Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania

Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie".
Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne naprawy przeprowadzaliśmy sami, żeby nie zawracać tyłka właścicielce... W zamian otrzymaliśmy taki rachunek. Proszę o porady jak dalej w tej sytuacji postąpić. Na pewno zamierzam powołać się na art. 675KC, czyli normalne zużycie. Są jakieś inne konkretne przepisy, które mogą mi pomóc?
anonim cytuj
13-07-2020
Zależy co miałeś napisane w umowie wynajmu, którą podpisywałeś na samym początku- jeśli koszty związane z naprawami w domu, wg umowy pokrywa właściciel mieszkania- to właściciel, a jak było napisane, że wynajmujący, to teraz Ty, musisz to zapłacić. Raczej nie odda Ci kaucji, bo po to ona jest, aby wynajmujący mógł się zapezpieczyć i żeby nie musiał dokładać do swojego mieszkania, chociaż je wynajmuje. Ona mogła też podnieść sobie czynsz dowolnie (bo prywatny właściciel mieszkania, może go sobie podnosić dowolnie), powie przed sądem, że traktuje to jako podwyższenie czynszu, (na który Cię nie stać- więc się wyprowadzasz). Nie pójdziesz się chyba sądzić o takie grosze? W przypadku Twojej przegranej- koszt sprawy, będzie zapewne wyższy, niż to co byś uzyskał wygrywając.

anonim cytuj
13-07-2020
Czy był protokół zdawczo odbiorczy? Jak byl i wszyscy zgodnie stwierdzili ze wszystko jest w porządku to wysłać wezwanie do zwrotu należności z tytułu kaucji za wynajem mieszkania.

anonim cytuj
13-07-2020
Jeśli nie ma protokołu, a właścicielka odebrała od was mieszkanie bez zastrzeżeń to zapoznała się z jego stanem. Późniejsze obciążanie was kosztami jest bezpodstawne

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Telefon od pracodawcy na zwolnieniu lekarskim
Hej, Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd. Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Może ktoś z was, użytkowników f...
Pozew o uchylenie kary porządkowej.
Po wyczerpaniu procedur (decyzja o nałożeniu kary , sprzeciw ) pracownik otrzymał decyzje o odrzuceniu sprzeciwu bez zachowania terminu przewidzianego w procedurze ( 14dni ) wraz z pouczeniem o możliwości odwołania się do Sądu Pracy. Czy zasadne jest złożenie pozwu ? Pracodawca pomimo przekroczenia terminu nie wydał decyzji o uchyleniu kary. Czy zasadne jest w tej sytuacji żądanie pisemnej decyzji o uchyleniu kary i na jakiej podstawie prawnej...
Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Czy komornik może zająć pieniądze z PITU na wspólnym koncie?
Czy komornik może zająć pieniądze z PITU na wspólnym koncie, które mam raz mężem (ja jestem dłużnikiem nie mąż ale wspólne konto)....

Wyszukiwarka