Rozwód a długi.

Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
anonim cytuj
19-11-2023
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Co grozi za nie poinformowanie pracodawcy o ciąży?
Jestem w dosyć trudnej sytuacji, aktualnie poszukuje pracy, jednocześnie dowiedziałam się ze jestem w ciąży. Potrzebuje pracy, aktywności zawodowej, zdaje sobie sprawę z tego ze jestem zdolna do pracy i nie chce się bawić z zatrudnienie dla zwolnienia lekarskiego tylko normalnie pracować. Czy wobec tego mogę normalnie podjąć zatrudnienie na jakakolwiek umowę? Zdaje sobie sprawę ze jeśli podczas rozmowy rekrutacyjnej powiem o ciąży to tej pracy ni...
Wstrzymanie alimentów.
Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę. W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formal...
Czy matka może odrzucic spadek za dziecko?
Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??...
Kara za niezawiadomienie policji o przestępstwie.
Ponad 3 msce temu u mnie w domu na imprezie jeden z gości pod wpływem alkoholu zabrał moje auto pokryjomu przejechał dosyć spory kawałek i się nim rozbił. Pojechałem ze znajomymi go wyratować czyli zamówiliśmy lawetę i nie zgłaszaliśmy tego na policje. Spisałem z nim umowę że w ciągu 3mscy ma mi spłacić samochód. Niedługo po tym wydarzeniu on i tak poszedł siedzieć tyle tylko że za alimenty. I tak 3msce minęły w ciągu których miałem być spłacony ...

Wyszukiwarka