Czy muszę odprowadzić podatek od darowizny ?

Witam. Powiedzcie mi proszę czy jeśli ojciec podaruje mojej żonie gotówkę w wysokości no 100tys to zaistnieje obowiązek zapłaty podatku do Urzędu Skarbowego?
anonim cytuj
30-08-2023
Jej ojciec podaruje jej pieniądze, zgadza się?
No tak jej ojciec podaruje jej, czyli nam ale oficjalnie jej. Jest taka możliwość że tylko jej podaruje te pieniądze? Powiedzmy że 200tys a my chcemy kupić za to mieszkanie, to będzie to wspólne mieszkanie czy tylko obdarowanej?

Jeżeli to jej ojciec podaruje jej pieniądze to podatku nie będzie - muszą być spełnione warunki ustawowe (przelew i zgłoszenie do US w ciągu 6 miesięcy).
Pieniądze będą tylko jej, i zakupiona przez nią nieruchomość również będzie tylko jej.
Można będzie później rozszerzyć własność lub żona będzie mogła panu podarować część nieruchomości, by pan również był właścicielem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek przy pracy.
Czy taki zapis w protokole powypadkowym wypadku przy pracy: - zaskoczenie niespodziewanym zdarzeniem - pośpiech podczas wykonywanej pracy - brak koncentracji na wykonywanej czynności - nieprawidłowe wykonywanie prac ręcznych transportowych, tj. niezgodnie z obowiązującą instrukcją BHP dot. zasad bezpiecznego wykonywania ręcznych prac Stwierdza się, że wypadek jest wypadkiem przy pracy. Wypadek był zdarzeniem nagłym, spowodowany przyczyną ze...
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Płatność za wynajem mieszkania.
W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę. Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW". Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy? Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpis...
Podwyższenie alimentów z zabezpieczenia alimentacyjnego.
Witam, dnia 26.01 sąd wydał rozwód i podwyższył alimenty z zabezpieczenia alimentacyjnego. Dziś dostałam przelew z alimentami ale z kwotą z zabezpieczenia. Domyślam się, że były mąż złożył apelacje. Stąd moje pytania: 1. Czy kwota na dzień dzisiejszy powinna być wysłana z zabezpieczenia czy już z wyroku sądu ? 2. Jeżeli złożył apelacje to ile (mniej więcej) trwa wydanie postanowienie sądu dotyczące alimentów ?...

Wyszukiwarka