Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania

Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie".
Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne naprawy przeprowadzaliśmy sami, żeby nie zawracać tyłka właścicielce... W zamian otrzymaliśmy taki rachunek. Proszę o porady jak dalej w tej sytuacji postąpić. Na pewno zamierzam powołać się na art. 675KC, czyli normalne zużycie. Są jakieś inne konkretne przepisy, które mogą mi pomóc?
anonim cytuj
13-07-2020
Zależy co miałeś napisane w umowie wynajmu, którą podpisywałeś na samym początku- jeśli koszty związane z naprawami w domu, wg umowy pokrywa właściciel mieszkania- to właściciel, a jak było napisane, że wynajmujący, to teraz Ty, musisz to zapłacić. Raczej nie odda Ci kaucji, bo po to ona jest, aby wynajmujący mógł się zapezpieczyć i żeby nie musiał dokładać do swojego mieszkania, chociaż je wynajmuje. Ona mogła też podnieść sobie czynsz dowolnie (bo prywatny właściciel mieszkania, może go sobie podnosić dowolnie), powie przed sądem, że traktuje to jako podwyższenie czynszu, (na który Cię nie stać- więc się wyprowadzasz). Nie pójdziesz się chyba sądzić o takie grosze? W przypadku Twojej przegranej- koszt sprawy, będzie zapewne wyższy, niż to co byś uzyskał wygrywając.

anonim cytuj
13-07-2020
Czy był protokół zdawczo odbiorczy? Jak byl i wszyscy zgodnie stwierdzili ze wszystko jest w porządku to wysłać wezwanie do zwrotu należności z tytułu kaucji za wynajem mieszkania.

anonim cytuj
13-07-2020
Jeśli nie ma protokołu, a właścicielka odebrała od was mieszkanie bez zastrzeżeń to zapoznała się z jego stanem. Późniejsze obciążanie was kosztami jest bezpodstawne

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi: Czy wypowiedzenie jest skuteczne? Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowie...
Zakaz konkurencji.
Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych. Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonyw...
Samowola budowlana przy granicy działki.
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....
Regularne niszczenie samochodu.
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...

Wyszukiwarka