Witam, mam problem z facetem, który zniszczył mi ogrodzenie ciągnikiem rolniczym. Niby chce mi zwrócić pieniądze, ale stawia mi warunek żeby mu oddać uszkodzone przęsła ( to jest moje mienie więc nie bardzo mi się to uśmiecha mimo, że to jest uszkodzone), a pieniądze to zadośćuczynienie za wyrządzone straty. Czy on w tym przypadku może żądać zwrotu starych przęseł?
Czy sprawa została zgłoszona na policję, jeśli zniszczył ciągnikiem to pójdzie z jego ubezpieczenia, stare przęsła zostają na posesji nikt nie będzie kazał ich zwrócić.
Tylko właśnie on mi postawił warunek że zapłaci jeśli mu oddam stare przęsła. Chciałem w pierwszej kolejności się dogadać. Jeśli będzie sprawiał problemy zgłoszę na policję (mam nagranie z kamery).
anonim cytuj
03-10-2023
Chce tylko wiedzieć czy ma prawo się o to ubiegać bo zniszczył moja własność jak by nie było a nie chce zapłacić dopóki mu nie dam tych zniszczonych przęseł. Jeśli się nie dogadamy to zgłoszę na policję i wtedy będzie po temacie.
Nie. A jak mi ktoś walnie w auto to mam mu auto oddać, albo zniszczone części? nie
anonim cytuj
03-10-2023
Jak podasz go na Policję i do ubezpieczalni to facet przestaje być stroną w naprawie płotu bo gadasz wtedy tylko z ubezpieczalnią.
anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z art. 363 Kodeksu cywilnego (K.c.), osoba, która wyrządziła szkodę zobowiązana jest do jej naprawienia. Nie ma tutaj jednak konkretnego przepisu, który mówiłby, że sprawca jest uprawniony do otrzymania zniszczonych rzeczy jako warunek zadośćuczynienia. Najważniejsze jest, aby zadośćuczynienie było pełne i przywracało stan, jak gdyby do szkody nie doszło (art. 361 § 1 K.c.). Sprawca nie ma prawnego uprawnienia do żądania zniszczonych przedmiotów w zamian za rekompensatę szkody.
W odpowiedzi na Post 2, gdzie wspomniano, że zgłoszenie sprawy na policję i zgłoszenie sprawy ubezpieczycielowi spowoduje, że „gadasz” tylko z ubezpieczycielem:
Rzeczywiście, zgłoszenie sprawy na policję i do ubezpieczalni może sprawić, że kwestie związane z rekompensatą zostaną załatwiane z ubezpieczycielem. Niemniej jednak, aby do tego doszło, niezbędne będzie wykazanie przez poszkodowanego, iż szkoda została wyrządzona przez konkretną osobę. Przydatne w tej sytuacji będą dowody, na przykład w postaci nagrań z kamer.
W odpowiedzi na Post 3, dotyczący ewentualnego ubiegania się o prawa do zniszczonych przedmiotów:
Tak, jak wspomniano wyżej, nie ma podstaw prawnych, aby sprawca szkody mógł żądać zniszczonych elementów w zamian za odszkodowanie. Przede wszystkim, ważne jest, aby odszkodowanie pokryło całkowity koszt naprawy czy zakupu nowych przedmiotów.
W odpowiedzi na Post 4, dotyczący konsekwencji zgłoszenia sprawy na policję i do ubezpieczalni:
Owszem, zgłaszając szkodę ubezpieczycielowi, proces rekompensaty może zostać przeniesiony do sfery regulacji między poszkodowanym a ubezpieczycielem. Należy jednak pamiętać, że w zależności od okoliczności oraz polityki konkretnej ubezpieczalni, proces weryfikacji szkody może wymagać dostarczenia dodatkowych dowodów lub informacji, co potencjalnie może wydłużyć proces otrzymania odszkodowania.
W Bloku mieszkalnym (Warszawa) sąsiad na balkonie w ciągu dnia tnie metalowe i drewniane konstrukcje. Jest straszny halas. Najprawdopodobniej wykonuje działalność w mieszkaniu.
Działalność ma prawdopodobnie zarejestrowaną w swoim mieszkaniu. W zeszłym roku tłumaczył się sąsiadom uciążliwym remontem..
Gdzie można zgłosić uciążliwe działania sąsiada i jakimi przepisami się podeprzeć....
Witam, narzeczona po urodzeniu została zostawiona przez biologiczną mamę, bo zabrali jej prawa. Po 2 tygodniach została wzięta do rodziny zastępczej gdzie zmieniono jej imię i nazwisko, w późniejszym terminie została zaadoptowana przez te same osoby co ją wzięły pod rodzinę zastępczą. Czy w tym momencie, gdy narzeczona ma już 22 lata będzie mogła powrócić do starego imienia i nazwiska, czy będzie z tym problem?...
Dzień dobry proszę o poradę. Firma zakończyła z mężem współpracę. W okresie od 01.09.2021 do 31.09.2021 został zwolniony z obowiązku pracy, natomiast do końca września jeszcze pracownikiem był. Dzisiaj okazało się, że nie otrzyma ekwiwalentu urlopowego ponieważ dział kadr wpisał w systemie mężowi urlop zaległy, bez jego zgody. Czy jest to zgodne z prawem pracy?...
Od roku jestem po rozwodzie, wyprowadziłem się ze wspólnego mieszkania, które cały czas jest w wspólnym kredycie, obecnie ten kredyt spłaca była małżonka, która tam mieszka z dziećmi i nowym partnerem. Moja ex żąda ode mnie spłaty połowy tego co zapłaciła po rozwodzie, grożąc sądem i komornikiem. Z racji obecnej słabej sytuacji finansowej, zaproponowałem że spłacę jej to gdy sprzedamy mieszkanie bo jest taki wspólny plan ale ona nie chce czekać. ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: