Zniszczenie mienia.

Witam, mam problem z facetem, który zniszczył mi ogrodzenie ciągnikiem rolniczym. Niby chce mi zwrócić pieniądze, ale stawia mi warunek żeby mu oddać uszkodzone przęsła ( to jest moje mienie więc nie bardzo mi się to uśmiecha mimo, że to jest uszkodzone), a pieniądze to zadośćuczynienie za wyrządzone straty. Czy on w tym przypadku może żądać zwrotu starych przęseł?
anonim cytuj
03-10-2023
Czy sprawa została zgłoszona na policję, jeśli zniszczył ciągnikiem to pójdzie z jego ubezpieczenia, stare przęsła zostają na posesji nikt nie będzie kazał ich zwrócić.
Tylko właśnie on mi postawił warunek że zapłaci jeśli mu oddam stare przęsła. Chciałem w pierwszej kolejności się dogadać. Jeśli będzie sprawiał problemy zgłoszę na policję (mam nagranie z kamery).

anonim cytuj
03-10-2023
Chce tylko wiedzieć czy ma prawo się o to ubiegać bo zniszczył moja własność jak by nie było a nie chce zapłacić dopóki mu nie dam tych zniszczonych przęseł. Jeśli się nie dogadamy to zgłoszę na policję i wtedy będzie po temacie.
Nie. A jak mi ktoś walnie w auto to mam mu auto oddać, albo zniszczone części? nie

anonim cytuj
03-10-2023
Jak podasz go na Policję i do ubezpieczalni to facet przestaje być stroną w naprawie płotu bo gadasz wtedy tylko z ubezpieczalnią.

anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z art. 363 Kodeksu cywilnego (K.c.), osoba, która wyrządziła szkodę zobowiązana jest do jej naprawienia. Nie ma tutaj jednak konkretnego przepisu, który mówiłby, że sprawca jest uprawniony do otrzymania zniszczonych rzeczy jako warunek zadośćuczynienia. Najważniejsze jest, aby zadośćuczynienie było pełne i przywracało stan, jak gdyby do szkody nie doszło (art. 361 § 1 K.c.). Sprawca nie ma prawnego uprawnienia do żądania zniszczonych przedmiotów w zamian za rekompensatę szkody.

W odpowiedzi na Post 2, gdzie wspomniano, że zgłoszenie sprawy na policję i zgłoszenie sprawy ubezpieczycielowi spowoduje, że „gadasz” tylko z ubezpieczycielem:

Rzeczywiście, zgłoszenie sprawy na policję i do ubezpieczalni może sprawić, że kwestie związane z rekompensatą zostaną załatwiane z ubezpieczycielem. Niemniej jednak, aby do tego doszło, niezbędne będzie wykazanie przez poszkodowanego, iż szkoda została wyrządzona przez konkretną osobę. Przydatne w tej sytuacji będą dowody, na przykład w postaci nagrań z kamer.

W odpowiedzi na Post 3, dotyczący ewentualnego ubiegania się o prawa do zniszczonych przedmiotów:

Tak, jak wspomniano wyżej, nie ma podstaw prawnych, aby sprawca szkody mógł żądać zniszczonych elementów w zamian za odszkodowanie. Przede wszystkim, ważne jest, aby odszkodowanie pokryło całkowity koszt naprawy czy zakupu nowych przedmiotów.

W odpowiedzi na Post 4, dotyczący konsekwencji zgłoszenia sprawy na policję i do ubezpieczalni:

Owszem, zgłaszając szkodę ubezpieczycielowi, proces rekompensaty może zostać przeniesiony do sfery regulacji między poszkodowanym a ubezpieczycielem. Należy jednak pamiętać, że w zależności od okoliczności oraz polityki konkretnej ubezpieczalni, proces weryfikacji szkody może wymagać dostarczenia dodatkowych dowodów lub informacji, co potencjalnie może wydłużyć proces otrzymania odszkodowania.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Dziki lokator.
Witam. Zwracam się do Państwa z prośbą o radę może ktoś miał podobny problem. Otóż w 2017 roku uzyskałam wyrok eksmisyjny z prawem do lokalu socjalnego. Od 6 lat czekam na rzeczony lokal. Prawa takiego nie nabył mój były partner który obecnie zamieszkuje z nami. Na wyroku jest napisane że tylko ja i syn mamy prawo do lokalu. W tym roku zapadła decyzją o rozbiórce budynku w którym mieszkam. Co może znacznie przyspieszył procedurę otrzymania lokalu...
Czy jest szansa zniesienia służebności?
Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?...
zajęcie komornicze
Szanowni Państwo, osoba ma dochód z tytułu umowy zlecenie (najniższa krajowa) następuję zajęcie komornicze, zostaje pobrane ok 900 zł. Pytając bank dlaczego środki zostały przekazana otrzymujemy informację, że były na koncie dłużej niż 30 dni dlatego zostały przekazane do karmnika. Proszę o podstawę prawną ponieważ nie umiem jej znaleźć. (osoba której dotyczy sprawa nie zapytała a chcę jakoś pomóc to zrozumieć)...
Anulowanie długu alimentacyjnego.
Mam zasądzone alimenty na córkę. Córka ma 19 lat. Sprawa jest u komornika. Zdarzało mi się z powodów różnych nie płacenie na bieżąco i urósł mi dług. Od kilku lat płace na bieżąco. Pół roku temu, dogadałem się z córką i anulowała mi dług, złożyła oświadczenie u komornika że anuluje mi dług a bieżące alimenty zostały(płacę terminowo). Kilka dni temu , córka poinformowała mnie że zmieniła zdanie i chce ponownie dług. Czyli cofnąć umorzenie. Pytani...

Wyszukiwarka