Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.
Dzień dobry.
W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku....
Dzień dobry.
Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów...
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci.
Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też.
Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp
Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje
Ale chodzi mi o to jak będzie z roz...
Czy jest możliwy dobrowolny zwrot darowizny i z jakim konsekwencjami się to wiąże? Darowizna była dokonana w pierwszej linii, ojciec syn, syn nie może wywiązać się z obietnicy dożywocia więc stwierdził, że odda rodzicom mieszkanie. Chcieliby to załatwić polubownie. Czy jest taka możliwość?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: