500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ

Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że wojewoda stwierdzi że krajem do wypłaty ma być Holandia mimo że ojciec dziecka nie składał tam żadnych dokumentów o zasiłek na syna i będę musiała zwracać pieniądze od stycznia bo od wtedy ojciec dziecka przebywa za granicą?? Kontaktowałam się z radcą prawnym który powiedział że skoro dziecko ja wychowuje i to ja sprawuje opiekę to mi się należą te świadczenia. Ale napisałam tu bo może ktoś miał podobną sytuację ?
anonim cytuj
18-07-2020
Tak jest. Świadczenia jako pierwsze powinno wypłacać państwo w który przebywa rodzic pracujacy. Nic w tym dziwnego. Niech ojciec dzoecka wystąpi w Holandii o pismo że nie otrzymuje tam żadnych świadczeń socjalnych /prorodzinnych na dzieci

anonim cytuj
18-07-2020
Pierwszeństwo wypłaty świadczeń ma Państwo w którym odprowadzane są podatki. Od stycznia niesłusznie pobierala pani 500 plus w Polsce. Trzeba będzie to zwrócić wraz z odsetkami.

anonim cytuj
18-07-2020

Sugerowane Tematy

Podwójne ubezpieczenie pojazdu.
Mam taki problem a mianowicie zakupiłem polisę OC z jednej z porównywarek OC, zostało opłacone i OC działa od 5-06-2023, lecz później po fakcie zacząłem rozglądać się za innymi ubezpieczeniami i skalkulowałem inną ofertę, tylko żeby zapłacić niższą cenę i zakres ubezpieczenia, widocznie coś nieświadomie naklikałem. Teraz Ubezpieczalnia wysyła mi ponaglenia do zapłaty drugiej składki polisy. Gdy zadzwoniłem, powiedziano mi, że miał Pan 30 dni na o...
Sprzedaż działki otrzymanej w spadku.
Niedawno umarł mój tata i zostałam z mamą i bratem. Babcia z dziadkiem dawno nie żyją. Tata miał dwóch braci. Chcą sprzedać działkę po dziadkach. Wczoraj zadzwonił jeden z braci do mojej mamy i powiedział jej, że oni również mają udział w części mojego taty i dzieli się ona pomiędzy moją mamą, nami (mną i bratem) oraz braćmi taty. Powiedzieli że mają również prawo do samochodu taty. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy to prawda? Razem z bratem chci...
Dopłata za dojazd do pracy.
Mam pytanie czy mogę złożyć jakieś pismo do dyrektora firmy w sprawie dopłaty za dojazd (przejeżdżam codziennie przez 3 powiaty) oraz czy mogę również złożyć jakieś pismo o dofinansowanie do studiów zaocznych (skończyłam licencjat i pracowałam w firmie w połowie licencjatu, a teraz kontynuuje naukę i robię magistra)?...
Wypłata kwoty za szkodę całkowitą.
Problem z ubezpieczycielem. Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej. Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...

Wyszukiwarka