Zastarszenie w internecie

Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia.
Czy to jest zgodne z prawem i coś mi grozi? Nie podałam tam nazwisk, opisałam jedynie sytuację jaka miała miejsce w stosunku do mojej osoby.
anonim cytuj
18-07-2020
Jest to tylko opinia. Można
Każdy ma prawo do wystawienia opini czy to negatywnej czy pozytywnej. Proszę nie dać się zastraszyć.

anonim cytuj
18-07-2020
Jeśli napisałaś swoja opinie o ich nieprofesjonalne podejście masz do tego całkowite prawo

anonim cytuj
18-07-2020
Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia.

Opinie wystawiane w internecie powinny być zgodne z prawdą. Jeśli opisane przez Ciebie zdarzenie rzeczywiście miało miejsce i nie zostały tam użyte informacje fałszywe lub oszczercające, Twoja opinia jest wyrazem Twojego prawa do wolności wypowiedzi.

Pomówienie jest przestępstwem określonym w Art. 212 Kodeksu karnego (KK). Oskarżenie kogoś w sposób publiczny o zachowanie mogące poniżyć go w opinii publicznej lub naruszyć jego dobre imię podlega karze grzywny, karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku. Jednakże, aby doszło do pomówienia, konieczne jest, aby przedstawione informacje były nieprawdziwe.

Jeśli Twoja opinia opiera się na faktach, które rzeczywiście miały miejsce, oraz nie jest ona w żaden sposób oszczercza, to prawdopodobieństwo, że zostaniesz pociągnięta do odpowiedzialności karnej za pomówienie, jest niskie. Warto także podkreślić, że wyrażanie własnych subiektywnych odczuć na temat jakiegoś zdarzenia lub zachowania firmy nie jest równoznaczne z oszczerstwem.

Podsumowując:

Opinie oparte na prawdziwych doświadczeniach i wyrażające subiektywne odczucia są chronione prawem do wolności wypowiedzi. Jeśli Twoja wypowiedź nie zawiera fałszywych informacji o firmie ani nie oszczerca jej w żaden sposób, to firma nie ma podstawy prawnej do oskarżenia Cię o pomówienie na podstawie Art. 212 KK.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o ubezwłasnowolnienie.
W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa. Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę. Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia...
Darowizna, a skarga pauliańska.
Dzisiaj przepisuje nieruchomość (darowizna) na syna, najwcześniej z pół roku mogę przegrać sprawę na około 60tys. Czy nieruchomość jest bezpieczna?...
Jak odrzucić spadek bez aktu zgonu??
Dzień dobry, Zmarła babcia byłego męża. Odrzucił on spadek teraz w kolejności powinny go odrzucić nasze dzieci. Wiadomo że do wniosku do sądu rodzinnego należy dołączyć odrzucenie spadku przez ojca oraz akt zgonu babci. Co mogę zrobić w przypadku gdy ojciec dzieci nie chcę dać mi ksero tych dokumentów? Spadek zawiera długi i nie chcę by były tym obarczone....
Wniosek o zasiedzenie powyżej 30 lat.
Kilka tygodni temu otrzymałem pismo z sądu. Jest to wniosek o stwierdzenie zasiedzenia własności nieruchomości. W wniosku wynika iż posiadam dwie przyrodnie siostry o istnieniu których do tej pory nie miałem pojęcia. Mój ojciec zmarł w latach 80, po jego śmierci nie było przeprowadzonego postępowania spadkowego. Owe siostry we wniosku twierdzą, iż ojciec porzucił je gdy były małe. Siostry urodziły się w latach 40 natomiast akt własności ziemi i n...

Wyszukiwarka