Art. 9. 1. Ilość owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do sporządzania
nastawu na wino owocowe lub wino owocowe niskoalkoholowe, przypadająca na
litr wody w nastawie, nie może być mniejsza niż:
1) 2 kilogramy – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu jabłoni, gruszy
lub truskawki;
2) 0,5 kilograma – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu,
porzeczki, aronii, jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu
czarnego, żurawiny, derenia lub borówki;
3) kilogram – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2. Udział soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego,
w przeliczeniu na moszcz owocowy, lub moszczu owocowego, w nastawie na wino
owocowe lub wino owocowe niskoalkoholowe, nie może być mniejszy niż:
1) 60% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu
jabłoni, gruszy lub truskawki;
2) 30% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu
lub porzeczki;
3) 20% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu aronii,
jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny,
derenia lub borówki;
4) 50% objętościowych – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów
owocowych.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych,
z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych owoców, soków lub
moszczów owocowych.
4. Udział soku winogronowego lub moszczu winogronowego w nastawie na
wino z soku winogronowego w przeliczeniu na moszcz winogronowy nie może być
mniejszy niż 75% objętościowych.
5. Udział soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego,
w przeliczeniu na moszcz jabłkowy, lub moszczu jabłkowego, w nastawie na cydr,
nie może być mniejszy niż 60% objętościowych.
6. Udział soku gruszkowego lub zagęszczonego soku gruszkowego,
w przeliczeniu na moszcz gruszkowy, lub moszczu gruszkowego, w nastawie na
perry, nie może być mniejszy niż 60% objętościowych.
7. W przypadku sporządzania nastawu na cydr lub perry z dodatkiem wody,
ilość owoców, całych lub rozdrobnionych, przypadająca na litr wody w nastawie
nie może być mniejsza niż 2,5 kilograma.
8. Dopuszcza się dodanie:
1) jabłek, całych lub rozdrobnionych, soku jabłkowego lub zagęszczonego soku
jabłkowego – do perry,
2) gruszek, całych lub rozdrobnionych, soku gruszkowego lub zagęszczonego
soku gruszkowego – do cydru
– jeżeli nie spowoduje to zdominowania w wyrobie gotowym smaku, koloru lub
zapachu właściwego dla owoców lub soków owocowych użytych do nastawu.
Art. 8. 1. Ilość świeżych owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do sporządzania nastawu na wino owocowe markowe z dodatkiem wody, przypadająca na litr wody w nastawie, nie może być mniejsza niż...
Art. 10. 1. Udział soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego, w przeliczeniu na moszcz owocowy, lub moszczu owocowego, w nastawie na wino owocowe stosowanym przy wyrobie napoju winnego owocowe...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców