Zastarszenie w internecie

Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia.
Czy to jest zgodne z prawem i coś mi grozi? Nie podałam tam nazwisk, opisałam jedynie sytuację jaka miała miejsce w stosunku do mojej osoby.
anonim cytuj
18-07-2020
Jest to tylko opinia. Można
Każdy ma prawo do wystawienia opini czy to negatywnej czy pozytywnej. Proszę nie dać się zastraszyć.

anonim cytuj
18-07-2020
Jeśli napisałaś swoja opinie o ich nieprofesjonalne podejście masz do tego całkowite prawo

anonim cytuj
18-07-2020
Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia.

Opinie wystawiane w internecie powinny być zgodne z prawdą. Jeśli opisane przez Ciebie zdarzenie rzeczywiście miało miejsce i nie zostały tam użyte informacje fałszywe lub oszczercające, Twoja opinia jest wyrazem Twojego prawa do wolności wypowiedzi.

Pomówienie jest przestępstwem określonym w Art. 212 Kodeksu karnego (KK). Oskarżenie kogoś w sposób publiczny o zachowanie mogące poniżyć go w opinii publicznej lub naruszyć jego dobre imię podlega karze grzywny, karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku. Jednakże, aby doszło do pomówienia, konieczne jest, aby przedstawione informacje były nieprawdziwe.

Jeśli Twoja opinia opiera się na faktach, które rzeczywiście miały miejsce, oraz nie jest ona w żaden sposób oszczercza, to prawdopodobieństwo, że zostaniesz pociągnięta do odpowiedzialności karnej za pomówienie, jest niskie. Warto także podkreślić, że wyrażanie własnych subiektywnych odczuć na temat jakiegoś zdarzenia lub zachowania firmy nie jest równoznaczne z oszczerstwem.

Podsumowując:

Opinie oparte na prawdziwych doświadczeniach i wyrażające subiektywne odczucia są chronione prawem do wolności wypowiedzi. Jeśli Twoja wypowiedź nie zawiera fałszywych informacji o firmie ani nie oszczerca jej w żaden sposób, to firma nie ma podstawy prawnej do oskarżenia Cię o pomówienie na podstawie Art. 212 KK.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
Zniesienie alimentów na dorosłe dziecko.
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...
Czy dozwolone jest nagrywanie rozmów telefonicznych bez wiedzy drugiej strony?
Witam, czy dozwolone jest nagrywanie rozmów telefonicznych bez wiedzy drugiej strony? Czy takie nagranie może posłużyć jako dowód w sądzie, gdy wynajmujący lokal poświadczy nieprawdę?...
Prace społeczne
Jak i gdzie mogę się dowiedzieć gdzie mam zasądzone obróbki społeczne? Dostałem wyrok 12 h odrobek. Wyrok był w lipcu a ja do tej pory nie mam żadnej inf odnośnie odrobek. Czy mam czekać na pismo czy w jakiś inny sposób mogę się dowiedzieć szczegółów?...

Wyszukiwarka