Rozwód a długi.

Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
anonim cytuj
19-11-2023
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy należą mu się pieniądze?
Szukam pomocy na nurtujące mnie pytanie. Otóż moi rodzice ponad 20 lat temu odpisali mnie i mojemu mężowi dom. Mojemu bratu kupili mieszkanie w mieście (wyłącznie z umeblowaniem). Uważali, że to będzie sprawiedliwy podział. Po kilku latach brat sprzedał to mieszkanie i wspólnie z żoną kupili inne mieszkanie, które znowu po iluś tam latach zabrał komornik za długi brata. Brat zmarł 2 lata temu a teraz jego syn żąda ode mnie spłaty, i ma pretensje,...
Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.
Dzień dobry, Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie...
Samochód z wadą prawną.
Kupiłem auto jakiś czas temu, dzisiaj próbując je przerejestrować okazało się, że nie mogę tego zrobić, gdyż poprzedni właściciel nie dopilnował podpisu współwłaściciela pojazdu od którego nabył auto. Jaka jest szansa na odstąpienie od umowy bądź zwrot pieniędzy po półtora roku czasu od kupna?...
Zleceniodawca zgubił moją umowę zlecenie.
Sprawa wygląda tak, że pracodawca zgubił moją umowę zlecenie przez co robiłem "na czarno" przez parę dni i inne kombinowania, podpisywanie umowy w stylu takim, że ja wypełniam i oddaje pustą i oni sobie coś wpisują (nawet nie wiem co). Już stwierdziłem, że mam tego dość, podziękowałem za współpracę i wysłałem numer konta bankowego. Pracodawca odpisał "A ten numer to po co?" Pewnie nie będzie chciał mi zapłacić. Pytanie do was,...

Wyszukiwarka