Czy muszę odprowadzić podatek od darowizny ?

Witam. Powiedzcie mi proszę czy jeśli ojciec podaruje mojej żonie gotówkę w wysokości no 100tys to zaistnieje obowiązek zapłaty podatku do Urzędu Skarbowego?
anonim cytuj
30-08-2023
Jej ojciec podaruje jej pieniądze, zgadza się?
No tak jej ojciec podaruje jej, czyli nam ale oficjalnie jej. Jest taka możliwość że tylko jej podaruje te pieniądze? Powiedzmy że 200tys a my chcemy kupić za to mieszkanie, to będzie to wspólne mieszkanie czy tylko obdarowanej?

Jeżeli to jej ojciec podaruje jej pieniądze to podatku nie będzie - muszą być spełnione warunki ustawowe (przelew i zgłoszenie do US w ciągu 6 miesięcy).
Pieniądze będą tylko jej, i zakupiona przez nią nieruchomość również będzie tylko jej.
Można będzie później rozszerzyć własność lub żona będzie mogła panu podarować część nieruchomości, by pan również był właścicielem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...
Czy komornik może rozłożyć zadłużenie na raty?
Mam komornika za faktury za tel ( 5 lat temu wziąłem znajomemu i się okazuje teraz, że nic nie spłacał) tak wiem źle zrobiłem.... Jednak dług narósł z kosztami itd do ponad 5 tysięcy ... Jak napisać do komornika albo co napisać do komornika, żebym mógł wpłacać dobrowolne wpłaty aby nie zajął mi wynagrodzenia..... Zarabiam najniższą krajową, żona aktualnie nie ma pracy , jest w trakcie szukania ( jednak nasz teren jest straszny do znalezienia pr...
Zaległości alimentacyjne.
Zmarł mój ojciec który żył w konkubinacie z moją mamą, miał zasądzone alimenty nade mną, przez długi czas nie płacił i narosło mu około 20 tysięcy polskich złotych zaległości, część komornik zajął z tej kwoty około 300zł + bieżące alimenty. Wiem że spadkobiercy przejmują długi, lecz zobowiązania alimentacyjne już nie. Spadkobiercami są dwaj bracia którzy mają wysokie emerytury górnicze (5-7tyś zł) + dorabiają, więc żyją dość zamożnie. Dodatkow...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...

Wyszukiwarka