Rozwód a długi.

Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
anonim cytuj
19-11-2023
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy można pracować na urlopie wychowawczym?
Dzień dobry, chciałam zapytać czy w czasie przebywania na urlopie wychowawczym mogę podjąć pracę zdalną? Jestem na wychowawczym od września zeszłego roku i mam możliwość podjęcia pracy zdalnej na umowę zlecenie. Prawie pełny etat jednak praca na tyle nie zajmująca, że mogę w jej czasie być w córką normalnie w domu....
Za duża kwota w przelewie (prośba o zwrot)
Witam, co zrobić w sytuacji gdy przelało się za dużo pieniędzy. Otóż sytuacja wygląda tak. Mój wujek lat 75, zamiast przelać 40,41, przelał 4041 zł do PGNiG. Oczywiście nie wstrzymał przelewu w banku, bo nie widział, że tak można. Dwa tygodnie temu napisaliśmy wiadomość do PGNiG o zwrot pieniędzy, ale do dziś brak odpowiedzi z ich strony a także brak przelanych pieniędzy. Co w takiej sytuacji? Czy te pieniądze ja już stracone ? Czy można ich jako...
Reklamacja rozdartej paczki w firmie kurierskiej.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo. Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić? Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...

Wyszukiwarka