Zastarszenie w internecie

Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia.
Czy to jest zgodne z prawem i coś mi grozi? Nie podałam tam nazwisk, opisałam jedynie sytuację jaka miała miejsce w stosunku do mojej osoby.
anonim cytuj
18-07-2020
Jest to tylko opinia. Można
Każdy ma prawo do wystawienia opini czy to negatywnej czy pozytywnej. Proszę nie dać się zastraszyć.

anonim cytuj
18-07-2020
Jeśli napisałaś swoja opinie o ich nieprofesjonalne podejście masz do tego całkowite prawo

anonim cytuj
18-07-2020
Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia.

Opinie wystawiane w internecie powinny być zgodne z prawdą. Jeśli opisane przez Ciebie zdarzenie rzeczywiście miało miejsce i nie zostały tam użyte informacje fałszywe lub oszczercające, Twoja opinia jest wyrazem Twojego prawa do wolności wypowiedzi.

Pomówienie jest przestępstwem określonym w Art. 212 Kodeksu karnego (KK). Oskarżenie kogoś w sposób publiczny o zachowanie mogące poniżyć go w opinii publicznej lub naruszyć jego dobre imię podlega karze grzywny, karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku. Jednakże, aby doszło do pomówienia, konieczne jest, aby przedstawione informacje były nieprawdziwe.

Jeśli Twoja opinia opiera się na faktach, które rzeczywiście miały miejsce, oraz nie jest ona w żaden sposób oszczercza, to prawdopodobieństwo, że zostaniesz pociągnięta do odpowiedzialności karnej za pomówienie, jest niskie. Warto także podkreślić, że wyrażanie własnych subiektywnych odczuć na temat jakiegoś zdarzenia lub zachowania firmy nie jest równoznaczne z oszczerstwem.

Podsumowując:

Opinie oparte na prawdziwych doświadczeniach i wyrażające subiektywne odczucia są chronione prawem do wolności wypowiedzi. Jeśli Twoja wypowiedź nie zawiera fałszywych informacji o firmie ani nie oszczerca jej w żaden sposób, to firma nie ma podstawy prawnej do oskarżenia Cię o pomówienie na podstawie Art. 212 KK.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę?
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd. Nie wiem, co on knuje. Temat drażliwy. Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz. Nie wiem, co o tym myśleć....
Służebność drogi.
Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść m...
Meldunek tymczasowy.
Witam. Chciałabym się konkretnie dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do meldunku tymczasowego. Mieszkam na stancji i chciałabym razem z dzieckiem się zameldować. Czy to ja czy właściciel mieszkania musi iść do urzędu w sprawie meldunku?...
Wycena od hotelu.
Witam wszystkich, potrzebuje porady w sprawie sporu z hotelem. Moja praca wymaga czasami skorzystać z usług hotelu(przeważnie raz w miesiącu, 3-4dni). Gdzieś od początku tego roku korzystałam z usług jednego, w którym przy ostatnim pobycie wg hotelu pokój wymaga generalnego remontu. Co się stało? Wychodząc rano z pokoju wyślizgnął mi się z ręki ich papierowy kubek i rozlałam kawę na dywan. Od razu poinformowałam o tym recepcję, ale po powrocie wi...

Wyszukiwarka