alimenty na rodziców

Witam.Moi rodzice poszli do opieki o pomoc finansową,Pani z opieki wydzwania po rodzinie i po dzieciach byśmy im pomogli. Sytuacja jest taka że mam z rodzicami zły kontakt. O co bym ich poprosiła nigdy nie pomogli. Proponowałam mamie za pilnowanie dzieci pieniądze ale nie chciała.Wiem że rodzeństwo rodzicom pomaga,tata ma rentę ale to nie wystarcza na pokrycie potrzeb,mòj tata lubi sobie wypić .Wiem że mogą podać mnie o alimenty sądownie. W we wrześniu chcę podjąć pracę.Czy mogę się jakoś zabezpieczyć przed tymi alimentami ?
anonim cytuj
13-07-2020
Ciezko jest i będzie tobie uchronić się jako osoba zarabiająca przed alemintami na rodziców.Jezeli sąd takie zażydzi to niestety będziesz zobowiązana je opłacać.

anonim cytuj
13-07-2020
Jeśli rodzice nie zaniedbali Pani wychowania np. nie było niebieskiej karty, zgłoszeń do mopsu, to nie bardzo. W przypadku telefonów, większość mopsów racze bada możliwości pomocy osobom starszym wśród rodziny, jest to standardowa praktyka.

anonim cytuj
13-07-2020
Niestety nie ma mozliwosci zabezpieczenia sie przed ewentualnym pozwem o alimenty dla rodzica. Aby uzyskac alimenty od dziecka rodzic musi udowodnic, ze jest w niedostatku niezawinionym czyli np. z powodu choroby albo jakiegos zdarzenia losowego ale nie ze swojej winy. Jezeli jego niedostatek wynika z jego zachowania tj z picia i uporczywego dlugoletniego unikania pracy to sa duzo wieksze szanse na oddalenie takiego pozwu. W sadzie trzeba sie powolac na art 144 kodeksu rodzinnego-sytuacja sprzeczna z zasadami wspolzycia spolecznego. Jesli rodzic nie placil na Pania alimentow, stosowal przemoc i ogolnie nie wywiazywal sie ze swoich obowiazkow rodzicielskich wzgledem Pani to jak sedzia jest normalny to raczej nie przyzna alimentow takiej osobie, chyb ze trafi Pani na jakiegos debila albo ma Pani bardzo wysokie dochody. Prosze pamietac, ze alimenty nie sa uzaleznione od faktycznych zarobkow tylko od mozliwosci zarobkowych pozwanego. Rodzic moze wystapic o alimenty od ktorego dziecka chce, nie musi od wszystkich, moze tylko od jednego-nie jest tak ze to sad zatwierdza ktore z dzieci i w jakiej kwocie bedzie placic tylko osoba ktora zlozy wniosek o przyznanie jej alimentow podaje w nim osobe-dziecko od ktorego tch alimentow zada i sad sie na nie zgadza albo nie ewentualnie zasadza inna niz w pozwie kwote. Mops zawsze najpierw uderza do dzieci i wnukow, zanim cos da z wlasnej kieszeni. Prosze pamietac, ze mops nie moze podac Pani o alimenty dla rodzica, moze to zrobic tylko i wylacznie sam rodzic, mops moze go (i pewnie bedzie) do tego namawiac ale to rodzic musi wystapic z wnioskiem do sadu. Jesli poczuwa sie Pani do pomocy rodzicom mimo zlych stosunkow z nimi to najlepszym wyjsciem bedzie pomoc rzeczowa np. zakup opalu na zime, lekow, srodkow higieny czy zywnosci. To rowniez jest jeden ze sposobo wywiazywania sie z bowiazku alimentacyjnego (bez zasadzonych alimentow pienieznych) prosze zbierac rachunki zeby miec ewentualnie dowody na to ze Pani pomaga.

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Wytoczenie sprawy o odzyskanie praw rodzicielskich po 11 latach, wcześniej całkowicie odebrane
Może ktoś podpowie... Chociaż nie wiem, czy do końca znam sprawę... Szwagierka na dwójkę dzieci, każde z innym partnerem, z żadnym nie utrzymuje żadnych relacji... Dzieci w wieku 17 i 11 lat. Jest bezrobotna, utrzymuje się z socjalu, 500 itd. alimenty zasądzone, ale na jazdę dziecko płaci państwo po 200/300 zł na każde dziecko. Byli partnerzy od razu po porodach mają całkowicie odebrane prawa rodzicielskie, zero spotkań z dziećmi, żadnych relac...
Kradziez
Witam zrobiłam straszna glopote nie zeskanowalam wszystkich rzeczy w rosmannie przyłapał mnie ochroniarz wezwali policję powiedzieli że co najmniej jestem na 5 nagraniach . Nie dali mandatu tylko kazali się zgłosić we wtorek na policję . Myślę że za te rzeczy nie wyjdzie 800 zł . Co mi grozi bardzo się boje . Zapisałam się na terapię . Nie potrafię wyjaśnić swojego postępowania. Mam dwójke dzieci proszę o pomoc ...
Oszacowanie wartości nieruchomości.
Witam wszystkich. Mojemu bratu ponad dwa lata temu komornik zajął nieruchomość, która została wtedy oszacowana. Jednak ze względu na covid nie odbywały się licytacje. Teraz już można to robić i brat dostał powiadomienie o terminie licytacji na wrzesień. Jednak co dziwi to, że w powiadomieniu jest wymieniona kwota oszacowania sprzed dwóch lat właśnie. Wiadomo jak ceny nieruchomości poszły w górę od tamtej pory. Czy jest to zgodne z procedurami? Je...
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami?
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami? Zdali mieszkanie, przyznali się do małych uszkodzeń, dostał zwrot kaucji po czym jak zaczęłam się z bliska przyglądać to szkody są i to przewyższają kaucje (uszkodzona podłoga, podrapane ściany przez psa i wiele innych). On się nie poczuwa w ogóle do naprawy, zapromował śmieszna kwotę a raczej bez mojej wcześniejszej zgody postawił mnie przez faktem dokonanym, w wiadomościach mam wrażenie, że mnie stra...

Wyszukiwarka