Art. 9. 1. Ilość owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do sporządzania
nastawu na wino owocowe lub wino owocowe niskoalkoholowe, przypadająca na
litr wody w nastawie, nie może być mniejsza niż:
1) 2 kilogramy – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu jabłoni, gruszy
lub truskawki;
2) 0,5 kilograma – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu,
porzeczki, aronii, jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu
czarnego, żurawiny, derenia lub borówki;
3) kilogram – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2. Udział soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego,
w przeliczeniu na moszcz owocowy, lub moszczu owocowego, w nastawie na wino
owocowe lub wino owocowe niskoalkoholowe, nie może być mniejszy niż:
1) 60% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu
jabłoni, gruszy lub truskawki;
2) 30% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu
lub porzeczki;
3) 20% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu aronii,
jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny,
derenia lub borówki;
4) 50% objętościowych – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów
owocowych.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych,
z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych owoców, soków lub
moszczów owocowych.
4. Udział soku winogronowego lub moszczu winogronowego w nastawie na
wino z soku winogronowego w przeliczeniu na moszcz winogronowy nie może być
mniejszy niż 75% objętościowych.
5. Udział soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego,
w przeliczeniu na moszcz jabłkowy, lub moszczu jabłkowego, w nastawie na cydr,
nie może być mniejszy niż 60% objętościowych.
6. Udział soku gruszkowego lub zagęszczonego soku gruszkowego,
w przeliczeniu na moszcz gruszkowy, lub moszczu gruszkowego, w nastawie na
perry, nie może być mniejszy niż 60% objętościowych.
7. W przypadku sporządzania nastawu na cydr lub perry z dodatkiem wody,
ilość owoców, całych lub rozdrobnionych, przypadająca na litr wody w nastawie
nie może być mniejsza niż 2,5 kilograma.
8. Dopuszcza się dodanie:
1) jabłek, całych lub rozdrobnionych, soku jabłkowego lub zagęszczonego soku
jabłkowego – do perry,
2) gruszek, całych lub rozdrobnionych, soku gruszkowego lub zagęszczonego
soku gruszkowego – do cydru
– jeżeli nie spowoduje to zdominowania w wyrobie gotowym smaku, koloru lub
zapachu właściwego dla owoców lub soków owocowych użytych do nastawu.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 9

Poprzedni

Art. 8. 1. Ilość świeżych owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do sporządzania nastawu na wino owocowe markowe z dodatkiem wody, przypadająca na litr wody w nastawie, nie może być mniejsza niż...

Nastepny

Art. 10. 1. Udział soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego, w przeliczeniu na moszcz owocowy, lub moszczu owocowego, w nastawie na wino owocowe stosowanym przy wyrobie napoju winnego owocowe...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka