Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.
Niecały miesiąc temu uczestniczyłam w stłuczce. Dziewczyna wjechała w tył mojego auta.
Była policja, dostała mandat, podała mi swoje dane, polisę itp
Próbowaliśmy zgłosić szkodę, ubezpieczyciel mówił, że wyglada jakby ona nie opłaciła raty i jest problem ale postara się coś zrobić i oddzwoni.
Dziś wyszło, że jej polisa w ogóle nie jest ważna, a to co mi podała to jest propozycja polisy.
zdzwoniliśmy się, jej facet zobowiązał się spłacić na...
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie?
Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Witam,
Jak wygląda teraz sytuacja egzekwowania długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego? Posiadam tam jakieś 760zł do oddania za mandaty ale znalazłem informację, że wszelkie egzekucje z ZUSu, skarbówki etc. są wstrzymane ze względu na stan epidemii. Czy to jest prawda? Jak to się ma w rzeczywistości? Dodam, że chciałem to zapłacić ale po prostu dało by mi to odwlec w czasie i miałbym więcej "pieniążków" na święta.
Pozdraw...
Jestem właścicielem mieszkania, które jest objęte spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu. Ostatnio dowiedziałem się, że warto założyć numer KW (księgę wieczystą) dla mojego mieszkania, aby zabezpieczyć swoje prawa własnościowe. Niestety, nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie, więc chciałbym prosić o pomoc od osób z większym doświadczeniem prawniczym.
Mam kilka konkretnych pytań:
1. Jakie są kroki, które muszę podjąć, aby założyć ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: