Czy muszę odprowadzić podatek od darowizny ?

Witam. Powiedzcie mi proszę czy jeśli ojciec podaruje mojej żonie gotówkę w wysokości no 100tys to zaistnieje obowiązek zapłaty podatku do Urzędu Skarbowego?
anonim cytuj
30-08-2023
Jej ojciec podaruje jej pieniądze, zgadza się?
No tak jej ojciec podaruje jej, czyli nam ale oficjalnie jej. Jest taka możliwość że tylko jej podaruje te pieniądze? Powiedzmy że 200tys a my chcemy kupić za to mieszkanie, to będzie to wspólne mieszkanie czy tylko obdarowanej?

Jeżeli to jej ojciec podaruje jej pieniądze to podatku nie będzie - muszą być spełnione warunki ustawowe (przelew i zgłoszenie do US w ciągu 6 miesięcy).
Pieniądze będą tylko jej, i zakupiona przez nią nieruchomość również będzie tylko jej.
Można będzie później rozszerzyć własność lub żona będzie mogła panu podarować część nieruchomości, by pan również był właścicielem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Dofinansowanie z Unii Europejskiej.
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...
Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej. Jakie są konsekwencje...
Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...
Jak sprawdzić czy to darowizna?
Będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytanie: czy po około 42-44 latach można sprawdzić czy działkę w której posiadaniu jest mój wujek on sam nabył czy dostał od swojego ojca? Wujek oczywiście twierdzi że ją kupił, ale dziadek jeszcze dwóm swoim synom w akcie darowizny dał działki tylko ten jeden twierdzi że ją odkupił od ojca. Dziadek zmarł miesiąc temu, nie zostawił testamentu a z tego co czytałam to jest to różnica przy us...

Wyszukiwarka