Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu. Wyniki krwi przyszły z dużym opóźnieniem a cała sprawa ciągnie się w czasie jakby nikogo nie obchodziło to jak cała sytuacja wpływa na moje życie.
Czy mogę jakoś przyśpieszyć to kiedy w końcu dostanę list z terminem rozprawy ? Chciałbym żeby sprawa już się zakończyła a jej status to oczekuje na posiedzenie....
Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy ma...