Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania

Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie".
Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne naprawy przeprowadzaliśmy sami, żeby nie zawracać tyłka właścicielce... W zamian otrzymaliśmy taki rachunek. Proszę o porady jak dalej w tej sytuacji postąpić. Na pewno zamierzam powołać się na art. 675KC, czyli normalne zużycie. Są jakieś inne konkretne przepisy, które mogą mi pomóc?
anonim cytuj
13-07-2020
Zależy co miałeś napisane w umowie wynajmu, którą podpisywałeś na samym początku- jeśli koszty związane z naprawami w domu, wg umowy pokrywa właściciel mieszkania- to właściciel, a jak było napisane, że wynajmujący, to teraz Ty, musisz to zapłacić. Raczej nie odda Ci kaucji, bo po to ona jest, aby wynajmujący mógł się zapezpieczyć i żeby nie musiał dokładać do swojego mieszkania, chociaż je wynajmuje. Ona mogła też podnieść sobie czynsz dowolnie (bo prywatny właściciel mieszkania, może go sobie podnosić dowolnie), powie przed sądem, że traktuje to jako podwyższenie czynszu, (na który Cię nie stać- więc się wyprowadzasz). Nie pójdziesz się chyba sądzić o takie grosze? W przypadku Twojej przegranej- koszt sprawy, będzie zapewne wyższy, niż to co byś uzyskał wygrywając.

anonim cytuj
13-07-2020
Czy był protokół zdawczo odbiorczy? Jak byl i wszyscy zgodnie stwierdzili ze wszystko jest w porządku to wysłać wezwanie do zwrotu należności z tytułu kaucji za wynajem mieszkania.

anonim cytuj
13-07-2020
Jeśli nie ma protokołu, a właścicielka odebrała od was mieszkanie bez zastrzeżeń to zapoznała się z jego stanem. Późniejsze obciążanie was kosztami jest bezpodstawne

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100 zł nie rozmieniła ani złotówki, co zrobić??
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100zl nie rozmienila ani złotówki, ale pochłonęła bezpowrotnie banknot. Infolinia milczy, co zrobić aby odzyskać 100zl?...
Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...

Wyszukiwarka