500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ

Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że wojewoda stwierdzi że krajem do wypłaty ma być Holandia mimo że ojciec dziecka nie składał tam żadnych dokumentów o zasiłek na syna i będę musiała zwracać pieniądze od stycznia bo od wtedy ojciec dziecka przebywa za granicą?? Kontaktowałam się z radcą prawnym który powiedział że skoro dziecko ja wychowuje i to ja sprawuje opiekę to mi się należą te świadczenia. Ale napisałam tu bo może ktoś miał podobną sytuację ?
anonim cytuj
18-07-2020
Tak jest. Świadczenia jako pierwsze powinno wypłacać państwo w który przebywa rodzic pracujacy. Nic w tym dziwnego. Niech ojciec dzoecka wystąpi w Holandii o pismo że nie otrzymuje tam żadnych świadczeń socjalnych /prorodzinnych na dzieci

anonim cytuj
18-07-2020
Pierwszeństwo wypłaty świadczeń ma Państwo w którym odprowadzane są podatki. Od stycznia niesłusznie pobierala pani 500 plus w Polsce. Trzeba będzie to zwrócić wraz z odsetkami.

anonim cytuj
18-07-2020

Sugerowane Tematy

Zachowek od testamentu.
Babcia spisała przed śmiercią u notariusza testament. Miała 3 córki. Dwie z nich żyją, jedna z nich zmarła w 2020 roku (moja mama). Babcia zmarła w zeszłym roku. W testamencie ujęte są tylko dwie córki, które żyją i dziedziczą spadek każda po połowie. Moja mama ma dwoje dzieci. Czy mogę w związku z tym ubiegać się o zachowek? Rodzina twierdzi, że absolutnie nie, bo mama przecież nie żyje....
Towar niezgodny z opisem.
Zakupiłem telefon na Allegro, nie była to aukcja tylko zwykłe kup teraz. Poniżej wklejam dokładny opis aukcji: "Mam do sprzedania świetny telefon jakim jest LG G2. Telefon użytkowałem przez 10 miesięcy. Zakupiony został przeze mnie w polskim sklepie. Posiadam fakturę VAT oraz 13 miesięczną gwarancję. Telefon sprzedaję z racji zakupu innego modelu. Urządzenie chodzi płynnie, nie zawiesza się, ogólnie jest sprawne w 100%. Jego stan oceniam na...
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...
czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca?
Witam. Piszę do Was z zapytanie czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca. Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie. A Szef nie chce mi zapłacić za wykorzystany jeden dzień który wzięłam na dziecko. Wiem że na chore dziecko jak mam opiekę to płaci ZUS (jeśli nie ma zatrudnionych 20 osób). Z góry dziękuję....

Wyszukiwarka