Rozwód a długi.

Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
anonim cytuj
19-11-2023
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy przez pracodawcę.
Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowią...
Jak rozwiązać umowę o pracę ?
Jestem zatrudniony na umowie o pracę powyżej 3 lat. Od prawie pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim. Niedługo kończy mi się okres chorobowy 182 dni. Choroba nie jest przyczyną wykonywanego zawodu, jednak uniemożliwia jego dalsze wykonywanie. W jaki sposób sprawnie i szybko rozwiązać umowę o pracę bez długiego okresu wypowiedzenia, gdyby pracodawca nie zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron? Mam ponadto niewykorzystany nawet j...
Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?
Witam, mam pytanie. Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?...
Pełnomocnictwo bez mojej zgody.
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata. Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody? Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...

Wyszukiwarka