodobnie ma zaburzenia psychicznie - wszyscy sąsiedzi o tym wiedzą. Pytanie co ...

Wyszukiwarka