Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania

Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie".
Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne naprawy przeprowadzaliśmy sami, żeby nie zawracać tyłka właścicielce... W zamian otrzymaliśmy taki rachunek. Proszę o porady jak dalej w tej sytuacji postąpić. Na pewno zamierzam powołać się na art. 675KC, czyli normalne zużycie. Są jakieś inne konkretne przepisy, które mogą mi pomóc?
anonim cytuj
13-07-2020
Zależy co miałeś napisane w umowie wynajmu, którą podpisywałeś na samym początku- jeśli koszty związane z naprawami w domu, wg umowy pokrywa właściciel mieszkania- to właściciel, a jak było napisane, że wynajmujący, to teraz Ty, musisz to zapłacić. Raczej nie odda Ci kaucji, bo po to ona jest, aby wynajmujący mógł się zapezpieczyć i żeby nie musiał dokładać do swojego mieszkania, chociaż je wynajmuje. Ona mogła też podnieść sobie czynsz dowolnie (bo prywatny właściciel mieszkania, może go sobie podnosić dowolnie), powie przed sądem, że traktuje to jako podwyższenie czynszu, (na który Cię nie stać- więc się wyprowadzasz). Nie pójdziesz się chyba sądzić o takie grosze? W przypadku Twojej przegranej- koszt sprawy, będzie zapewne wyższy, niż to co byś uzyskał wygrywając.

anonim cytuj
13-07-2020
Czy był protokół zdawczo odbiorczy? Jak byl i wszyscy zgodnie stwierdzili ze wszystko jest w porządku to wysłać wezwanie do zwrotu należności z tytułu kaucji za wynajem mieszkania.

anonim cytuj
13-07-2020
Jeśli nie ma protokołu, a właścicielka odebrała od was mieszkanie bez zastrzeżeń to zapoznała się z jego stanem. Późniejsze obciążanie was kosztami jest bezpodstawne

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Kiedy pracodawca może odmówić urlopu wypoczynkowego?
Wróciłem do pracy po zwolnieniu lekarskim, nie było mnie około 3 miesięcy. W marcu br. zaplanowałem urlop na sierpień (2tyg. tj. 10dni). Czy pracodawca może mi teraz odmówić urlopu, a innemu pracownikowi dać w tym samym czasie? Czy odmowa urlopu musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie?...
Zaległy urlop.
Z końcem kwietnia kończy mi się UOP na czas określony. Nie będę przedłużał umowy i tu moje pytanie: czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi zaległego urlopu?...
Umowa najmu czy użyczenia.
Dzień dobry. W związku z rejestracją działalności gospodarczej potrzebuje tytułu prawnego do nieruchomości, w której będzie wykonywana działalność. Od kilku lat mieszkam z chłopakiem. Dwa lata temu kupowaliśmy mieszkanie, ale wszystko jest na niego. Jak w najłatwiejszy sposób bez ponoszenia kosztów uzyskać tytuł prawny do nieruchomości? W przypadku podpisania umowy najmu nawet na jakąś małą kwotę, to i tak on będzie musiał rozliczać podatek, a wi...
Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...

Wyszukiwarka