Zastarszenie w internecie

Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia.
Czy to jest zgodne z prawem i coś mi grozi? Nie podałam tam nazwisk, opisałam jedynie sytuację jaka miała miejsce w stosunku do mojej osoby.
anonim cytuj
18-07-2020
Jest to tylko opinia. Można
Każdy ma prawo do wystawienia opini czy to negatywnej czy pozytywnej. Proszę nie dać się zastraszyć.

anonim cytuj
18-07-2020
Jeśli napisałaś swoja opinie o ich nieprofesjonalne podejście masz do tego całkowite prawo

anonim cytuj
18-07-2020
Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia.

Opinie wystawiane w internecie powinny być zgodne z prawdą. Jeśli opisane przez Ciebie zdarzenie rzeczywiście miało miejsce i nie zostały tam użyte informacje fałszywe lub oszczercające, Twoja opinia jest wyrazem Twojego prawa do wolności wypowiedzi.

Pomówienie jest przestępstwem określonym w Art. 212 Kodeksu karnego (KK). Oskarżenie kogoś w sposób publiczny o zachowanie mogące poniżyć go w opinii publicznej lub naruszyć jego dobre imię podlega karze grzywny, karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku. Jednakże, aby doszło do pomówienia, konieczne jest, aby przedstawione informacje były nieprawdziwe.

Jeśli Twoja opinia opiera się na faktach, które rzeczywiście miały miejsce, oraz nie jest ona w żaden sposób oszczercza, to prawdopodobieństwo, że zostaniesz pociągnięta do odpowiedzialności karnej za pomówienie, jest niskie. Warto także podkreślić, że wyrażanie własnych subiektywnych odczuć na temat jakiegoś zdarzenia lub zachowania firmy nie jest równoznaczne z oszczerstwem.

Podsumowując:

Opinie oparte na prawdziwych doświadczeniach i wyrażające subiektywne odczucia są chronione prawem do wolności wypowiedzi. Jeśli Twoja wypowiedź nie zawiera fałszywych informacji o firmie ani nie oszczerca jej w żaden sposób, to firma nie ma podstawy prawnej do oskarżenia Cię o pomówienie na podstawie Art. 212 KK.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
Cofnięcie darowizny mieszkania.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....
Czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień?
Witam, czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień i tylko dlatego że jest nowy rok? Czy nowy czynsz może wejść w życie dopiero za 3 miesiące?...
Dział III Księgi wieczystej.
Dzień dobry, nabyłem prawo do mieszkania w ramach dziedziczenia. Do KW w dziale III zostało wpisane ostrzeżenie na podstawie zgłoszenia przez notariusza o zmianie właściciela, następnie zostałem wpisany na podstawie mojego wniosku (wniosek składałem od razu po załatwieniu i notariusza APD) nowy właściciel, czyli ja, ale w dziale III ostrzeżenie pozostało, czy powinienem składać osobny wniosek o jego wykreślenie czy powinno zostać wykreślone przy ...

Wyszukiwarka