Czy muszę odprowadzić podatek od darowizny ?

Witam. Powiedzcie mi proszę czy jeśli ojciec podaruje mojej żonie gotówkę w wysokości no 100tys to zaistnieje obowiązek zapłaty podatku do Urzędu Skarbowego?
anonim cytuj
30-08-2023
Jej ojciec podaruje jej pieniądze, zgadza się?
No tak jej ojciec podaruje jej, czyli nam ale oficjalnie jej. Jest taka możliwość że tylko jej podaruje te pieniądze? Powiedzmy że 200tys a my chcemy kupić za to mieszkanie, to będzie to wspólne mieszkanie czy tylko obdarowanej?

Jeżeli to jej ojciec podaruje jej pieniądze to podatku nie będzie - muszą być spełnione warunki ustawowe (przelew i zgłoszenie do US w ciągu 6 miesięcy).
Pieniądze będą tylko jej, i zakupiona przez nią nieruchomość również będzie tylko jej.
Można będzie później rozszerzyć własność lub żona będzie mogła panu podarować część nieruchomości, by pan również był właścicielem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Właściciel wymienił zamki w drzwiach
Dzień dobry. Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...
Umowa o dożywocie.
Witam, w 2016roku została mi przepisana działka z domem. Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach, wymianę okien, zrobienie tarasu, wymiana odrodzenia, dlatego zgodziłam się podpisać umowę o dożywocia z ciotką i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście ...
Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Minął termin odrzucenia spadku co teraz mam zrobić??
Witam serdecznie, Jutro będę uczestnikiem sprawy sądowej celem złożenia zapewnienia spadkowego. Sprawa na wniosek wierzyciela po zmarłym. Z tego co wiem to są same długi, żadnego spadku. Pokrewieństwo drugiej linii. Jak się bronić w takim przypadku?...

Wyszukiwarka