Art. 10. 1. Udział soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego,
w przeliczeniu na moszcz owocowy, lub moszczu owocowego, w nastawie na wino
owocowe stosowanym przy wyrobie napoju winnego owocowego otrzymanego
wyłącznie w wyniku fermentacji alkoholowej tego nastawu, nie może być mniejszy
niż:
1) 30% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu
jabłoni, gruszy lub truskawki;
2) 15% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu
lub porzeczki;
3) 10% objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu aronii,
jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny,
derenia lub borówki;
4) 25% objętościowych – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów
owocowych.
2. Przepisy ust. 1 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych,
z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.
Art. 9. 1. Ilość owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do sporządzania nastawu na wino owocowe lub wino owocowe niskoalkoholowe, przypadająca na litr wody w nastawie, nie może być mniejsza niż:...
Art. 11. Przy wyrobie napoju winnego miodowego otrzymanego w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na miód pitny udział miodu nie może być niższy niż 150 kilogramów miodu na 1000 litrów nastawu na ...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców