Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.
Podpisałam rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Dziś dostałam propozycję zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy. Czy może być w tym jakiś haczyk prawny? Mam jeszcze 3 tygodnie zaległego urlopu. Czy zwolnienie zmoże być podpisane tylko na okres przed urlopem a potem będę zmuszona wybrać zaległy urlop czy raczej nie jest to praktykowane i jeśli już zwalniają od obowiązku świadczenia pracy to do końca okresu wypowiedzenia i wtedy urlo...
Mieszkam na dużym osiedlu, mamy wspólnotę mieszkaniową. Na osiedlu znajduje się plac zabaw. Pewna grupa mieszkańców postanowiła na placu zabaw dobudować piaskownicę co też uczyniła. Przywieźli własne materiały, sprzęt, piasek i w jeden wieczór wykopali dół, wypełnili piaskiem i ogrodzili.
Pytanie jakie się rodzi to czy taka ingerencja w części wspólne może nieść za sobą jakieś nieporządane skutki? Zastanawiamy się czy np. w przypadku wypadku ub...
Czy rodzic płacący alimenty i pobierający jakieś dodatki w pracy na dzieci może te dodatki przekazać jako część należnych alimentów czy jednak musi dodatki przekazać niezależnie od zapłaconych alimentów. Wogóle co można wliczyć w sumę płaconych alimentów?...
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: