Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania

Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie".
Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne naprawy przeprowadzaliśmy sami, żeby nie zawracać tyłka właścicielce... W zamian otrzymaliśmy taki rachunek. Proszę o porady jak dalej w tej sytuacji postąpić. Na pewno zamierzam powołać się na art. 675KC, czyli normalne zużycie. Są jakieś inne konkretne przepisy, które mogą mi pomóc?
anonim cytuj
13-07-2020
Zależy co miałeś napisane w umowie wynajmu, którą podpisywałeś na samym początku- jeśli koszty związane z naprawami w domu, wg umowy pokrywa właściciel mieszkania- to właściciel, a jak było napisane, że wynajmujący, to teraz Ty, musisz to zapłacić. Raczej nie odda Ci kaucji, bo po to ona jest, aby wynajmujący mógł się zapezpieczyć i żeby nie musiał dokładać do swojego mieszkania, chociaż je wynajmuje. Ona mogła też podnieść sobie czynsz dowolnie (bo prywatny właściciel mieszkania, może go sobie podnosić dowolnie), powie przed sądem, że traktuje to jako podwyższenie czynszu, (na który Cię nie stać- więc się wyprowadzasz). Nie pójdziesz się chyba sądzić o takie grosze? W przypadku Twojej przegranej- koszt sprawy, będzie zapewne wyższy, niż to co byś uzyskał wygrywając.

anonim cytuj
13-07-2020
Czy był protokół zdawczo odbiorczy? Jak byl i wszyscy zgodnie stwierdzili ze wszystko jest w porządku to wysłać wezwanie do zwrotu należności z tytułu kaucji za wynajem mieszkania.

anonim cytuj
13-07-2020
Jeśli nie ma protokołu, a właścicielka odebrała od was mieszkanie bez zastrzeżeń to zapoznała się z jego stanem. Późniejsze obciążanie was kosztami jest bezpodstawne

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje?
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc. Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym...
Świadczenia rodzinne
przyjechałam właśnie do Polski z Niemiec . W Niemczech nie pobierałam niczego na dziecko gdyż nie posiadałam z synem nawet meldunku . Mój mąż pracuje w Niemczech ma gewerbe , mamy intercyzę i zaznaczam to nie jest Ojciec mojego syna, nie jest wpisany jako ojciec, złożyłam wniosek o 500 plus na dziecko miesiąc temu i dalej nic przyszła mi informacja z której nic nie rozumiem ponieważ wynika z niej że muszą sprawdzić czy mój mąż nie pobiera niczeg...
Ile czasu ma UFG na odpowiedź
Ile czasu ma na odpowiedź ma UFG licząc od dnia dostarczenia wniosku o umorzenie kary? W Regulaminie umarzania wierzytelności Funduszu z tytułu opłat, odstępowania od dochodzenia zwrotów wypłaconych świadczeń i poniesionych kosztów (roszczeń regresowych) oraz udzielania ulg w ich spłacie widnieje informacja o 2 miesiącach czasu na odpowiedź. Ja otrzymałam odpowiedź od nich po ok roku od wysłania wniosku o umorzenie kary? ...
Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...

Wyszukiwarka