Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.
Witajcie,
Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...
Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie?
W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej....
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
Mam taki problem.
W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego.
W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: