Rozwód a długi.

Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
anonim cytuj
19-11-2023
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Prawo do milczenia - kiedy mogę z niego skorzystać?
Czytałem ostatnio na temat "prawa do milczenia" w kontekście postępowania karnego. Zastanawiam się, kiedy i w jakich okolicznościach mogę skorzystać z tego prawa? Czy mogę odmówić zeznań w dowolnym momencie, czy są jakieś ograniczenia? Czy korzystanie z prawa do milczenia może być później użyte przeciwko mnie w sądzie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc....
Rozwód i podział majątku.
Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa? W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić?...
Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...

Wyszukiwarka