Art. 94. 1. Minister właściwy do spraw zdrowia, działając we współpracy
z ministrem właściwym do spraw rolnictwa oraz ministrem właściwym do spraw
rynków rolnych, koordynuje działania mające na celu opracowanie zintegrowanego
wieloletniego krajowego planu urzędowych kontroli żywności i pasz, o którym mowa
w art. 41 i art. 42 rozporządzenia nr 882/2004, oraz współpracuje w tym zakresie
z państwami członkowskimi Unii Europejskiej i Komisją Europejską.
2. Główny Inspektor Sanitarny we współpracy z Głównym Lekarzem
Weterynarii będącym koordynatorem zadań inspekcji, o których mowa w ust. 3, są
organami właściwymi do zadań związanych z opracowaniem i realizacją
wieloletniego krajowego planu, o którym mowa w ust. 1.
3. Główny Lekarz Weterynarii, w ramach współpracy, o której mowa w ust. 2,
jest odpowiedzialny za koordynowanie:
1) opracowania planów urzędowych kontroli w części dotyczącej kompetencji
Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
2) realizacji planów urzędowych kontroli w zakresie, o którym mowa w pkt 1;
3) przygotowywania rocznych sprawozdań z realizacji planów w zakresie,
o którym mowa w pkt 1.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 94

Poprzedni

Art. 93. 1. Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym do wykonywania czynności dotyczących żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do w...

Nastepny

Art. 95. W przypadku szkody wyrządzonej przez środki spożywcze odpowiedzialność za tę szkodę ponosi podmiot działający na rynku spożywczym na zasadach określonych w przepisach Kodeksu cywilnego doty...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka