Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?
Jeśli mąż godzi się na takie rozwiązanie, umowę o rozdzielność majątkową można zawrzeć u notariusza.
W innym przypadku pozostaje tylko droga sądowa. Przy czym nie przed sądem okręgowym (rozwodowym), tylko przed sądem rejonowym. Wchodzi tu w grę także ustanowienie rozdzielności z datą wsteczną.
Dzień dobry, mama lat 54 pracuje i pobiera rentę rodzinną po tacie.
Zastanawiamy się co będzie z jej składkami z OFE i tymi w ZUS-ie jeżeli w wieku 60 lat zdecyduje się pozostać na rencie i nie pobierać emerytury.
Czy będzie można się jakoś starać o wypłatę tych środków ? Jakby nie patrzył to są jej ciężko zarobione pieniądze i szkoda żeby przepadły....
Witam Serdecznie .
Pytanie do ekspertów .
Jako firma sprzedajemy auto .
Klient jest z Ukrainy ,czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?
Czy w tym przypadku jest faktura 0 ?
...
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobi...