Art. 8. 1. Ilość świeżych owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do
sporządzania nastawu na wino owocowe markowe z dodatkiem wody,
przypadająca na litr wody w nastawie, nie może być mniejsza niż:
1) 2,5 kilograma – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu jabłoni,
gruszy lub truskawki;
2) 0,5 kilograma – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu,
porzeczki, aronii, jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu
czarnego, żurawiny, derenia lub borówki;
3) 1,5 kilograma – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów
owocowych.
2. Udział moszczu w nastawie na wino owocowe markowe nie może być
mniejszy niż:
1) 60% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu
jabłoni, gruszy lub truskawki;
2) 30% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu
lub porzeczki;
3) 20% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu aronii,
jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny,
derenia lub borówki;
4) 50% objętościowych – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów
owocowych.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych,
z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych nastawów
owocowych lub moszczów owocowych.
Art. 7. 1. Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się: 1) dodanie wody niezbędnej do korekty składu tych napojów, pod warunkiem że nie zmieni to ich charakteru; 2) użycie wody ni...
Art. 9. 1. Ilość owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do sporządzania nastawu na wino owocowe lub wino owocowe niskoalkoholowe, przypadająca na litr wody w nastawie, nie może być mniejsza niż:...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców